galéria megtekintése

Potyog a lotyó

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 09. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Hullik a szilva, a penyigei nemtudomka, a fosóka, a macskatökű, a boldogasszony, a lotyó, a gömöri és a máramarosi nyakas, de potyog a besztercei is, amit mifelénk ciccegősen csak bercenceinek mondanak, hogy miért, máig nem sikerült kideríteni.

Rendes házaknál nem kéklik a fekete föld, ott asszony és férfi egymást kicselezve harcol hajlongva, melyik tud többet felszedni a széltépte hamvas gyümölcsből. Ha előbbi győz, lekvárból lesz több, ha utóbbi, akkor pálinkából.

Hogy milyen furfangos nép a magyar, arra egy panyolai ház udvarán jöttem rá néhány évvel ezelőtt. Szilvalekvárfőzés ideje volt akkor, s az udvaron valami sejtelmes szerkezet mozgott meg-megnyikordulva, ütemesen, mintha a mellette szunnyadó kutya lassú lélegzetvételére gyorsulna fel, s ernyedne alá. Ha messziről nézte az ember, nem tudta, hogy a gép mozgatja ritmikus zajával az állat mellkasát, vagy épp fordítva, az alvó eb irányítja álmában telepatikusan a tákolmányt.

 

Közelebb menve egy üstöt láttam, teli bordó szilvaszemekkel, lassan izzott alatta a parázs. Felette egy állványon gumijától fosztott csupasz biciklikerék, amelynek küllői közé nagyobb méretű fakanalat rögzítettek: ez belelógott az üstbe. A kereket egy kis villanymotor mozgatta, régi orosz mosógépből szerelték ki, s adtak neki új feladatot.

A látvány egyszerre volt bizarr és megható.

Itt álltam a világ végén, egy pici faluban, ahol fillérekből gyártottak működőképes, a célnak épp megfelelő szilvalekvár-kavaró robotot. Nem kell órákat állni felette, elég csak néha rá-ránézni, sűrűsödik-e már a cibere, nem vész el közben idő, nem fárad el kéz.

Némi panyolai furfang és lelemény ráférne a Klik szakértőire is. Ők ugyanis egy másik faluban egészen más metodikával oldottak meg egy sajgó problémát.

Történt, hogy a nem olyan régen épült tornaterem ablaknyitói szinte egyszerre romlottak el. Vagy rossz anyagból készültek, vagy a nyirkos hegyi levegő tette őket tönkre túl korán. A nyolc-tíz méter magasban lévő ablakokat csak ezekkel a karos rudakkal lehetett eső idején becsukni, tornaóra után meg kinyitni, olyan messzeségbe trambulinról sem ugrik fel a tornatanár, takarító néni pláne nem.

Írta hát a leveleket egymás után az iskolaigazgató a magasságos Kliknek, hogy sorra mondják fel a szolgálatot az ablaknyitók: amelyik épp nyitva maradt, azon ömlik be az eső, amelyiket meg zárt állapotában talált az elromlás, azt akkor sem lehet kinyitni, ha a levegőtlenségtől sorra ájulnak el a mindennapos testnevelésre odarendelt kisdiákok. S írta volna még azt is – ha meri –, hogy régebben a karbantartó egy nap alatt javította volna meg az ablakokat, kár, hogy takarékosságból elsőként őt rúgták ki.

Hosszan eltöprengtek aztán a fényességes hivatalnokok, milyen furmányos megoldás szülessen, hogy az államkassza se terhelődjék nagyon, de a nyílászárók sorsa is meg legyen oldva frappánsan.

Végül arra jutottak: legjobb, ha bedeszkáztatják az összes ablakot, így vetve véget a nyithatóság és csukhatóság bonyolult problematikájának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.