galéria megtekintése

A nagy politikusi házalakítás

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 29. számában
jelent meg.

Csuhaj Ildikó, Rab László
Népszabadság

Szijjártó Péter sajtófőnöke szerint a külgazdasági miniszter tételesen, bizonylatokkal is el tud számolni azzal, hogy miből vette a 167 milliós dunakeszi házát. Magyarországon minden különösebb következmény nélkül lehet a politikusoknak nagy értékű ingatlant vásárolniuk vagy építtetniük. Kevés a kockázata annak, hogy valaki megüsse a bokáját emiatt.

Szijjártó Péter jó befektetéseinek eredménye
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Szijjártó Péter keresetének félretett részéből, valamint befektetéseinek az értékesítéséből származik az a 68 millió forint, melyet a külügyminiszter hozzátett a 167 milliós Dunakeszin vásárolt villa árához. A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke, Fülöp Judit munkatársunk kérdésére vasárnap azt mondta: Szijjártó Péter hosszú évek óta, amióta keres, félre is tudott tenni, hiszen a szülei rendszeresen segítik. A pénz „dolgozott”, hozamot termelt, másrészt a befektetések értékesítése két tétel kivételével sikeres volt.

Fülöp Judit nem tudta konkrétan felsorolni, milyen befektetéseket értékesített Szijjártó Péter, de közölte: a miniszter minden tételt papírokkal, bizonylatokkal tud igazolni. Munkatársunk felvetésére, miszerint a miniszter banki átutalása 80 millióról szól, de nyilatkozata szerint csak 68 millió származik a saját megtakarításából, a sajtófőnök azt válaszolta: mivel Szijjártó Péter befektetései közül kettőt csak jelentős veszteséggel tudtak volna értékesíteni, nem adták el, a hiányzó 12 millió forintot pedig a szülei pótolták ki, „ezért a differencia”.

 

Más források lapunkat úgy tájékoztatták, Szijjártó Péter szülei „tehetős emberek, és természetes számukra, hogy segítik a gyerekeiket iskolás koruktól”.

Szijjártó Péter a Blikknek pénteken azt nyilatkozta, hogy „ár-érték arányban” a Dunakeszin vásárolt ház volt a legjobb választás. Pénteken az is kiderült, hogy a miniszter már másként emlékszik az ingatlanvásárlására, nem 80 milliót, hanem 68-at tett bele a saját pénzéből, és a szüleitől nem 33, hanem 34 milliót kapott ajándékba, családjától nem 34, hanem 45 milliós kölcsönt kapott.

Rogán Antal luxuslakása
Rogán Antal luxuslakása
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

ROGÁN ANTAL 2014 áprilisában a Belváros–Lipótváros polgármestere, a Fidesz frakcióvezetője módosította vagyonnyilatkozatát: a 2009-ben vásárolt 74,5 négyzetméteres második kerületi lakása váratlanul 149 négyzetméteresre nőtt. Később egy télikert és egy folyosó beépítése után a „gömböclakás” 185 négyzetméteresre,majd a felesége lakásával történt egybenyitással 255 négyzetméteresre dagadt. Rogán Antal csak akkor tudta volna megvenni a lakást, ha 15 éven át minden fillérjét félretette volna. Ehhez képest megtakarításként 2005-ben 4,5, 2006-ban 2,9, 2007-ben négymillió forintot tüntetett fel vagyonnyilatkozatában.

SIMON GÁBOR Az MSZP elnökhelyettese néhány nappal gyanúsítotti kihallgatása után 2014. március 10-én feleségére íratta XVIII. kerületi családi házát és egy XII. kerületi luxusingatlanját. Ekkorra kiderült, hogy egy bécsi számlán és magyarországi bankokban negyedmilliárd forintnyi összeget parkoltat.

TORGYÁN JÓZSEF A kisgazdapárt volt elnöke Torgyánné Cseh Máriával közösen 2000 őszén budai hegyvidéki, 1200 négyzetméteres telket vásárolt 50 millió forintért, a felújítás után a villa értékét 120 millióra becsülték. A miniszter a vagyonnyilatkozatában csak egy társasház egyhatod részét tüntette fel, az elhallgatásra azt mondta, hogy „betörő-, rabló- és robbantócsoportok” ne kapjanak információt arról, hol lakik.

A Torgyán-villa
A Torgyán-villa
Kovács Bence / Népszabadság

DEMSZKY GÁBOR A budapesti főpolgármester egy 130 négyzetméteres üdülőházat építtetett az ezredfordulón egy isztriai faluban. Ötmillió forintért vette a telket, és 100 millió forint értékű házat építtetett rá. Mindezt 671 ezer forintos bruttó fizetésből. A horvátországi építkezés mellett egyidejűleg két budakeszi lakásra is futotta. Demszky a vásárlásokat nyilatkozatai szerint „családi kölcsönökből” fedezte.

BOLDVAI LÁSZLÓ A szocialista politikus és felesége 2007-ben ezer négyzetméteres alapterületű luxusvilla építésébe kezdett Salgótarjánban. Az MSZP egykori kincstárnokának – a Tocsik-ügy felmentett vádlottjának –vagyonnyilatkozatában az állt, hogy nincs gazdasági érdekeltsége. Amikor megtakarításairól kérdezték, azt felelte, korábban eladott egy salgótarjáni ingatlant, az építkezéshez hitelt is felvett. A „hacienda” végül 1050 négyzetméteres lett, a lakótér garázs és pince nélkül 608 négyzetméter nagyságú. A ház több mint 200 millió forintot ér.

ORBÁN VIKTOR Első miniszterelnöksége idején Orbán Viktor 75 millió forintért vásárolt budai ingatlant. A „két társasházi lakás” külön lakásként (82 és 101 négyzetméter) szerepelt, pedig azokat a vétel után önálló családi házzá építtették át. A tízszobás luxusvilla a valóságban közel 300 négyzetméteres, s egy 120 négyzetméteres építménnyel toldották meg – értékét 110–115 millióra taksálták. Orbánék 20 millió forint államilag támogatott lakáshitelt is felvettek. A miniszterelnök később Felcsúton újabb lakóházat vett, ez a telekkel együtt több mint 2000 négyzetméteres, de azt, hogy mekkora rajta a ház, nem írta be a vagyonnyilatkozatába.

Juhász6 Ferenc kölcsönből vett háza
Juhász6 Ferenc kölcsönből vett háza
Reviczky Zsolt / Népszabadság

JUHÁSZ FERENC A volt honvédelmi miniszter 2003 nyarán vásárolt 95 millió forintért egy 272 négyzetméteres budai luxusingatlant. Juhász az ingatlanba felesége, apósa és a saját pénzét fektette, és felvett egy 30 milliós magánkölcsönt is. A villát felújította, de a vásárlást nem írta be a vagyonnyilatkozatába. A kölcsönt pedig attól kapta, akit ő nevezett ki egy társaság élére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.