galéria megtekintése

A magyar államot nem érdekli, aukcióra viszik Faludy György hagyatékát

6 komment

NOL

Száz tételt árvereztet Faludy György hagyatékából özvegye, Faludy Fanny. Az aukcióra októberben akkor is sor kerül, ha addigra megoldódna az örökség további részének sorsa.

Kilenc évvel halála után ugyanis még mindig rendezetlen a költő hagyatékának helyzete. Az emlékmúzeum számára bérbe vett Ferenc téri helyiségek után a hagyatékot kezelő alapítvány majdnem hét évig nem fizetett bérleti díjat, tartozása ezért 11 millió forintra nőtt.

Az özvegy lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a magyar állam nem mutatott érdeklődést az örökség iránt, a Petőfi Irodalmi Múzeum pedig a telítettsége okán nem tudja vállalni annak gondozását és feldolgozását.

Emiatt hozta létre ő egyedül a Faludy György Irodalmi és Művészeti Alapítványt, amely állami dotáció nélkül, saját finanszírozásában működik. Emlékszobát szeretne kialakítani, ahol a költő személyes tárgyait, kéziratokat, autográf javításokkal ellátott szerzői példányokat (köztük József Attila A Dunánál című versének kéziratát) mutatnák be. Mindezek tárolására eddig azt a ferencvárosi helyiséget használta, amelyet tavasszal felmondott az önkormányzat.

 

Az alapítvány 2008-tól 2018-ig kapta meg bérbe a IX. kerülettől a Ferenc téren található 170 négyzetméteres helyiséget kedvezményes díjért művészeti galéria céljára. Emellé bérbe vett ugyanott egy 245 négyzetméteres pincehelyiséget is tárolásra.

A galéria, avagy emlékmúzeum soha nem nyílt meg, ellenben a kifizetetlen bérleti díj miatt az önkormányzat felmondta a bérleti szerződést, és bírósághoz fordult a tartozás behajtásáért.

Megkeresésünkre közölték: „Az alapítvány az elmúlt években semmilyen bérleti-használati díjat nem fizetett a kerület frekventált részén található értékes ingatlanok után, továbbá Faludy György emlékének ápolása, mint tevékenység soha nem jelent meg a helyiséghasználat időtartama alatt", sőt, nem kapták meg az örökség gondozására vonatkozó terveket sem. A kerület követelését a bíróság is elismerte.

Fotó: Domaniczky Tivadar / Népszabadság/archív

Faludy Fanny azt állítja, ő a bérleményekre 12 millió forintot költött, amit a késedelmi kamatokkal, és ügyvédi díjakkal együtt immár 11 milliósra nőtt tartozásával szemben nem számítottak be. Az özvegy a megoldást egy, a költőhöz méltó galéria-kávézó megvalósításában látja, ám ehhez az önkormányzat nem járult hozzá. Az önkormányzat közleménye szerint az alapítvánnyal folyamatosan tárgyalnak, noha – mint írják – „Faludy Györgynek közvetlen kötődése nem volt Ferencvároshoz, de a kultúráért elkötelezett önkormányzat fontosnak tartja Faludy György emlékének ápolását, és hagyatékának megőrzését.

Előbbiekre tekintettel a megoldást keresve kezdeményezett az önkormányzat egyeztetést az özveggyel a hagyaték elhelyezésnek lehetőségéről. Az egyeztetés végleges eredménnyel még nem járt, az jelenleg is folyamatban van."

Faludy Fanny a különböző fővárosi és vidéki helyiségekbe szállított hagyatékból bocsát majd aukcióra a Pintér Galériában különböző kultúrtörténeti érdekességet. Úgy látja, nem csökken a közönség Faludy iránti szeretete, nagy sikerre számít, és a bevétel talán megkönnyíti a további működést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.