galéria megtekintése

MSZP – merre?

Nemcsak az a kérdés, hogy merre halad a megújulását hirdető szocialista párt, hanem az is, hogy azt miként hajtja végre. Baloldaliként erősen érdekel, nagyon fontosnak tekintem, merre tart az MSZP. A felmérések szerint az ellenzéki pártok közül jelenleg a legnagyobb a tábora és nyilván a leginkább baloldali kell legyen, merthogy még a nevében is hordozza, hogy szocialista. Vagyis, nyilvánvalóan, hozzám közel álló eszméket kell hogy kövessen.

Most, az új vezetőik szerint, megújulva lépést váltanak. Nem hiszem. Miért hinném? A XXI. században egy magát baloldalinak, szocialistának hirdető párt, amelynek legfelső vezetői között még mutatóban, még alibinek sem lelhető föl egyetlen nő sem? A minapi kongresszusuk megválasztotta az összes vezetőjüket, most pedig még hátravan a frakcióvezető meg a pártigazgató. Elhangzottak nevek – mind férfi. Egy pártban, ahol olyan nagyszerű nők voltak magas tisztségben, mint például Kósáné Kovács Magda, Lendvai Ildikó, Lévai Katalin.

 

Nem véletlen jelenség ez ebben a pártban. Pár hónapja itt, a Népszabadságban megjelent az MSZP egyik, korábban igen magas tisztséget betöltő, egyébként általam kedvelt, prominens tagjának a cikke. Okosakat javasolt. Például azt, hogy létre kell hozni egy szakértői árnyékkormányt, amely a következő választás után átmeneti vezetője lehetne majd az országnak. Ajánlott is egy névsort. Kiváló koponyákat. Csupa férfit. Felhívtam és barátilag beolvastam neki. – Miért? Tudsz nőt mondani? – kérdezte gúnyosan. – Persze hogy tudok – vágtam vissza, és rögtönözve mondtam is három nevet.Nagyon művelt, kedvelt barátom – sokat és jókat szoktunk vitázni –, megkérdezte, voltaképpen miért gondolod, hogy egy szocialista pártnak kötelessége a nőket preferálni? Igaza van, ha körbenézek a világban, a legismertebb vezető női politikusok mind konzervatív párthoz tartoznak. Például Ms. Thatcher, Frau Merkel, a lengyeleknél immár a második nő miniszterelnök – és aki nálam járatosabb a politikában, még hosszan tudná őket sorolni. Mi több, nő vezetője van a Nemzetközi Valutaalapnak, az USA központi bankjának. Nos, ők sem mondhatók szocialistának. De végtére, mi is a szocializmus alapeszméje? Szerintem az egyenlőség. Nem a teljes, általános egyenlőség, hiszen az elvileg is megvalósíthatatlan, miután nagyon is különbözőnek születünk, eltérők a társadalmi viszonyok, helyek, ahová születtünk. De az alapelv az kell legyen, hogy állandóan iteráljunk, vagyis közelítsünk egy ideális állapot felé, és ez a közelítés konvergens is legyen.

Nemrégiben egy kiváló fejekből álló társaságban beszélgettünk, és felvetődött, próbáljuk meg definiálni, mi a modern baloldaliság. Csikorgott a vita. Nagyon nehezen tudtuk ezt meghatározni. Sem a köztünk ülő ismert politikus, sem mi, jelen lévő mérnökök, akik pedig megszoktuk a pontos definíciókat. De mégis, itt és most az a kérdés, hogy mennyire tekinthető baloldalinak az a párt, amelyikben ennyire egyenlőtlen az irányító, vezető posztok nemek szerinti eloszlása? Félek, hogy egy ilyen párt hiába nevezi magát baloldalinak, a tettek – ebben a vonatkozásban – bizony cáfolnak.

Tehát, kérdezem, mivel magyarázzák a derék szocik, hogy még látszatként sem tudnak nőket bevonni a vezetésükbe. Hogy nincs erre alkalmas nő a láthatáron? Egyrészt bizonyosan, hogy van vagy lenne. Másrészt baj, nagy baj, ha nem tudtak okos, talpraesett, politikusnak alkalmas nőket kinevelni. Vagy nem is akarnak? Mert kellenek a jó kis pozíciók az egymással is hadakozó hímneműeknek? Mindenesetre őszintén örülnék, ha az MSZP mostani vezetői megpróbálnák valós érvekkel megmagyarázni, mitől állt elő ez a helyzet, és ugyan mitől szocialista ez a párt?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.