galéria megtekintése

Vár rád a mi televíziónk

2 komment


Kelen Károly

„Ha megígérem, hogy elmegyek szavazni október 2-án, akkor nem kell kétpercenként az Üzenjük Brüsszelnek-dumát néznem az olimpiai közvetítések között? Hadd szurkoljak nyugodtan a magyar csapatnak!" Ismerősöm fakadt ki így, és még azt is hozzátette: „Az a jó, hogy ezek már olyan okosak, hogy tudják, hányan akarnak jönni Líbiából."

Nem értek egyet vele. Én igenis örülök, hogy a rövid pihenőidőkben két magyar siker és – becsületükre legyen mondva – kudarc ismétlése között csak végső esetben adják az olimpia magyar részvétel nélkül zajló pillanatait. Úgyis annyi alkalmam van a világ legjobb pingpongozóit, evezőseit, íjászait, strandröplabdázóit, műugróit és így tovább látni, nem igaz? Ha már jó sokat kifizettek a lehetőségért mindannyiunk pénzéből, minek költenének még arra is, hogy hozzáértőt találjanak, aki közvetítené?!

Inkább jöjjenek az egypercesek: a hírek, amelyeket senki sem néz az M1-en, most elérhetnék hatásukat, ha nem kapcsolna el a többség, ahogy a nézőszámlálók kimutatták. Lelkes amatőrök kihívóan ismételgetik a „Van egy perce? Hírek röviden!"-t az elején és a „Hamarosan újra jövök"-et a végén! A napi legfeljebb öt, még csak információnak sem álcázott csúsztatáshoz-manipulációhoz készséggel adják a nevüket.

 

Vasárnap, amikor mégis ráuntam, egyetlen távirányítós sorozattal a dél-afrikai választásokról kaptam el kemény kérdéseket feltevő összefoglalót az Al Jazeerán, a klímaváltozással kapcsolatban Al Gore-interjút a kínai (!) tévé angol nyelvű adásában, azt pedig meglepődve tapasztaltam, hogy a Sky News riportereit feltűnően érdekli az Anglián kívüli világ minden rezdülése.

De még ha akarna is, honnan venne ilyen riportereket a magyar köztévé? Most hagyjuk azt a szégyent, hogy az úszást közvetítő embere nem volt hajlandó tudomást venni az ötkarikás eszme csodálatos bizonyítékáról, a menekültcsapatban indult Yusra Mardiniról, de amit a versenyek közvetítésekor ő és a szervezők által rendelkezésre bocsátott interjúterekben a társai művelnek, amúgy is kín elviselni.

Tudom jól, hogy nem könnyű feladat az éppen győztes versenyző euforikus pillanatai­ban értelmes kérdést feltenni. Pláne, hogy a néző is önfeledten ünnepel, és igazából csak együtt akar a fellegekben járni a bajnokkal. Mégis, ha a válaszban elfogadja is az olyan közhelyeket, hogy „Még nem fogtam fel" vagy „Boldog vagyok, hogy elértem, amire gyerekként vágytam", a „Milyen érzés olimpiai bajnoknak lenni?" kérdést hallva, felrobbant a Facebook. Furcsa, de kudarc esetén valamivel jobb a helyzet, ilyenkor a magyarázatra egyszerűbb rákérdezni, de akkor meg jön az igazi „köztévéizmus": „A rossz száz méter mit jelent a kétszázra nézve?", „Nem indulok kétszázon..."

Hiányzik a tehetsége, intelligenciája, felkészületlen, de jól tűri a parancsrendszert? Szeretettel várja a mi televíziónk! Tudta?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.