galéria megtekintése

Vakablakok

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 27. számában
jelent meg.

Sebes Andor
Népszabadság

Doros Judit Potyog a lotyó című írásában (október 9.) említi, hogy – karbantartók hiányában – az egyik iskolában a Klik a tornaterem (valaha) karokkal és rudazatokkal működtethető ablakainak bedeszkázásával orvosolta a nyitószerkezet hibáit. Pedig erre sokkal egyszerűbb módszer is létezik.

Az elmúlt nyár jelentős részét az Uzsoki Utcai Kórházban volt szerencsétlenségem eltölteni. A karbantartás, állagmegóvás itt is ismeretlen fogalom. Hogy kinek a hibájából, azt nem kötik a beteg orrára. A presztízsberuházás keretében súlyos tízmilliárdokból példaértékűen bővített-felújított kórház egy-két évtized múlva a János kórház mai állapotába kerül majd – ez már most látható.

A falakról-sarkokról az élvédők fele már hiányzik, többtucatnyi helyen szivárgások nyomai fedezhetők fel az álmennyezeteken, a nedvességtől mállik a gipszkarton, másutt a padlóburkolat van összetörve. A padok, székek egy része használhatatlan, a csapok, zuhanyok egy része nem működik, a lámpatestek egy része nem világít. Akadnak LED-del működő vészirányjelzők, amelyek évek óta őrjítő berregéssel-zúgással villognak, némelyik WC sem használható.

 

A korlát sok helyen már kiszakadt a falból, máshol egész táblák hiányoznak az álmennyezetből. A plafonra szerelt lámpatestekben több éve elpusztult rovarok milliárdja szűri esténként a fényt – egy kórházban, ahol a higiénia elsődleges szempont lenne. A fűtőtestek hőszabályzó szelepei hiányoznak vagy a tövüknél letörtek, miközben a meleg víz alkalmankénti hiánya miatt a beteg olykor hideg vízben tisztálkodik – vagy sehogy.

Minden mosdóba tízezer forintos WC-papír-tartókat és kézmosó tartályokat szereltek fel – teljesen feleslegesen, mert papírra, kézmosóra nem futja. Kihasználatlanok a járóbeteg-ambulanciákra telepített, sorszám alapján működő behívó rendszerek is. Van tábla, amin évek óta ugyanaz a szám árválkodik, másutt sötétek a kijelzők. A kórtermekben vagy üres fali képernyőtartók, vagy már csak a helyüket jelző hat furat mutatja, hogy a tervezők mertek nagyot álmodni...

A VIP-rendszer bevezetése óta néhány ambulancia az új épület alig egyméteres közlekedőfolyosóján üzemel – a betegek meg várjanak, álldogáljanak, ahol tudnak. Nem jobb a helyzet az alagsori ortopédambulancián sem, ahol elegendő pad hiányában a mozgásszervi betegségben szenvedők órákon át állva várakoznak – miként a sürgősségi betegellátóban is.

Az Uzsokiban nem deszkázzák be a hatalmas méretű ablakokhoz képest alulméretezett vasalások miatt sorra használhatatlanná váló ablaknyílásokat. Helyette lyukat fúrnak a valaha volt kilincs hűlt helye mellett, és egy átmenő csavarral rögzítik az ablakszárnyat. Végleg, nyithatatlanul. A Kliknek van még mit tanulnia.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.