galéria megtekintése

A cukiságkampány keményen odavágott a polgári Magyarországnak

7 komment

NOL/MTI

A néppárti irány nem politikai termék, hanem maga a valóság – hangsúlyozta Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt 12. kongresszusán. Sneider Tamás eltévesztette a pártot.

A Jobbik kormányzóképességét hangsúlyozta Vona Gábor szombaton a Budapesti Kongresszusi Központban, pártja 12. kongresszusán. „Minden egyes reggel úgy kelünk, hogy kormányra készülünk” – mondta a Jobbik elnöke.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A politikus szerint már Orbán Viktor kormányfő is elismerte pénteki értékelésében, hogy a Fideszt kihívó ellenzéki vezető erő a Jobbik. Vona Gábor azt mondta, hogy 2018-ban a Fidesz és a Jobbik közt választanak majd az emberek.

 

„Meg fogjuk nyerni az országgyűlési választást, veszünk egy nagy levegőt és újjáépítjük a hazánkat” – fogalmazott a politikus, aki beszédében pártja néppárti politikai irányát hangsúlyozta azzal, hogy számukra ez nem politikai terméket jelent, hanem a megélt valóságot.

Az ellenzéki politikus a múlt évet értékelve a választási megpróbáltatásokat emelte ki. Úgy vélte, 2015 elején már érezhető volt, hogy a Fidesz népszerűségvesztési spirálba került: a veszprémi időközi választás bebizonyította, hogy van kormányváltó hangulat, a tapolcai pedig azt, hogy van kormányváltó erő is, ez pedig a Jobbik. Pártja Tapolcán bebizonyította, hogy a Jobbik képes megverni a Fideszt, és képes megverni Orbán Viktort is – tette hozzá. Azt mondta, nem becsüli le a baloldalt, de azt látni kell, hogy hosszú ideje tartós szétesettségben és akut programhiányban szenved.

A győzelemhez határozott program és nyugodt erő kell – szögezte le. Szerinte Orbán Viktor is kezdi belátni, hogy változtatásra van szükség, ő is emberközeli politikáról beszél. Vona Gábor szerint ez annak beismerése, hogy eddig nem ilyen politikát folytatott a Fidesz, de hiteltelen is a kormánypárttól, mert számukra ez a fogalom egy politikai termék csupán.

A néppárti politikáról azt mondta: arról most kell beszélni, mert a „fronton” már nincs idő taktikai értekezletre, és a felelősséget hangsúlyozta. Úgy vélte, Magyarországot a 20. századba köti a Fidesz és az MSZP, valamint kettejük meddő harca, miközben már a 21. században élünk. Példaként említette erre a német megszállási emlékművet, s kérdésként vetette fel, „vajon előbbre jutottunk azzal, hogy ezt a Fidesz megépítette”, illetve azzal, hogy ez ellen az MSZP tiltakozik. Szerinte eközben az ország tönkremegy, az emberek elmennek, családok nyomorognak.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Vona szerint ebből a 20. századi helyzetből a Jobbiknak kell kimozdítania az országot, az embereknek meg kell mutatniuk a valódi törésvonalakat, amelyek nem a jobb- és baloldal között vannak, hanem a 20. és a 21. század között. A helyzetet lövészárokhoz hasonlította, amelyben az ember elbújva viszonylagos biztonságból lő, miközben ő maga egy helyben áll. Azt mondta, ő kijött a lövészárokból, és tüzelnek is rá mindkét oldalról. Szerinte jó lenne, ha azok közül is, akik őt nácinak tartják, szintén kijönne valaki a lövészárokból és „lenne bátorsága azt mondani, hogy ebből elég volt”. Utalva az István a király rockoperára, Vona Gábor azt mondta: „azt mondanám annak az embernek, nem kérdem én, anyád hol szült világra, s nem kérdem én, apád ki volt”, és kérné, hogy próbálják meg ezt az országot talpra állítani.

Szerinte a változás fájdalmas, de ami nem változik, az halott. Az ország irányításához is fejlődni kell, a Jobbikból pedig le kell nyesni mindazt, ami akadályozza őket – mondta. „Aki náci romantikára vágyik, (...) annak nincs helye ebben a pártban, az eltévesztette a házszámot” – fogalmazott. Hozzátette: azokat a vadhajtásokat is le fogja nyesni, amely egy egyre népszerűbbé váló párt esetén a megjelenő szerencselovagokat jelenti.

Három lehetőséget vázolt pártja előtt: rétegpárt, tucatpárt vagy valódi néppárt lesz, szerinte utóbbinak kell lennie, politikájának pedig a „szükséges és lehetséges harmóniáját” kell jelentenie. Határozott és nyugodt erőre van szükség, mert erőszakkal nem lehet politizálni, ma épp azért tart Magyarország ott, ahol, mert a korrupció és az arrogancia jellemzi. Hangsúlyozta, a politika szolgálat, a Jobbik pedig kormányra jutva meg fogja valósítani a valódi elszámoltatást. Előrevetítette, olyan szigorú korrupcióellenes hivatalt hoznak majd létre, „amitől még mi is félünk”. A Jobbik néppárti jövőjét egy gyümölcsfához hasonlította, amelynek gyökere van, ez táplál mindent, de a gyümölcsöt mindenkinek termi. Hozzátette: nem akar mindenkit rábeszélni arra, hogy nemzeti radikális legyen, de arról meg akarja győzni az embereket, hogy a gyümölcs az övéké is.

Vona szerint a kormánypárt is érzi a saját erőtlenségét, ezért hazudni, csúsztatni próbálnak velük kapcsolatban. Erre példaként említette Orbán Viktor pénteki beszédét, amelyben szerinte a kormányfő valótlanságot állított, pártja ugyanis nem akarja kivezetni Magyarországot Európából, hanem ahogy azt korábban is hangsúlyozták: ők az uniós csatlakozási szerződés módosítását, jobb feltételek elérését szeretnék.

Arra is kitért, hogy jövőre tisztújítás lesz a Jobbikban, programbeszédében azt fogja képviselni, amit a mostani kongresszuson elmondott. Önmagáról azt mondta: pártjában neki van a legjobb szimata, megérzi, hogy merre, hogyan érdemes továbblépni, és érzi, hogy most jó és helyes úton járnak.

A kongresszus levezető elnöke Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, aki a pártelnököt a Fidesz elnökének és frakcióvezetőjének nevezve konferálta fel. Vona Gábor a hallgatóság derültségére és tapsviharára minderre úgy reagált, korábban már kilépett a Fideszből.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A kongresszus a szombat délutáni órákban többek közt a választmányi elnök megválasztásával folytatódik.

A politikai termék kifejezéssel Vona egyébként nyilvánvalóan G. Fodor Gábor fordulatára utalt, a Századvég stratégiai igazgatója legalábbis egy Magyar Narancsnak adott februári interjúban a Fidesz által előszeretettel hangoztatott szólamot, a polgári Magyarországot nevezte politikai terméknek, hatalmas felhördülést váltva ki a jobboldalon. Nem mintha Vonának bárki hinne, amikor néppárti irányt emleget, egy titokban rögzített márciusi hangfelvétel tanúsítja, hogy Sneider szerint pártja elképzelésében semmi sem változott, csak a szélsőjobboldali cukiságkampány néven ismert kommunikáció.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.