galéria megtekintése

Kamu Vonáék cukiskodása

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 12. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Csak a kommunikáció miatt „cukiskodik” a Jobbik – ez az egyik tanulsága annak a titokban rögzített hangfelvételnek, amelyen Sneider Tamás, a párt alelnöke beszél. Pedig Vona Gáborék sok energiát fektetnek az imázsváltásba.

A Vigyazo.blog.hu oldalon jelent meg egy hangfelvétel, amely tavaly ősszel, még az önkormányzati választások előtt készült egy szekszárdi rendezvényen.

A felvételen Sneider Tamás, a Jobbik (és az Országgyűlés) alelnöke egyebek mellett arról beszél, hogy pártja elképzelésében semmi sem változott, csak a kommunikáció. Létezik egyfajta munkamegosztás a Betyársereg vagy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik között.

Előbbiek megtehetik azt, amit Sneider nem tehet meg a parlamentben. Neki ugyanis figyelnie kell arra, hogy azoknak az egyszerű polgároknak is szimpatikus legyen a Jobbik, akikben amúgy semmilyen nemzeti érzés nincs.

 
„Én magam szívesebben lennék harcos továbbra is”

– mondta a hangfelvétel tanúsága szerint Sneider Tamás. Egy kérdésre elismerte, hogy személyi titkára, Dér Zsolt – aki harcolt a délszláv háborúban, és szoros kapcsolatban áll a Betyársereggel – áttért a muszlim hitre. Sneider szerint még mindig sokkal jobb, „mintha a zsidó hitre tért volna át”.

Most nyilvánosságra került kijelentései miatt az MSZP felszólította Sneider Tamást, hogy mondjon le a parlamenti alelnöki posztjáról és a képviselői mandátumáról. A szocialista Lukács Zoltán szerint Sneider leleplezte a Jobbik igazi arcát, vagyis azt, hogy a párt politikája nem, csak a kommunikációja változott.

Kölyökképtelenség. Vona Gábor egy éve kis vizslákkal pózolt
Kölyökképtelenség. Vona Gábor egy éve kis vizslákkal pózolt
Facebook

A Jobbik átvágta az embereket, kicsalta a szavazataikat, hiszen most kiderült: a párt egyáltalán „nem konszolidálódott, egyáltalán nem akarja az embereket képviselni, hatalmat akar, ezért álarcot vett fel”.

Lukács közölte, hogy szerinte a Jobbik ugyanolyan „szélsőséges, bűnözőkkel kapcsolatot tartó embertelen párt”, mint eddig volt. Az MSZP szakpolitikusai azt is vizsgálják, hogy a felvételen elhangzottak rejtenek-e nemzetbiztonsági kockázatot. Tiltakozott a Magyar Liberális Párt is.

Sneider Tamás – aki a kilencvenes évek elején Roy becenéven szkinhedvezér volt Egerben – lapunktól értesült arról, hogy az MSZP a lemondását követeli. Nem vitatta, hogy hiteles a hangfelvétel, a felszólításnak azonban esze ágában sincs eleget tenni. Nem is érti, hogy mit kérnek rajta számon a szocialisták.

„Az a bajuk, hogy a Jobbiknak csak a kommunikációja változott, egyébként pedig tartja magát az eredeti programjához? Megmosolyogtató” – mondta. A Betyársereg és a Jobbik munkamegosztásával kapcsolatban korleletnek nevezte, hogy önvédelmi csoportok alakulnak az országban. Amikor felhívtuk a figyelmét arra, hogy Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője többször is nemzetiszocialistának (nácinak) minősítette magát, Sneider kijelentette: „Ebből is látszik, hogy nem minden véleménnyel kell azonosulni.”

Elmondta: még most, a parlament alelnökeként is előfordul, hogy esténként „sima, egyszerű járókelőként” elmegy olyan településekre, ahol sok a bűnözés. Ha megjelenik egy jobbikos politikus, akkor általában egy rendőrautó is feltűnik: ilyenkor legalább az adott településen nem történik bűncselekmény – fejtegette.

A zsidó hitre vonatkozó megjegyzését illetően Sneider Tamás az Izrael elleni erős fenntartásait hangoztatta, ugyanakkor leszögezte: ő még soha nem tett rasszista kijelentést. A Jobbik közleménye illeszkedett az alelnök szavaihoz. Lényegében kopíroztak, amikor azt írták:

„A Jobbik furcsállja az MSZP megdöbbenését azon, hogy a Jobbik a néppárti nyitás jegyében finomított az országos kommunikációján, de tartalmilag egy jottányit sem változtatott a politikai programján.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.