galéria megtekintése

A hatalom azért sem beszél terveiről, hogy ne legyen mit számon kérni

2 komment


Lencsés Károly

Ha a kormány nem hirdeti meg a saját programját, akkor nem is kell azzal elszámolnia – kommentálta Lövétei István alkotmányjogász azt a tényt, hogy pénteken első ízben alakult meg úgy a kabinet, hogy jövőbeni szándékairól csak annyit tudni: „folytatjuk”.

A cselekvési terv megfogalmazása egyébként Lövétei szerint nem alkotmányos követelmény, tehát „nem szörnyű, ha nincs program” – fogalmazott –, de elegánsabbnak tartja, ha a végrehajtó hatalom a terveiről mond valamit, és azért később felelősséget is vállal.

Az emberek nem programokban, hanem személyekben gondolkodnak, ami a politikai kultúra tökéletes hiányát mutatja

A korábbi alkotmány szerint valóban más volt a helyzet, mert a miniszterelnök személyéről és programjáról – sőt akár kormányának tagjairól is, mert a kabinet összetétele a voksolás időpontjában többször ismert volt – egyszerre szavazott a Ház, de ennek Lövétei szerint nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani.

 

Annak ugyanis nincs semmiféle közjogi következménye, ha a végrehajtó hatalom nem veszi komolyan a saját ígéreteit, és eltér a saját cselekvési tervétől. Maga egyébként nem emlékszik olyan kormányra, amely következetesen ragaszkodott volna saját elképzeléseihez.

Csak belső gesztusok kísérték a kormányváltást
Csak belső gesztusok kísérték a kormányváltást
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az 1989-ben elfogadott alkotmánymódosítás szerint „a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének szavazatával választja. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz.”

Amit nem folytatnak

Az 1989-ben elfogadott alkotmánymódosítás szerint „a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének szavazatával választja. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz.”

Az alaptörvényből ez a passzus kimaradt, így a parlament május 10-én Orbán Viktort kormányprogram nélkül is miniszterelnökké választotta. Csaknem negyedszázados hagyománnyal szakítottak, hiszen 1990 óta a képviselőknek mindig lehetőséget biztosítottak arra, hogy a választáson győztes politikai erők jövőre vonatkozó elképzeléseiről véleményt nyilvánítsanak. Az új kormány anélkül állhatott fel, hogy a kabinet terveiről a Házban korábban egyetlen szó esett volna.

Az alkotmányjogász úgy véli, túl nagy politikai jelentőséget egy hivatalosan meghirdetett, s a parlamentben megvitatott programnak nem is érdemes tulajdonítani. A többség azt természetesen támogatni fogja, s miután a választáson már túl vagyunk, a tét emiatt sem túl nagy – magyarázta.

Lövétei egyébként úgy látja, hogy az emberek nem programokban, hanem személyekben gondolkodnak, ami szerinte a politikai kultúra tökéletes hiányát mutatja. Lövétei hozzátette: a hatalom talán azért sem beszél a terveiről, hogy később ne legyen mit számon kérni.

A Fidesz ellenzékben még másként gondolta – fogalmazott –, és próbált fogást találni az akkori kormányon, például az úgynevezett szociális népszavazással, amely nem kis részben hozzájárult a baloldal későbbi bukásához.

A centrális erőtér egyértelművé teszi, hogy nincs olyan érdemi partnere az Országgyűlésben, amellyel érdemi vitát folytathatna


Nincs általános szabály arra, hogy egy kormánynak a beiktatása előtt programot kellene hirdetnie, s arról vitát kellene folytatni – mondta kérdésünkre Böcskei Balázs politológus, az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) vezetője.

falseMóricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ennek szerinte inkább szimbolikus jelentősége van: a többség elismeri, hogy az ellenzék is véleményt nyilváníthat, amellyel mintegy legitimálja a parlamenti kisebbséget. A centrális erőtér – mint egyetlen valós alternatíva – viszont egyértelművé teszi, hogy nincs olyan érdemi partnere az Országgyűlésben, amellyel érdemi vitát folytathatna – hangsúlyozta Böcskei.

A politológus úgy látja, a Fidesznek azért sincs szüksége kormányprogramra, mert a választók 45 százaléka az elmúlt négy évre igent mondott. Ez a tömegek sajátos „bölcsességét” mutatja, hiszen a kormányoldal számára megerősítették mindazt, ami eddig történt – állítja Böcskei.

Vagyis: elfogadták, hogy erős és döntésképes hatalom állt az ország élén, s elég volt a „folytatjuk” szlogen ahhoz, hogy Orbán Viktornak ismét bizalmat szavazzanak. Nincs tehát szükség szakpolitikai elképzelésekre – véli –, elég volt az új rendszerváltás hangoztatása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.