galéria megtekintése

Vérminta

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 26. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Csütörtöki számunkban olvashatták: kevés a vér, mert egyre kevesebben adják önként és ingyen a sajátjukat.

Engem rendszeresen hívogatnak a vérellátóból, hogy el tudnék-e fáradni a Karolina útra. Erre rendszeresen elmondom nekik, hogy momentán nem sokra mennének a véremmel, mert a télen volt egy kis kalandom Embólia kisasszonnyal, legalább ez év végéig szedetik velem a vérhígítót. Szépen jegyezzék be, mikor érdemes engem újra keresni, és addig ne vesztegessék rám az idejüket. Mégis megteszik. Legutóbb a telefonáló hölgy elárulta, ők ilyesmit nem tudnak bejegyezni, mert nincs erre szolgáló rubrika a rendszerükben. Ezért nézzem el nekik, hogy továbbra is telefonálgatni fognak, és még egy párszor elmesélhetem az embóliás sztorimat. És egy kismamának vajon hányszor kell elismételnie, hogy terhes? És a nagybetegeket meddig hívogatják?

Négy évtized alatt töméntelen adat gyűlhetett össze rólam abban a rendszerben. Minden alkalommal szép hosszú kérdőívet töltünk ki, megvizsgálnak, az eredményeket tárolják. Van sok-sok adatnak sok-sok rubrika. De egy sincs, amelyben rögzíthetnék, a saját érdekükben is, ha van velünk valami, ami a közös ügyünk szempontjából érdekes. A Karolina úton kedvesek a hölgyek, bensőséges a hangulat. De képzeljük el, hogy e szint fölött mennyire személytelen és merev lehet a rendszer, ha semmilyen személyes körülmény jelzésére nem alkalmas. Ha nem tudják a megfelelő időben azzal a kérdéssel hívni a beteget, a kismamát, hogy „meggyógyult?”, „megvan a baba?”, „találkozhatunk ismét?”

 

Hetente tízezer, évente körülbelül félmillió véradás elég lenne. A donorok jelentős részét évente nem csak egyszer lehet aktivizálni. Ha lenne a társadalomban egy kettő-négyszázezres kisebbség, amely nem sajnálja rászoruló honfitársaitól azt a kis időt és csekély kellemetlenséget, amibe egy véradás kerül, nem lennének gondjaink.

A nagykorú nyolcmillióból vonjuk ki az öregeket, betegeket, bármiért alkalmatlanokat, távol lévőket, a véradó helyektől messze élőket stb., akkor is maradna annyi potenciális véradó, hogy a tizede is elég lenne. Ha minden tizedik alkalmas polgártársunkban megvolna beteg honfitársai iránt a szolidaritásnak az az igazán csekély mértéke, ami egy véradáshoz kell. De nincs meg. És egyre inkább nincs. Ez a tény mindenféle szolidaritáshiányt leleplez. Az antiszolidáris többséget a rászoruló kisebbség önhibájára hivatkozva szokták felmenteni. Ha más nem (de persze más is), a vérhiány mindenképp bizonyítja, hogy ez mennyire álságos. Mert ugyanannak az antiszolidáris többségnek a vérünkre rászorulókkal szembeni közönyét ugyan mivel lehetne igazolni?

Személyes ismerősöknek sokkal könnyebben adnak vért. A nemzeti, társadalmi, állampolgári közösségünk túlnyomó részét személyesen nem ismerjük. Ha nem működik bennük a személytelen szolidaritás, a fene megette az egészet. De azért ami és amennyire személyes lehet, annak és annyira személyesnek is kellene lennie. A vérkapó és a véradó felől is. Kérnénk szépen a rendszerben egy pici személyes rubrikát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.