galéria megtekintése

Vajna, az oligarcha

10 komment


Bednárik Imre

Andy Vajna televíziós szaktudás nélkül, politikai hátszéllel és állami pénzből vásárolhatta meg az ország második legnézettebb kereskedelmi tévéjét, a TV2-t. Neki elég volt ehhez a rangos filmes múlton kívül, hogy ő Orbán Viktor miniszterelnök és Habony Árpád főtanácsadó bizalmasa. Ez elég volt ahhoz is, hogy korábban elnyerje a budapesti kaszinók üzemeltetési jogát, majd egy törvénymódosítás nyomán a több milliárd forintot kitevő konces­sziós díjat levonhassa a befizetendő játékadóból.

Az Orbán-rezsim többi oligarchájához – Mészáros Lőrinchez, Garancsi Istvánhoz, Simicska Lajoshoz – hasonlóan teljesítmény nélkül, politikai kapcsolatok útján jut állami hitelhez, kormányzati megrendeléshez, állami koncesszióhoz és frekvenciához.

De ez sem elég. A kormány most lehetőséget nyújt Vajnának arra, hogy közvetlenül az állampolgárok zsebébe nyúljon. Nem lehet másként értékelni ugyanis azt, hogy a kabinet engedélyezte a két vezető kereskedelmi tévének, az RTL Klubnak és a TV2-nek, hogy terjesztési díjat szedjen a kábelszolgáltató cégektől. Ezek a többletkiadást nyilván az előfizetőikre fogják terhelni. Az első szakmai kalkulációk szerint a havi kábeltelevíziós előfizetési díjak 6-800 forinttal is emelkedhetnek, ezáltal az RTL Klub és a TV2 egyenként évi 5-6 milliárd forintos többletbevételhez juthat.

 

Érdemes különbséget tenni a két tévé között. Az RTL Klub 2014-ben a céget egyoldalúan sújtó reklámadóként hozzávetőleg kétmilliárd forintot fizetett be a költségvetésbe, amit azóta sem kapott vissza. A TV2-t ennek a töredéke terhelte. A kabinet az elmúlt években elvétve hirdetett az RTL-en, a TV2-be viszont milliárdszámra ömlöttek az állami reklámok. Ilyen, semlegesnek alig mondható környezetben az RTL Klub 2014-re deficitbe fordult. A TV2 pedig minden kormányzati segítség ellenére abban maradt: 2012-ben 6,7 milliárdos, 2013-ban 10,8 milliárd forintos veszteséget produkált, amit 2014-re sikerült 1,5 milliárdra leszorítani. A TV2 egyértelműen tőkebevonásra szorul, amit most a tévénézőkkel fizettetnek meg. A TV2 újabb állami kistafírozásából viszont az RTL Klub is profitál, mert a kormány nem tudta csak az egyik nagy tévének engedélyezni a terjesztési díjat, abból ugyanis a reklámadóhoz hasonló világbotrány, uniós vizsgálat, majd szégyenszemre történő visszakozás lett volna.

A kormány korábban a rezsicsökkentésre hivatkozva feküdt keresztbe a terjesztési díj kivetésének, mondván, meg kívánja óvni a lakosságot a kereskedelmi tévék előfizetői díjának emelkedésétől is. Az ennek érdekében hozott törvényben az szerepel, hogy ezt a díjat addig nem lehet beszedni, amíg a kormány ki nem dolgozza a részletes szabályokat. Ehhez képest az Orbán Viktor által aláírt kormányrendeletben mindössze az szerepel, hogy a két kereskedelmi tévé szedheti a díjat, a mértékről pedig meg kell állapodniuk a műsorterjesztőkkel. A rezsicsökkentés már nem szempont, Andy Vajna oligarchikus szempontjai annál inkább. Vajna most válik igazán Andyből Andrássá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.