galéria megtekintése

Alig van vér a magyar kórházakban

18 komment


Danó Anna

Hazaküldték a kórházból a csípőműtétre váró Hajdu László rákospalotai polgármestert, mert nem volt elég tartalék vér. A probléma nem egyedi: nincs elég véradó, a betegeknek olykor ismerőseikhez kell fordulniuk segítségért.

Három dolgot tehet a magyar, ha biztosítani akarja az egészségügyi ellátását: úgy él, hogy ne legyen beteg, rendesen fizeti a tb-t, és sok ismerőst gyűjt a Facebookon. Ez a tanulsága Hajdu László XV. kerületi polgármester történetének. Ő közszereplőként két nap alatt össze tudta szedni a csípőműtétjéhez szükséges vérfedezetet, ám a kevésbé ismert emberek nagy bajban lehetnek, ha hasonló helyzetbe kerülnek. Hajdut, miután kivárta a várólistán a sorát, ötnapi kórházi ápolás után, de műtét nélkül küldték haza, mondván, már nincs vér az operációjához. A probléma megoldásához a hét végén a Facebookon toborzott donorokat.

Kevés a vér, sokkal többre lenne szükség
Kevés a vér, sokkal többre lenne szükség
Kovács Bence / Népszabadság/archív

A történteket lapunknak Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója technikai hibával magyarázta. Mint mondta, a hét négy napján naponta három-négy csípőprotézis-beavatkozást végeznek el, csütörtök délután került volna sorra az érintett beteg, ám föltorlódtak azok az esetek, amelyeknél szinte mindenkinek A RH pozitív vérre volt szüksége. A kórházi készlet kifogyott, és a műtét napján az idő annyira előrehaladt, hogy biztonsággal már nem tudtak rendelni az Országos Vérellátó Szolgálattól újabb adagot. Kétegységnyi biztonsági vértartalék nélkül pedig kockázatos egy ilyen műtétet elkezdeni. Ezért döntöttek úgy, hogy későbbi időpontot ajánlanak a betegnek. Miután a péntek a műtőtakarítás napja, legközelebb hétfőn kerülhetett volna sorra, ám az orvos, aki operálta volna, hivatalos távollét miatt nem dolgozott. A beteg viszont ragaszkodott az orvosához, ezért jegyezték elő június 29-re.

 

Bár a kormányzat több intézkedéssel, például extra finanszírozással ösztönzi a kórházakat a várólistákon levők gyorsabb ellátására,

nem ritka, hogy a sorukat kivárók műtétjét többször is elhalasztják.

Egy idős asszony, akit eddig már ötször küldtek a haza a kórházból, és a mai napig nem operálták meg, sírva mesélte lapunknak, hogy már nincs élő rokona, a világhálóhoz nem ért, nem tud vért gyűjteni úgy, ahogyan a polgármester. Hajdu kérésére két nap alatt több mint százan adtak vért.

Az asszony nem is tudja, mikor kerül sorra. Ahányszor csak megszólal a telefon, reménykedik, készülődik, aztán csalódott, amikor megint hazaküldik. A fájdalma viszont egyre elviselhetetlenebb.

Hajdu László
Hajdu László
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Az úgynevezett irányított véradást évek óta alkalmazzák az egészségügyi intézmények. Az Országos Vérellátó Szolgálat csak mind nagyobb erő­feszítések árán tudja feltölteni a készleteit, ezért a ­személyes érintettségre alapozva próbálják rábírni az embereket a véradásra.

A hazai műtők biztonságos ellátásához heti tízezer embernek kellene vért adnia.

Ennyi véradót a Magyar Vöröskereszt nem tud toborozni. Az önkéntes és térítésmentes véradási hajlandóság ugyanis csökken. A levett vér eltarthatósága korlátos, a vörösvérsejt-készítmény öt hétig használható fel. Az Országos Vérellátó Szolgálat szerint a várólista-csökkentő program miatt tizenötezer egységgel több vérre van szükség, mint tavaly, ezért a hazai műtétekhez szükséges vérkészítmények biztosítása nagy erőfeszítést igényel. Ha nincs elég véradó, egy-egy betegnek várnia kell. A vérhiányt közösségi oldalakon indított akciókkal próbálják pótolni. Mint írják: az érzelmileg érintett emberek könnyebben vehetők rá a véradásra.

Lapunk megkérdezte a kórházfenntartó hivatalt, rendben van-e, hogy a betegnek a műtéthez vért kell vinnie. Kérdésünkre nem kaptunk választ, ellenben azt írták: a beteg biztonsága érdekében a kórház menedzsmentje maga dönti el, mely műtéteket végzi el, és melyeket halasztja. A kórháznak jelentési kötelezettsége van, ha valamilyen zavar van a napi működésben, ha jelzik a vérhiányt, az Állami Egészségügyi Ellátó Hivatal a vérellátó szolgálaton keresztül tud segíteni. A konkrét esetben azonban nem érkezett jelzés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.