galéria megtekintése

A kopaszok bent izzadtak, a Ligetvédők kint

6 komment


Kálmán T. Attila

„Most örülsz, ugye? Már gyerekkorodban is szerettél rombolni, mi?" – kiabálta elkeseredett hangon egy ligetvédő férfi a kerítés túloldalán vigyorgó biztonsági őrnek. Két nő csitította: „Hagyjad, ezzel nem megyünk semmire." A Hungexpo területén egykedvűen dübörögtek tovább a munkagépek és szállt ki a por a három méter magas palánk fölött.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

A Közlekedési Múzeumot már hétvégén elkezdték bontani, kedd reggel a Hungexpo épületeink is nekiálltak. Erre a területre tervezik a Magyar Zene Házát, amit viszonylag szűk határidőben fel kellene húznia a projektgazdának, ezért dobták ki kora reggel az itt felállított táborukból a ligetvédőket.

 
Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

A Liget-projekt ellen tiltakozók rengetegen holmijukat hátrahagyták a gyors kiürítés miatt: sátrak, könyvek, egy napelem, egy gázpalack, telefonok, stb.

„Miért nem vitték el? Volt rá lehetőség"

– kérdezte pökhendien a területet védő biztonságiak főnöke egy idősebb férfitől. A Ligetvédők szerint természetesen ez nem igaz, ha lett volna idejük erre, nem hagyták volna ott személyes dolgaikat. Szerintük a józsefvárosi jegyző által kiadott birtokvédelmi határozat is sántít, ennek jogszerűtlenségét emlegetik, de ez nem lágyítja meg a kopaszok szívét. Bent nőnek a sitthalmok, az egyiken ott fekszik törötten a napelem.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

A Ligetvédők – akik kedd délelőtt, kora délután folyamatosan 30-50 fővel voltak jelen – elkeseredettnek és elcsigázottnak tűntek. A Ligetben pihenők, sportolók egy szempillantásra méltatják elhaladtukban a maroknyi embert. Néhányan dühükben öt raklappal torlaszolják el a bejáratot: ha mi nem mehetünk be, ti se gyertek ki, körülbelül ez az üzenet. A biztonságiak főnöke rendőrrel fenyegetett, szerinte más kapu nem maradt a területen: „Ha valaki rosszul lesz, akkor kibasszuk a kerítésen?" – kérdezte félmosollyal, miközben kövér cseppekben gördültek le a verejtékcseppek a koponyájáról. Azt állítja, a többi kaput lehegesztették. Az egyik résnyire nyitott, „lehegesztett kapun" a Ligetvédők néhány óra múlva vizet adtak a benti őröknek, mert bent elfogyott.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

A korábbi napok dulakodásainak nyoma sem volt, a frontvonalak beálltak. A kopaszok bent izzadtak, a Ligetvédők kint. És együtt hallgatják, ahogy dolgozik az exkavátor.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.