galéria megtekintése

Világos

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 08. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Szinte pontosan öt évvel ezelőtt, az IMF hazazavarásával megkezdődött a gazdasági szabadságharc, amelynek mára tisztán látható a természete: mi úgy csatázunk, hogy – miközben a közgazdaságtan törvényszerűségeivel sosem habozunk harcba szállni – maga a küzdelem fegyverletételek sorozata.

A kabinet a hazánkban tevékenykedő világcégek többségével stratégiai megállapodásra lépett, bőkezű kedvezményekkel és a munkajogok megnyirbálásával dédelgetve őket, a valutaalap helyett eladtuk magunkat az oroszoknak, most pedig itt a legújabb Világos: az itthon (szóban) továbbra is buzgón szabadságharcoló Orbán Viktor és csapata a nemzetközi porondon a legújabb globális szabad kereskedelmi egyezmény, a TTIP egyik leglelkesebb támogatója.

Azzal, hogy mit hozna nekünk a TTIP, tele a világsajtó: génkezelt élelmiszereket, hormondús húskészítményeket, a pénzügyi szektornak („orbánul” a bankároknak és a karvalytőkének) teljes deregulációt, privatizált közszolgáltatásokat meg egy titkos bíróságot, amelyik előtt be lehet perelni a kormányokat, ha a multiknak nem tetsző törvényeket hoznak. Magyarul: csupa-csupa olyasmit, ami ellen itthon állítólag harcolunk.

 

Szabadságharcos kormányunk hivatalos álláspontja viszont minderről – kifelé – az, hogy a TTIP jót tesz a gazdaságnak, a szabaddá tett piac felpörgeti a növekedést, Magyarországnak pedig nem árt. Mindez – ha az emlékeink pontosak – nem egészen ugyanaz, mint amit Orbán Viktor mondani szokott a piacgazdaságról (vö.: „a piac csak a tőkével rendelkezők érdekeit védi”), de biztosan a mi készülékünkben van a hiba. Másként nem is lehet, hiszen ő mindig világosan beszél, és mindig igaza is van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.