galéria megtekintése

A budapestiek fele véletlenül antiszemita lett

18 komment


Czene Gábor

Egyáltalán nem biztos, hogy hiteles képet mutat az a felmérés, amely szerint a fővárosban drasztikusan megnőtt az antiszemiták aránya. A szakértők óvatosan nyilatkoznak, még a kutatást végző intézet vezetője is érzékelteti: nem tenné tűzbe a kezét azért, hogy az eredmény fedi a valóságot.

A Tett és Védelem Alapítvány rendezvényén mutatták be a Medián nagy sajtóvisszhangot kiváltó jelentését a magyar társadalomban meglévő antiszemita előítéletességről. A kutatás szerint az erősen vagy mérsékelten antiszemiták aránya országosan csökkent (a 2013-ban mért 38 százalékról 2014-re 32 százalékra), a fővárosban viszont jelentősen nőtt.

Budapesten – jóval az országos átlagot meghaladó mértékben – 36 százalékot tett ki az erősen, 13 százalékot a mérsékelten antiszemiták aránya. Ami nem kevesebbet jelent, mint azt, hogy a fővárosban minden második ember az antiszemiták közé tartozik.

Beszámolójukban a kutatás készítői is meglepőnek minősítették, hogy eddig nem tapasztalt módon a fővárosban mutatkozott a legnagyobb fogékonyság az antiszemitizmusra. „A korábbi adatfelvételek tanulságával ennyire szembemenő adat esetében különösen fontos, hogy a következő évben megerősítést nyer-e a tendencia" – hangsúlyozta a Medián jelentése.

 

Megkérdeztük Heisler Andrást, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnökét, hogy személyes benyomásai alátámasztják-e a vizsgálat eredményét. Heisler közölte,

általánosságban is elmondható, hogy eltolódott a társadalom toleranciaszintje.

A hétköznapokban, utcán és buszon aggasztóan gyakran találkozni antiszemita megnyilvánulásokkal.

Bár olyan mértékű zsidóellenességet, amit a felmérés mutat Budapesten, nem lehet érzékelni, Heisler szerint összességében valóban erősödött az antiszemitizmus. Hozzátette: az antiszemitizmushoz valójában zsidók sem kellenek, az antiszemitizmus maga a tudatlanság. Az okokat illetően a gazdasági problémákat emelte ki, nem utolsósorban pedig azt, hogy az oktatási rendszerünk évtizedek óta nem kezeli megfelelően a másságot, a kisebbségek elfogadását, az egymás iránti toleranciát – ami „elborzasztó eredményeket" okoz.

Jobbik-tüntetés 2013 májusában a Zsidó Világkongresszus budapesti plenáris ülése alatt
Jobbik-tüntetés 2013 májusában a Zsidó Világkongresszus budapesti plenáris ülése alatt
Balogh László / MTI

Feltűnően magas az antiszemiták aránya a főiskolások és egyetemisták körében, a Jobbik támogatottsága pedig ebben a körben kimagasló. Heisler András hangsúlyozta: a teljes politikai elitnek felelősséget kell vállalnia ezért, és mindent megtenni, hogy a szélsőséges eszméket terjesztő alakzatok ne nyerjenek teret, visszafejlődjenek.

Itt jegyezzük meg: a Medián jelentésében az áll, hogy

az emberek elsöprő többsége – saját bevallása szerint – a privát szférájában nem, csak a nyilvánosságban találkozott antiszemitizmussal.

A megkérdezettek véleményét tehát valószínűleg a média és a politika határozta meg, nem a mindennapi tapasztalat.

A szakértőknek érezhetően vannak kételyeik a felmérés budapesti eredményét illetően. Sik Endre, a Tárki vezető kutatója feltűnő szűkszavúsággal csak ennyit mondott: ez egy olyan kiugróan magas adat, ami további elemzést igényel.

A Medián vizsgálata Kovács András szociológus kérdőíve és módszertana alapján készült. Kovács a Szombat folyóirat honlapján, majd lapunknak nyilatkozva is arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző évi felméréshez képest a mostani adatok sok tekintetben hasonlók, csak a települések szerinti bontásban mutatnak nagy eltérést.

Miközben az erősen antiszemiták aránya a fővárosban a duplájára nőtt, a falvakban az antiszemiták aránya nagymértékben csökkent.

Kovács András úgy látja, ezek a változások nagyon nehezen magyarázhatók, és egyelőre nem tekinthetők bizonyítottnak.

Hann Endre, a kutatást végző Medián igazgatója elmondta: nehezen kommunikálható, de újra és újra előkerülő módszertani probléma, hogy az 1200 fős országos mintának csak kis részét adja Budapest, ebből fakadóan bizonytalan a mérés. Ennyi adat között akadhat olyan, amit „nem tudunk megmagyarázni". Az is lehet, hogy véletlenek következményéről van szó.

Ami viszont a korábbi felmérések alapján biztosnak tűnik: Magyarországon az antiszemitizmus 2010-ben erősödött meg számottevően, a kutatók feltevése szerint nem függetlenül a Jobbik térnyerésétől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.