galéria megtekintése

A kormányt még pénzt is adna a menekültek ellen az EU-nak

4 komment


Fekete Gy. Attila

Közös európai erőkkel kellene védeni Görögország uniós külső határait és át kellene vállalnia az Európai Uniónak a török, a jordániai és iraki menekülttáborok finanszírozását - javasolta Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztosnak a kormány nevében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Sem Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos, sem Pintér Sándor belügyminiszter, illetve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem tartotta fontosnak tájékoztatni az újságírókat nemzetközi sajtótájékoztatójuk egy órás késésének okáról. Nyilatkozataikból később arra lehetett következtetni, hogy számos kérdésben finoman szólva nem volt teljes egyetértés a felek között. De Dimitrisz Avramopuloszt váratlanul érhették a magyar kezdeményezések is.

A görög nemzetiségű uniós biztos barátjaként köszöntötte Pintér Sándor belügyminisztert - csak őt -, neki mondott köszönetet az őszinte hangvételű beszélgetésért. Később az egész unió erőpróbájának nevezte a szerinte elsősorban Görögországot, Olaszországot, Magyarországot, Ausztriát és Svédországot sújtó soha nem látott mértékű migrációt.

Avramopulosz a tagállamok közti szolidaritás fontosságát hangsúlyozva azt mondta: tiszteletben tartja a magyar kormány álláspontját, miszerint nem tekinti Magyarországot frontországnak, és eszerint viszonyul bizonyos kérdésekhez.

 

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az unió mintegy hétmillió euróval próbálta enyhíteni Magyarország migrációval összefüggő rendkívüli terheit. A 2015-ös uniós kasszából összesen 85 millió eurót kaptunk e célra.

Pintér Sándor, Dimitrisz Avramopulosz és Szijjártó Péter
Pintér Sándor, Dimitrisz Avramopulosz és Szijjártó Péter
Szabó Miklós / Népszabadság

Avramopulosz elismerését fejezte ki az uniós külső határ védelmében tett magyar erőfeszítésekért, bár azonnal leszögezte: a módszereket illetően nem mindenben ért egyet a magyar kormánnyal. A "falépítés" csak ideiglenes megoldás lehet, mondta, hozzátéve, hogy a kerítés nem oldja meg, csak más irányba tereli, eszkalálja a problémát.

Szerinte az Európába érkező menekültek többsége szír, akik háborús övezetből érkeznek és sürgős védelemre szorulnak.

Avramopulosz végül együttműködést kért a magyar vezetéstől.

Szijjártó Péter előbb angolul és a tisztelet hangján beszélt Avramopuloszról. Azt, hogy egy hónapon belül másodszor tárgyal Budapesten - csak úgy, mint később Pintér Sándor belügyminiszter - úgy értékelte, hogy a biztos elsősorban és legfőképpen a megoldást keresi és nem a politikai haszonszerzés szándéka irányítja tetteit és nyilatkozatait.

Később azonban már kissé indulatosan jegyezte meg a magyar biztonsági erőket ért szerdai röszkei támadással összefüggő politikusi nyilatkozatokra és sajtóbeszámolókra utalva, hogy "bizarr és megdöbbentő", amint magukat tekintélyes vezető politikusoknak tartó megszólalók is azok oldalára álltak, akik órákon keresztül kövekkel dobálták a magyar rendőröket. Szijjártó szerint, ha a szerdai események megismétlődnek, azért azokat is felelősség terheli majd, akik ezeket a bizarr és megdöbbentő nyilatkozatokat tették.

Leszögezte: olyan embereket, akik kövekkel támadnak a magyar rendőrökre, soha nem engedünk belépni Magyarország területére, még átutazókként sem.

Nevén kell nevezni a dolgokat, mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Irakban nyolc, Szíriában 12,2, Törökországban óvatos becslések szerint is két, de valószínűbb, hogy négymillióan élnek menekülttáborokban és tervezgetik a tovább indulást. A kormány ezért azt javasolja, hogy álljon fel egy európai erő a görög határ védelmére, a további nagy mérvű népvándorlás megállítása érdekében.

- Magyarország kész katonákat, rendőröket és pénzt adni egy ilyen vállalkozásba - mondta Szijjártó, és ez esetben volna értelme a kvótarendszer alkalmazásának, ahogy a másik magyar javaslat elfogadása esetében is. Szijjártó a kormány nevében kezdeményezte, hogy az unió vegye át a törökországi, jordániai és iraki menekülttáborok finanszírozását. - Tartsuk minél közelebb otthonaikhoz a menekülteket, hogy később minél könnyebben és gyorsabban visszatérhessenek szülőföldjükre - mondta.

Pintér Sándor belügyminiszer az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Sok menekült érkezik vagy tart Európa felé, de mint Pintér rámutatott, sokan vannak köztük, akik nem háború vagy politikai üldöztetés elől menekülnek, hanem egyszerű gazdasági bevándorlók. Meg kell tudni különböztetni e két csoportot egymástól.

A belügyminiszter leszögezte, hogy Magyarország megvédi területét, polgárait és az unió külső határait. Visszautalva Avramopulosz szavaira, hogy az unió milyen támogatást folyósít Magyarországnak a menekült-probléma kezeléséhez, Pintér rámutatott, hogy Magyarország saját forrásból eddig mintegy 200 millió eurónyi összeget költött határvédelemre és a menekültek ellátására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.