galéria megtekintése

Haljon, ami életképes

Az Európai Unió Bizottsága a napokban jóváhagyta a 2014–2020 között Magyarországon megvalósuló Vidékfejlesztési Program tervezetét. Eurómilliárdokról van szó, melyek egy részét a magyar állam állja. Az EU-ból érkező összeg bizony kevesebb, mint az előző ciklusban, mivel a magyar költségvetés is jóval kevesebb hazai forrást tesz hozzá, mint az előző kormányok idején. Ezért még figyelmesebben kell átgondolni, hogy lehet ezt a pénzt gondosan, az ország és a vidék javára felhasználni.

Ehhez képest megdöbbentő volt, ahogy a kormány internetes portálján a brüsszeli jóváhagyást bejelentették: „Brüsszel eredményt hirdetett: a nagybirtokok vesztettek a kisbirtokokkal szemben!” Mintha egy sporteseményről adna lelkes beszámolót – az egyik csapat edzője. Holott Brüsszel nem döntött, csak tudomásul vette, amit a magyar kormány előterjesztett. Azt, hogy a magyar kormány a mezőgazdaság egyik részének drukkol és azt sem bánja, ha a másik rész veszít. Pedig ez ugyanaz a mezőgazdaság, és bármely része veszít, elsősorban a vidéken élő magyar állampolgár és így Magyarország lesz a vesztes.

A kormány már régóta háborút folytat a mezőgazdasági termelők egy részével. A nagyüzemnek minősített vállalkozásokkal, melyek néhány kivétellel kis- és közepes vállalkozások. Ezek fejlesztése amúgy deklarált cél, nemcsak nemzeti, hanem EU-s szinten is. Pont azért, mert ezek a szervezetek legálisan, nagy számban foglalkoztatnak embereket, az adót pedig befizetik, és nem luxemburgi anyavállalaton keresztül „optimalizálják”. Ráadásul ezeknek a társas vállalkozásoknak a tulajdonosai olyan magyar emberek, akik kistulajdonosként összefogva, erejüket és tőkéjüket egyesítve, saját vállalkozásukban dolgozva akarnak megélni falun. Ahol egyébként munkalehetőség nem sok van. A kormány ennek ellenére már meghirdette a célt, hogy a mezőgazdaságban az úgynevezett „nagyüzemek” és az igazából megfoghatatlan jelentésű „kisbirtokok” között a jelenlegi kb. 50-50 százalékos földhasználati arányt 20-80 százalékra fordítja. Egyrészt a földszabályozáson keresztül. 1200 hektárban maximálta a birtokméretet és megnehezítette a földhöz jutást a használat és a tulajdonszerzés tekintetében egyaránt, másrészt elvonta az 1200 hektár felett használók területalapú támogatásának jelentős részét. Föld és támogatás nélkül pedig nem lehet mezőgazdasági termelést folytatni.

 

A vállalkozások ellehetetlenítésének emberi, szociális következményeivel nem számol senki. A „vesztesek” ugyanúgy mezőgazdasági üzemben dolgoznak, csak azt nem kisbirtoknak, családi gazdaságnak, egyéni gazdaságnak, hanem kft.-nek, részvénytársaságnak hívják. Legális munkaviszonnyal rendelkeznek, adót és járulékot fizetnek, nyugdíjjogosultságot szereznek, illetve nem szereznek, mert halálra ítéli, kivérezteti cégüket a magyar agrárpolitika. Ők meg földönfutóvá válnak, illetve föld nélküli futókká, hiszen annak ellenére, hogy mezőgazdasági munkát végeznek, számukra a törvények a földvásárlást nem engedik meg. Sem közösen, sem személyesen. Jogállamban ez számukra az élettér?

Marabu rajza

Az agrárpolitika az állattenyésztés növelését tűzte ki célul, de az egyéni gazdaságok, családi gazdaságok nem szívesen foglalkoznak állattenyésztéssel. A társas vállalkozások tartják a hazai állatállomány 2/3-át, egyes fajok esetében a 80 százalékát. Pedig jól gondolja a kormány, hogy az állattenyésztést fejleszteni kellene, mert itt van foglalkoztatási lehetőség a mezőgazdaságban.

De mik is ezek a „kisgazdaságok”? A statisztika 480 ezer fő egyéni gazdálkodót, ezen belül 270 ezer őstermelőt tart nyilván. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól a múlt évben mintegy 170 ezer termelő igényelt területalapú támogatást. Nyilván közülük kerülnek ki a vidékfejlesztési támogatások nyertesei. De vajon mennyien lesznek?

A jóváhagyott program szerint 2600-an számíthatnak energiahatékonyságot növelő beruházási támogatásra, 4800-an versenyképességet javító beruházásra, 3900 igénylő kaphat célzott támogatást és 3000 fiatal gazda kaphat – mint ilyen –támogatást. Ha ezt összeadjuk – noha egy igénylő több programban is részt vehet –, akkor azt látjuk, hogy a „nyertesek” száma tízezer körül van. Sokan fognak csalódni.

A vesztesek száma ennél jóval nagyobb: a társas vállalkozással együtt vesztesek ezek – vállalkozásonként 50-100 főre tehető – alkalmazottai, tulajdonosai, vesztes a település, vesztes a költségvetés, és vesztes az egész ország. Ön is, kedves Olvasó.

A gazdasági, társadalmi, szociális szempontokon túl az állattenyésztés leépülése sokkal közelebbről érinti az olvasót, mint gondolja. Már ma is lehet érezni a konyhában sült hús készítésekor, hogy az illata is más azoknak a szeleteknek, amelyek főképp kukoricán tartott sertésekből származnak. S nem mindegy, hogy a boltban megvett hús fele vízzé, majd párává válva eloszlik az éterben, vagy húsként a tányéron, végül a hasunkban végzi. Mivel a magyar disznót hazánk adottságai okán főként kukoricával etetik, az íze is kiváló, s vízzé sem válik sütés közben. S ha nem számla nélkül, feketeforrásból került az asztalra az étel, akkor a sertést „nagyüzemben” nevelték.

A vesztesek közé kerül – nem utolsósorban – a környezetvédelem ügye is. A program tervezete mintegy félmillió hektáron ad ösztönzést a természet- és környezetvédelem területén többletet vállaló gazdálkodóknak. Az előző kormányok idején azonban ennek több mint kétszeresét támogatták. Úgy tűnik, az eddigi ráfordítások elvesznek, a gondos szakmai munka kárba megy. Ráadásul az elmúlt két év ráfordításait nem valószínű, hogy kifizetik a termelőknek. Azoknak, akik felelősen döntöttek, és az előző program kifutása után folytatták a környezetvédelmi programjukat.

Ismert a mondás: mors omnia solvit – a halál mindent megold. Én aggódom, hogy a társas vállalkozások halálával nem jön rendbe semmi, hanem csak még nagyobb lesz a baj vidéken. Pedig elég nagy az már most is.

*A szerző a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.