galéria megtekintése

A kémikusok is nekimentek Orbánéknak

13 komment


Kácsor Zsolt

– A kormányzat szándéka hatástanulmányok nélküli, átgondolatlan lépés – olvasható a Magyar Kémikusok Egyesületének petíciójában. A vegyészek az ellen tiltakoznak, hogy drasztikusan csökkenteni akarják a természettudományos tárgyak óraszámát. Az egyesület közölte: elképzelhetetlen, hogy az ország vezetői egy elbutuló társadalom felépítésében lennének érdekeltek.

Veszélyben a természettudományos közoktatás, ezért a Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) felemeli szavát a szakgimnáziumokká alakuló szakközépiskolák új tantervei ellen, mert az egyesület szerint nem lenne szabad drasztikusan csökkenteni a természettudományos tárgyak óraszámát az ősszel induló szakgimnáziumokban.

Az MKE petíciója különös jelentőséggel bír, hiszen az egyesület nagy múltra visszatekintő, tekintélyes szervezet: egyik tiszteletbeli tagja a tudományos életben világszerte ismert Oláh György, Széchenyi-nagydíjas magyar származású amerikai vegyészprofesszor, aki 1994-ben kémiai Nobel-díjat kapott. Az MKE jogelődjét – Magyar Chemikusok Egyesülete néven – 1907-ben alapították Budapesten, az első elnöke Fabinyi Rudolf akadémikus, kolozsvári egyetemi kémiaprofesszor volt.

Az egyesület szerint a természettudományos tárgyak csökkentésének szándéka a szakmai szervezetek szakértőivel semmilyen szinten sem egyeztetett, hatástanulmányok nélküli, átgondolatlan lépés, amely tovább csökkenti a lakosság természettudományos műveltségét, a magyar középiskolások mobilitását.

 

Leszögezik: ez lényegében megakadályozza a középiskolások főiskolára és egyetemre kerülését még a saját szakirányukban is, kizárja számukra az esetleges pályamódosítás lehetőségét. Az ilyen iskolákból kikerülő fiatalok beszűkült, villámgyorsan elévülő ismeretekre tehetnek csak szert, amelyeknek frissítése az alapképzettségük hiányos volta miatt lehetetlen lesz. A munkaerőpiaci versenyképességük drámaian csökkenni fog, fennáll a veszélye annak, hogy az ország a fejlett ipari társadalmak leértékelt összeszerelő üzemévé fejlődik vissza.

A kémikusok szerint a természettudományos alapismeretek megszerzése nemcsak az általános alapműveltség okán indokolt, hanem mert ennek olyan gondolkodás- és szemléletformáló szerepe van, amely meghatározó jelentőségű egy tudásalapú társadalom egészének (együtt)működését, illetve minden tagjának boldogulását tekintve – függetlenül attól, hogy ki milyen pályát választ.

Az MKE leszögezi: a megfelelő tudás országunk versenyképes fejlődésének is alapkövetelménye. Elképzelhetetlennek tartják, hogy az ország törvényalkotó vezetői egy drasztikusan elbutuló, megújulásra képtelen társadalom felépítésében lennének érdekeltek. 

Az egyesület aggodalmát fejezi ki a csökkenő óraszám miatt szükségtelenné váló tanárok miatt is. A tömeges tanári munkanélküliség veszélyének árnyékában nem érthető a kormányzati szintről hangoztatott vélemény, hogy kevés a tanár, és az egyetemeken a tanárképzést erősíteni kell.

Végül közölték: nemcsak a kémia oktatása miatt aggódnak, hanem – mint írják – „teljes mértékben szolidárisak vagyunk a többi természettudományi diszciplínával, egyetértünk a Magyar Földrajzi Társaság és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Elnökségének állásfoglalásával, és egyetértünk ez utóbbiban megfogalmazott követelésekkel. Semmit rólunk, nélkülünk!”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.