galéria megtekintése

Védett szféra

1 komment


Kőműves Anita

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy az Apple és az amerikai szövetségi nyomozóiroda, az FBI konfliktusában mindenki elérte, amit akart. Az FBI egy (feltehetően izraeli) cég segítségével fel tudta törni a Kaliforniában 14 embert meggyilkoló terrorista telefonját. Az Apple-nek így nem kellett megírnia azt a programot, amely nem csak egy, hanem minden iPhone feltörésére alkalmas lett volna. Egy ilyen program egyszerre gyengítette volna az Apple-termékek biztonsági rendszerét és az amerikai óriáscég bevételeit. Hiszen a program rossz kezekbe (bankkártyacsalókhoz, diktátorokhoz) kerülve minden iPhone-tulajdonosra veszélyt jelentene, és feltehetően nagy számban lettek volna felhasználók, akik elpártolnak az Apple-től, mert nem érzik ott biztonságban az adataikat.

Ám az Apple–FBI ütközet csak egy immár két éve tartó háború egyetlen csatája volt. Jelentősége abban rejlik, hogy ráirányította a közvélemény figyelmét egy első ránézésre unalmas, ám annál fontosabb ügyre. Az amerikai kormányzat és a Szilícium-völgy közötti vita arról szól, hogy a gyártók használhatnak-e titkosítást az átlagos digitális eszközökben. A titkosítási módszerek korábban hadieszköznek számítottak, a hatóságok még most is azt szeretnék, ha elolvashatnák, miről beszélnek egymással az állampolgárok.

Szerintük így lehet elkapni a terroristákat, drogcsempészeket vagy pedofilokat. Az informatikai ipar úgy érvel: ma már olyan érzékeny információkat hordozunk a telefonunkban, illetve küldözgetünk az interneten, amelyeket a legerősebb védelemmel kell ellátni. Senki sem akarja, hogy idegen kezekbe kerüljön egy magánlevele, bankkártyaszáma, tartózkodási helye vagy a gyermeke fotója. Barack Obama és tanácsadói szerint meg kell találni az egyensúlyt a nemzetbiztonság és a magánszféra között, ám technológiai szakértők szerint ilyen nincs. A titkosítás nem politika, hanem matek. Valami vagy titkosított, vagy nem. Átmenet nincs.

 

A háború vége még messze, a végső szót feltehetően az amerikai törvényhozás mondja ki. A Szilícium-völgy foggal-körömmel küzd a titkosításért, amivel védi felhasználóit és saját üzleti érdekeit. Főleg a Snowden-botrány kirobbanása óta az emberek többsége azt szeretné, ha a szolgáltatók vigyáznának az adataira. Ez pedig nem felelőtlen hóbort. Az nem jó érv, hogy akinek nincs vaj a füle mögött, annak nem kell félnie a Nagy Testvértől. Most publikálták az amerikai Wayne egyetem kutatását, mely szerint épp azok hajlamosak leginkább az öncenzúrára az internetes világban, akiknek állításuk szerint nincs takargatnivalójuk. Tiszták, mégis feszélyezi őket a gondolat, hogy valaki figyelheti őket. Inkább nem mondják el valódi véleményüket, ha úgy érzik, az nem egyezik azzal, amit a többség gondol. Így nem alakulhat ki valódi vita, ami a kutatás vezetője szerint a demokratikus fejlődést ássa alá.

Pedig sokáig abban reménykedtünk, hogy az arab világban éppen az internet indítja be a demokráciát, mert ott szabadon versenyezhet minden vélemény. De Facebook-forradalom eszerint már biztosan nem lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.