galéria megtekintése

Válogatott terápiák

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 14. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Alighanem sokan felkapták a fejüket az MTI hírére, miszerint a székely labdarúgó-válogatott szombaton „Székelyudvarhelyen fogadja a kárpátaljai csapatot”, hiszen két olyan magyar együttesről van szó, amelyről nem sok szó esik a nemzeti hírekre amúgy érzékeny sajtónkban. Az utóbbiról egyáltalán, amit az magyarázhat, hogy a kárpátaljai csapat nem létezik. Az MTI nézett el valamit, valójában a mérkőzés a székely válogatott és az FC Beregszász között zajlik.

A székely válogatott
A székely válogatott

Viszont székely csapatból mindjárt kettő van. És ez jó. Markó Edina szövetségi kapitány fogalmazta meg, mielőtt a magyar női futballválogatott július 25-én 5-0-ra győzött a székely lányok ellen: „Biztos vagyok benne, hogy ezzel a mérkőzéssel csak a magyarok fognak nyerni”. Nem úgy,mint két nappal korábban, amikor a magyar csapat 5-1-re kikapott a román válogatottól...

 

Ám ebből a szempontból nyíltak igazán új lehetőségek a székely válogatottak megalakulásával. Erdélybe már nemcsak a Trianon-fájdalmat kiordítani lehet járni (néhány pohár köményes mellett/után), hanem terápiás mérkőzésekre is. Ebből a szempontból jó hír, hogy a székely legények bemutatkozása a lányokénál is gyengébben sikerült: július 12-én 6-0-ra kikaptak a Debreceni VSC együttesétől. Igazán sajnálhatjuk, hogy a csapat a tavaly októberi 8-1-hez képest icipicit későn jött létre. De sebaj, a magyar labdarúgás állapotát nézve a jövőben is egészen biztosan szükség lesz önbizalom-építő találkozókra.

Kicsit furcsa amúgy, hogy a székely válogatottat egy budapesti sportjogász (többek közt Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Vanczák Vilmos, Tőzsér Dániel képviselője), Budapesten jegyeztette be, de nem ez az egyetlen furcsaság. A Székelyföld Labdarúgó Egyesület csatlakozott a „képviselet nélküli nemzetek” válogatottjait tömörítő alternatív FIFA-hoz, viszont az egyik védnöke Bölöni László, a román válogatott egykori emblematikus alakja és élő legendája. Az egyesületet politikamentesnek nyilvánítják az alapítói, de jelmondatuk, a „Székelyföld nem Románia!” ennek az ellenkezőjéről árulkodik. Kíváncsi lennék, mit szólnak ehhez a román teremfoci-válogatottat is irányító Jakab Zoltán szakvezető kollégái.

Visszatérve a kárpátaljai csapatra: még nem válogatott, de könnyen az lehet. Közben olvasom ugyanis, hogy a budapesti Erdélyi Gyülekezet legutóbbi rendezvényén, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Csóti György országgyűlési képviselő és Kalmár Ferenc KDNP-szakértő jelenlétében átadták „a bukovinai székelyek frissen elkészült címerzászlóját”.

Ha figyelembe vesszük, hogy a fideszes Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a Székelyföld mellett zászlajára tűzte a Partium autonómiáját is, akkor a következő vb-selejtezőkre biztosítva lesz a magyar válogatott-utánpótlás. Aztán jöhet sorban a csángó, mezőségi, bánsági és vajdasági válogatott bejegyzése. Kalotaszeg csak azért nem javallott terápiás célokra, mert a kalotaszegi a székelyhez képest igazi futballnemzet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.