galéria megtekintése

Net, telefon, bankszámla: semmi sem marad rejtve a kormány előtt

30 komment


Csuhaj Ildikó

A Brüsszel utáni helyzet, a terrorfenyegetettség a hivatkozási alap a kormány számára, hogy bankszámlákba nézzen bele, telefonbeszélgetéseket hallgasson le és internetes beszélgetéseket ellenőrizzen. Pintér Sándor terrorellenes akciócsomagot jelentett be, a törvénymódosításokat már áprilisban megszavazzák - a szükséges voksokat a Fidesz és a KDNP biztosítani tudja a Parlamentben.

Terrorizmus elleni akciócsomagról döntött a kormány tegnapi ülésén - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter ma az Országházban tartott sajtótájékoztatón. Az Igazságügyi Minisztérium megkapta a javaslatokat, amelyek alapján a húsvéti ünnepek alatt elkészíti a szövegtervezetet.

Áprilisra szeretnék elkészíteni a törvényjavaslatot, amelyhez a parlament soron kívüli eljárását kérik majd. Áprilisban az Országgyűlés már meg is szavazhatja a törvénycsomagot, amely

feljogosítaná a hatóságokat a magánszemélyek bankszámláiba való betekintésre, megfigyelve a pénzmozgásokat, a magánvállalkozások adatfolyamaiba való betekintésre, tehát a netes és telefonos jelenlétet is ellenőrizhetik:

 

a nemzetbiztonsági szervek szeretnék, hogy az olyan magáncégek, amelyek titkosítást használnak (neten vagy mobilhálózaton), adjanak lehetőséget a hatóságoknak a dekódolásra.

Közvetlen terrorfenyegetettség esetén SMS-üzenetekre korlátoznák a civilek kommunikációját, hogy ne legyen a hálózat túlterhelt és használhatatlan a hatóságok számára. A Népszabadság megjegyzésére, miszerint a jelenlegi jogszabályok szerint is ellenőrizhetik az illetékes hatóságok, nyomozószervek adott esetben a bankszámlákat, Pintér Sándor úgy reagált, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok szerint most utólagosan van rá mód.

Lapunk másik felvetésére, miszerint a párizsi terroristák a személyüket nem azonosítható egyszer hasznalatos, "eldobható" telefont használtak a merényletek előtt (azaz a titkosítás feloldásának nem volt meghatározó jelentősége), a belügyminiszter úgy reagált, hogy

"minden telefon eldobható",

és mivel mindenre fel kell készülni, indokolt ez a törvénymódosítás.

Ezekhez a módosításokhoz kétharmados támogatásra van szükség a Parlamentben. De elég a jelenlévő képviselők kétharmada - ezt pedig a kormánypártok, a Fidesz és a KDNP ellenzéki hiányzások/távolmaradások esetén is képes biztosítani.

Máthé Zoltán / MTI

Munkatársunk kérdésére, miszerint azért készítették-e el az akciócsomagot külön, mert a tervezett alkotmánymódosításhoz - mely a kormánynak 60 napra korlátlan hatalmat biztosítana - nincs meg a kétharmados támogatás, Pintér Sándor azt mondta, hogy nem ilyen szempontok vezérlik a kormányt, és az ellenzékkel is egyeztetnek, a munkatársai már készítik elő a megbeszéléseket. A belügyminiszter azt is folyamatosan hangsúlyozta, hogy bírósági engedélyhez kötnek minden olyan rendkívüli intezkedést, amelyekhez ez szükséges terrorellenes intézkedések esetén.

Simicskó István honvédelmi miniszter, aki a terrorveszély helyzettel indokolt alkotmánymódosítást (és az ahhoz kapcsolódó sarkalatos törvények módosítását ) jegyzi, a Népszabadság kérdésére, miszerint a kormány kész-e az ellenzék által elfogadhatatlannak tartott, a kormány szamára korlátlan hatalmat biztosító 30 pont valamelyikét visszavonni, azt részletezte, hogy a brüsszeli robbantások fokozzák a terrorfenyegetettséget, és a honvédség szerepvállalása is szükséges adott esetben.

Megjegyezte, ez nem jelenti azt, hogy a kormány egyszerre alkalmazna "statáriális" intézkedéseket. Végül tett arra utalást, hogy természetesen hajlandóak megfontolni az értelmes ellenzéki javaslatokat, melyek az emberek biztonságát, védelmét szolgálják.

Kovács Zoltán kormányszóvivő azon véleményének adott hangot, hogy Brüsszel után nyilván az ellenzék is változtat korábbi álláspontján.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a kormány tegnap arról is döntött, hogy létrehozzák a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Ellenőrzőközpont, amelynek feladata az értékelés, elemzés és más szervezetek támogatása lesz. Pintér Sándor elmondta, nemzetközi együttműködések tökéletesek ahhoz, hogy "ne aludjon el" a magyar titkosszolgálat. A legmodernebb szintre akarják emelni a technológiai eszköztárat a védelemhez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.