galéria megtekintése

Van esély!

3 komment

Szekeres Imre

Szentgyörgyi Zsuzsa cikkét (MSZP – merre?, július 2.) ­olvasva elszégyelltem magam. Több okból is: elsősorban azért, mert a cikkében idézett politikus, akivel vitába keveredett – akinek az volt az álláspontja, hogy ne preferáljunk valakit azért a politikában, mert nő, hanem a teljesítmény számítson –, én voltam. Mentségemre szolgál: nem gondoltam, hogy ennek olyan olvasata is lehet, hogy valaki női mivolta miatt hátrányba kerüljön. Nem vitattam Szentgyörgyi Zsuzsa igazságát, hogy ritka kivételtől eltekintve az új generációkban nem váltak a szocialista pártban vagy körülötte befolyásos és elismert szakpolitikussá nők, miközben a nagy generáció­ban még igen. Hiába van női kvóta (megjegyzem, fiatalkvóta is) az MSZP-ben, és így vannak női országgyűlési képviselők, testületi tagok is, ezek a kvóták nem hozták meg azt az eredményt, amit én is és mások is vártunk ­tőle, azt, hogy a nők aránya megfeleljen annak, ami a ­népesség egészében van. Ez annál is fájóbb, mert az élet egyéb területein sokkal jobb esélyük van a nőknek, mint az ­Országgyűlésben vagy az önkormányzatokban.

Másrészt szégyelltem magam azért, mert most valóban kevés női jelöltet támogatott a jelölőbizottság. Mi több, a vezető tisztségekbe egyet sem. A bizottság tagjai elsődlegesnek azt tartották, hogy az általuk támogatott politikus kapja meg a jelöltséget, és nem voltak tekintettel más szempontokra. Ez a leszűkítő szemlélet általában is káros, de kivált azok esetében, akiknek az esélyei kisebbek, és így kizárják őket a megméretésből. Visszatartó ereje van annak is, hogy a nők kö­rében azoknak van több esélyük a szavazók támogatását megszerezni, akik már női politikusként ismertek. Most is volt olyan kevésbé ismert jelölt, aki sokunk szerint alkalmas és érdemes is volt arra, hogy elnök­ségi tag legyen, politikai teljesítménye és személyiségének-életútjának vonzó vonásai miatt. Olyan kétgyermekes édesanyáról van szó, aki Erdélyből települt át, egy dunántúli város MSZP-szervezetének újjáalakítója, és akinek szakmai tudása kikezdhetetlen.

Kedves Zsuzsa! Kérdésedre válaszolva – botor megfogalmazásom ellenére – biztosíthatlak arról, hogy sokunknak a szocialista pártban az a törekvése, hogy az esélyegyenlőséget biztosítsa mindenki számára. Azon kell gondolkoznunk, hogyan tegyük ezt, hogy mérnöki pontosságú látleleted alapján érdemben esélyt teremtsünk a nők érvényesülésére a politikában is.
Az MSZP szerintem akkor jár el helyesen, ha megszünteti azt a mechanizmust, amely leszűkítette a kongresszus választási lehetőségeit annak érdeké­ben, hogy minél több nő saját jogán szerezzen támogatást. Azt is biztosítani kell, hogy minél többen kapjanak esélyt arra, hogy ismertté váljanak, és ezért érdemes korlátozni, hogy a női kvótán ugyanaz a személy hányszor juthasson mandátumhoz. Remélem, így eljutunk oda, hogy nem 20, hanem 50% lesz a nők aránya a szocialista politikusok között.

 

Szekeres Imre,
az MSZP volt elnökhelyettese

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.