galéria megtekintése

Újraszámolás

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 16. számában
jelent meg.

Tamás Pál
Népszabadság

Az elmenés-befogadás vitában sokaknak úgy tűnik, hogy tulajdonképpen tőlünk függ a dolog. Mérlegelünk, döntünk. Kinyitjuk vagy becsukjuk a kapukat. Tévedés.

Az emberek azért tudnak most egyáltalán olyan könnyen elmenni innen, mert Nyugat-Európában éppen szükség van képzett, s a kínált körülményeket elfogadó, túlságosan nem követelőző munkaerőre. Az összes hosszú távú népességi előrejelzés erről a vidékről tartós elvándorlással számol. Gyárakat még csak telepítettek ide (amíg a robotoknál olcsóbbak vagyunk), de rengeteg szolgáltató munkahelyet nem lehet idehozni, azok a fogyasztó, a beteg, az ápolásra szoruló mellett maradnak továbbra is Nyugat-Európában.

Ott maradnak a nagy kutató-fejlesztő központok is. Tehát mind a szolgáltatásokban, mind a „nagyon okos” munkahelyeken itt, Keleten tartósan hiányozni fog az ember. Kiképzéssel ezen csak részben lehet segíteni. Ha fenn akarjuk tartani életminőségünk legalább mai szintjét, számos ponton munkaerőt kell hozzá importálnunk. Albán pékeket, ukrán ápolónőket és technikusokat, „erdélyi asszonyokat” a mama mellé. S hamarosan már mérnököket is. Beszélgethettem egy elektronikai világcég tajvani elnökével. Van gyáruk nálunk is.

 

– Meg tudnánk maguknál akár triplázni a beruházást, de nincs elég képzett emberük. Maga szociológus, mit szólna hozzá, ha odatelepítenénk háromszáz vietnami mérnököt? – kérdezte. Semmi érdemleges és biztató nem jutott az eszembe. Végül is esetleges alternatívaként az itteni műszaki főiskolák kapacitásait nem tudjuk 5-8 év alatt megháromszorozni, s a végzettek egy része amúgy is továbbmenne Németországba…

Marabu rajza

Magyarország modernizációját egyébként korábban is nagy európai vándormozgalmak határozták meg. Az új középkori államokban, itt, Cseh- és Lengyelországban, a XII–XIII. században elsősorban német (vagy más, elnémetesedő) telepesek építették a városokat, kezdték a bányaművelést, szervezték meg a nemzetközi pénzforgalmat. Később, a XVII–XVIII. században, nálunk az ottomán háborúkban kiürült, elpusztított Alföldön és a szélesebb Duna-völgyben ismét németek és belső migránsok (ekkor kerülnek szlovák, ruszin tömegek le a síkságra), vagy a Balkánról felvándorlók indítják be az életet.

A XIX. századi modernitás zsidó tömegeinek jó része a monarchia lengyel-ukrán tartományaiból érkezik. És 1945 után ismét nemzetközi mozgás, a holokauszt, majd a németek nagy részének elüldözése üríti ki a vidéki városokat és környéküket. Ezekben az ügyekben 800 éve nincsenek magyar, lengyel, cseh döntések. Közép-Európa vagy haszonélvezője, vagy áldozata a nemzetközi mozgásnak. A helyi elitek vagy rá tudnak erre az egészre kapcsolódni, s akkor megmaradnak, vagy nem, s akkor lefele mozognak a lejtőn.

Igazi vita ma inkább a menekültekről folyik. 1990 óta s pillanatnyilag még ma is itt az EU az úgynevezett dublini szabályozást használja. Abban rögzítik, s most minden magyar újságolvasó is megtanulta, hogy a menekültért elvben az az ország felel, ahol belépett az unióba. Ez az elszámolási forma ugyan már a 2000-es években összeomlott, de Németország ragaszkodott hozzá, hiába követeltek új szabályozást a földrajzi peremországok. Végül is az emberek nagy részben befele igyekeztek, s oda is jutottak, de a déli tagállamokban, a görögöknél vagy Olaszországban léptek be az unióba.

Tavaly ősszel végre a németek is elismerték, másképp kellene a menekültfelelősséget elosztani, mert bírósági ügyekből következően végül a többség, a menekültek több mint egyharmada mégis Németországban adta be a papírjait, ott akart maradni. Az „igazságos” menekültelosztás elveiről a vita persze még folyik. Vannak, akik a tagállamok népességszámából kiindulva, mások a népességszám és a gazdasági erő valamilyen szorzata szerint szeretnék az érkezőket szétosztani. Németország persze nagy és erős, de ezekben a változatokban a jelenleginél így is kevesebb embert kellene fogadnia.

A keleti új tagállamoknak pedig, mint nekünk is – akik eddig az egész történetből majdnem kimaradtunk – viszont lépnünk kellene. Akár azt is hihetjük, hogy a félig illegális mai keleti–nyugati vándormozgás kezelésénél általánosabb ügyek – „humanitásunk”, az „európai értékek” – számonkérhetősége forog kockán. Valójában azonban az új európai munkamegosztásban a rossz munkák többségét a megtűrt, félig láthatatlanná tett, a víz alól igazán nem felengedett bevándorlókkal végeztetik el. Európában ma már – véletlen zugokat leszámítva – nincs rabszolgaság.

De Európa fenntart olyan szakmákat, lakóhelyeket, munkaköröket, amelyeket tulajdonképpen ma is félig kényszermunkaszerű, negyed-rabszolgakörülmények között működtet. S mert ezek önmagukban ugyan szörnyűek, de a kinti tömegek azt hiszik, vagy úgy tudják, hogy valahogy ezekből egyszer mégis ki lehet kerülni, s azután már ők is használhatnak valamit a jóléti államból – a jelentkezők áradata így folyamatos. Aki emberként túléli ezeket az éveket, győzött. Azok pedig, akik közben elpusztulnak vagy elnyomorodnak, lemaradnak az európai veszteséglistákról.

S nem egyszerűen menekültekről van szó. A fejlett világnak szüksége van olcsó, véglegesítésre nem váró, a szociális rendszerbe teljes jogokkal nem beépülő munkásokra. Így azután megerősödtek azok a munkaközvetítők, akik az embereket a kellő tömegben és lehetőleg jogaikról már ebben a stádiumban lemondatva, szállítják. Amikor bekerültünk az európai rendszerbe, akkor ennek a szisztémának is részeivé váltunk. Ezen nem változtat, hogy ide eddig kevesen jelentkeztek (mondjuk az osztrákokhoz képest).

Kicsik a bérek, rosszak a szociális mozgásterek, nehéz a nyelv, nem igazán befogadó a helyi népesség. De majd küld ide embert az új európai teherviselési rend. Előbukkannak váratlan helyi mágnesek. Jönnek, talán a Balkánról és Ukrajnából, akik mindenképpen meg akarnak ragadni. Persze, nálunk az itteniek eddig is elvégezték e munkák jó részét, közmunkásként vagy valódi munkaerőpiacon, de rosszabb feltételeket is elvállalva. S most jönni szeretnének, jönni is fognak mások, akik ha nem is kevesebbért, de kevesebb jogot elfogadva fogják a feladatokat elvállalni.

Elindul valamilyen eddig ismeretlen verseny a hazai rossz munkahelyekért. De aki Európára igent mondott, úgy látszik, a beépített igazságtalanságok működtetését is vállalta. Nem itt kellene, sokszor kifejezetten a gyengékkel szemben keménykedni. Senki sem tiltja, hogy az így kialakuló rendszert élhetőbbé, elviselhetőbbé tegyük.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.