galéria megtekintése

A kókler adománygyűjtők is nagyon készülnek a karácsonyra

0 komment


Boda András

Pontos összesítés nincs, de óvatos becslések szerint is több száz tonnányi adományt és több százmillió forint támogatást kapnak a segélyszervezetek a karácsonyt megelőző hetekben. Noha az adományok túlnyomó része ma már a legnagyobb segélyszervezethez kerül, továbbra is akadnak csalók, és rendre felbukkannak azok, akik jó szándékkal ugyan, de rosszul segítenének.

Házilag készített plakátok jelentek meg nemrégiben egy budai kerületben. Egy civil „jótékonykodó” jelezte a falragaszokon, hogy nagycsaládosok számára gyűjt adományokat, amiket az egyik nagy segélyszervezet közreműködésével juttatna el az érintettekhez. Az még csak a kisebbik baj volt, hogy a nevezett segélyszervezet nem tudott az akcióról: a plakátokon apró betűvel azt írta a szervező, hogy az adományok egy részét visszatartaná saját céljaira. Mint utóbb kiderült,

még csak nem is csalóról volt szó: egy sokgyerekes apuka próbált így segíteni saját családján és más rászorulókon.

Az akció annyiban nem meglepő: karácsony előtt mindig nő az adakozási kedv, ezt pedig sokan megpróbálják kihasználni. Az sem véletlen, hogy egy ismert segélyszervezet nevét igyekezett felhasználni a trükkös apuka, hiszen az emberek zöme ma már óvatos. Ezért is fogalmazott úgy egy, az „adománypiac” működését jól ismerő szakember: „ma a segélyszervezetek legnagyobb kincse a jó hírnév”.

 

Noha rendre akadnak trükközők, a megkérdezett szakemberek szerint ma már talán kevesebb a csaló. Viszont bosszúságot okoznak a karácsony előtt rendre megjelenő magánemberek, kisebb civil körök, amelyek jót akarnak ugyan, ám hozzáértés híján nem sokat segítenek, sőt, olykor ártanak.

„Tudunk olyan hajléktalanokról, akik karácsony előtt naponta hatszor kaptak meleg ételt, de az ünnepek után már megint csak a segélyszervezet gondoskodott róluk”

– fogalmazott egy szakember.

Arról nincs pontos adat, hogy összesen mekkora támogatás jut el a karácsony előtti hetekben a segélyszervezetekhez, de óvatos becslések szerint is több száz, talán több ezer tonnányi adományról és több százmillió forint támogatásról van szó.

Önmagában óriási szakmai és logisztikai feladat ekkora adományt hatékonyan és igazságosan szétosztani rászorulók tízezrei között, ráadásul akadnak nehezítő tényezők is. Csak egy a sok közül: el kell kerülni, hogy bizonyos térségekbe kamionszámra érkezzenek adományok, miközben másutt esetleg rászorulók százai maradnak élelmiszercsomagok nélkül.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke kérdésünkre azt mondta, a karácsonyi adományok szétosztásáról nem szoktak egyeztetni a nagyobb segélyszervezetek, de erre nincs is szükség. Mivel van helyismeretük, vannak kapcsolataik, és jól ismerik a támogatottak körét, szükségleteiket, eddig nem volt gond az elosztás módjával.

Megjegyezte: bár kétségtelenül óriási mennyiségekről van szó – tavaly decemberben hat nap alatt csak a szeretetszolgálat 261,5 tonna tartós élelmiszert gyűjtött a Spar-üzletekben –, mindig lesznek olyanok, akik kaphatnának akár nagyobb támogatást is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat – amely megint meghirdeti az élelmiszergyűjtést – az idén újabb akciót is indított: az ország majd ezer általános iskolájában várnak használt játékokat a diákoktól.

Tegnap hivatalosan is megkezdődött a karácsonyi műszak a Mikulás-gyárban
Tegnap hivatalosan is megkezdődött a karácsonyi műszak a Mikulás-gyárban
Marjai János / MTI

Az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója, Gáncs Kristóf elmondta: számos szakmai kérdésben, illetve humanitárius katasztrófák idején összeül a nagy segélyszervezeteket tömörítő Karitatív Tanács, hogy összehangolják a munkát, ám a karácsonyi adománygyűjtések és -osztások idején erre külön nincs szükség. Egyfelől azért, mert a helyi központjaik ismeretei alapján nem okoz gondot az adományok megfelelő elosztása, másfelől pedig sokszor területileg és az adományokat illetően sincs átfedés a segélyszervezetek között.

Olykor pedig még a módszerek is különböznek: míg ilyenkor sokan főként élelmiszert, ruhát, játékot gyűjtenek és osztanak ki, addig az ökumenikusok egészen más utat választottak. A már húszéves Országos Adventi Pénzadománygyűjtés során befolyó összeget – tavaly 350 millió forintot gyűjtöttek – arra fordítják, hogy

a segélyszervezet ne csak ünnepekkor, hanem egész évben hatékonyan segíthesse a nélkülözőket.

Bár az adományok túlnyomó része a nagy a segélyszervezetekhez érkezik, akad példa arra is, hogy lelkes magánemberek futtatnak fel segélyakciót. Ezek egyike a Mikulásgyár, amely 2005-ben indult, és azóta évről évre több embernek tud segítséget nyújtani: a főszervező Zsolnai Endre szerint tavaly – a Magyar Vöröskereszt szakmai segítségével – már 350 ezer családhoz juttattak el tartós élelmiszert, édességet, tisztító- és tisztálkodási szert, játékot, mesekönyvet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.