galéria megtekintése

Amnesty: Tombol az erőszak a világon

11 komment


Czene Gábor

Emberi jogi szempontból lesújtó volt 2014 – állapította meg az Amnesty International éves jelentését ismertetve a magyarországi igazgató, Jeney Orsolya. A magyar kormányt egyebek mellett azért bírálja a jelentés, mert lejárató kampányt indított számos civil szervezet ellen.

A vizsgált 160 ország több mint 20 százalékában, 35 országban követtek el fegyveres csoportok erőszakos cselekményeket. Csak a szíriai konfliktus miatt mintegy 4 millió menekült indult útnak, és 18 országban valósult meg háborús bűncselekmény vagy más, háborúval kapcsolatos jogsértés. Több mint 3400-ra tehető azok száma, akik a Földközi-tengerbe vesztek, miközben próbálták elérni Európa partjait – néhány megrázó adat az Amnesty International most nyilvánosságra hozott éves jelentéséből.

A Humán Platform tüntetése tavaly szeptemberben a civilek hatósági zaklatása ellen
A Humán Platform tüntetése tavaly szeptemberben a civilek hatósági zaklatása ellen
Teknős Miklós / Népszabadság

Négyből három kormányzat korlátozza önkényesen a sajtószabadságot, sok országban újságokat szüntetnek meg és újságírókat fenyegetnek. 28 országban van érvényben olyan szabályozás, amely szerint még az életet veszélyeztető egészségügyi probléma vagy nemi erőszak esetén is tilos az abortusz. 78 ország jogszabályai alkalmasak arra, hogy kriminalizálják a kölcsönös megegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot azonos neműek között. Az országok több mint felében folytattak tisztességtelen bírósági eljárásokat, és mintegy négyötödében kínoztak meg embereket, vagy részesítettek más módon kegyetlen, embertelen bánásmódban.

 

A jelentésben 2014 katasztrofális évként szerepel. Hasonlóan fogalmazott budapesti tájékoztatóján Jeney Orsolya is. Az Amnesty International magyarországi igazgatója szerint lesújtó volt az előző év: mármint azok számára, akik szerettek volna kiállni az emberi jogok védelmében, és akik a háborús események színterein élnek.

Ami Ukrajnát illeti, a kijevi, majd a kelet-ukrajnai tüntetésekből kifejlődött harcok polgárháborúvá alakultak, amelybe Oroszország is beavatkozott. Előfordultak emberrablások, főként oroszpárti félkatonai szervezetek által a megszállt Krímben – és mindkét fél által Kelet-Ukrajna konfliktusok sújtotta részein.

Mindkét oldal megsértette a háborús jogot.

A Krímben az oroszok korlátozták a véleménynyilvánítás szabadságát, a gyülekezés és egyesülés jogát, üldözték az Ukrajna-párti aktivistákat és a krími tatárokat.

Nálunk szerencsére nem dúlnak fegyveres harcok, de azért a magyar kormánynak is bőven kijut a bírálatokból. A kormány lejárató kampányt indított számos nem kormányzati szervezet (NGO) ellen – áll első helyen a Magyarországgal foglalkozó fejezetben. Az Amnesty International úgy ítéli meg, a magyar kormány egyre ellenségesebben viszonyul a jelentősebb civil társadalmi csoportokhoz és szervezetekhez, amelyeket azzal gyanúsít, hogy külföldi kormányok anyagi támogatásával azok érdekeit képviselve cselekszenek. A jelentés ennek kapcsán felidézi a miniszterelnök egyik beszédét, valamint azt, hogy a rendőrség razziát tartott két civil szervezetnél, amely a Norvég Alapból származó pénzek elosztásáért felelős.

A romákkal szemben továbbra is diszkrimináció érvényesül az egészségügyben, a lakhatás terén és a végrehajtó szervek részéről – hangsúlyozza a jelentés.

Emlékeztet arra is, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy döntött, az egyházi törvény megsértette a vallás szabadságához fűződő jogot.

Feltehetően a magyar kormánynak is címezve Jeney Orsolya kifogásolta, hogy egyes országokban azért tesznek lépéseket, hogy a menekülteket a határon kívül tartsák – ahelyett, hogy a segítségükre sietnének

(A Fidesz pökhendi reakcióját a jelentésre itt olvashatják - a Szerk.)

Koszovói menekültek Ásotthalom határában. Az orbáni ötlet, a „gazdasági bevándorlók” Magyarországon kívül tartása borítékoljhatóan benne lesz az (AI) kövő évi jelentésében
Koszovói menekültek Ásotthalom határában. Az orbáni ötlet, a „gazdasági bevándorlók” Magyarországon kívül tartása borítékolhatóan benne lesz az Amnesty International jövő évi jelentésében
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Az Amnesty International a nemzetközi emberi jogi sikerek között tartja számon, hogy hatályba lépett a fegyverkereskedelmi szerződés, amelyet 130 állam írt alá, 62 ratifikált. A szerződés – olvasható – olyan keretszabályozást biztosít, amely korlátozza a fegyverek és lőszerek nemzetközi kereskedelmét.

Ugyanakkor az Amnesty International felszólítja a kormányokat,

többé ne tegyenek úgy, mintha a civilek védelme erejüket meghaladó feladat lenne.

Az emberi jogi szervezet azt is követeli, hogy népirtás esetén az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja közül egyik se élhessen vétójogával, ne akadályozhassa meg az ENSZ beavatkozását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.