galéria megtekintése

Tizenkét sikerember

3 komment


Batka Zoltán

Piros betűs ünnep lesz 2018. április 18-a tizenkét honfitársunk életében. Ha szorult beléjük egy kis vagányság, valami puccos étterembe szerveznek csoportos dínomdánomot éjfélkor tussal és pezsgőbontással. Esetükben akkor telik le a vagyonellenes bűncselekmények esetében az elévüléshez szükséges öt év.

Ők tizenketten öt évvel ezelőtt, éppen e szép tavaszi napon firkantották alá nevüket a trafikok pályázati bírálati lapjaira. Jó eséllyel Magyarország miniszterelnökét Orbán Viktornak, a főügyészt pedig Polt Péternek fogják hívni, úgyhogy nekik ebben az életben már nem kell félniük attól, hogy valaha is előveszik őket hivatali üzérkedésben való bűnsegédlet gyanújával.

Tizenkét fiatal, húszas-harmincas éveit taposó tehetséges emberről van szó, akik ígéretes közigazgatási-politikai pálya előtt álltak. Akadt, akinek már volt bizonyos gyakorlata az ilyen ügyekben – gondolok itt a földbérleti pályázatok körül tevékenykedő Bitay Mártonra –, mások viszont ekkor szembesültek a feladattal. Nem nagy dolog, pár papírt kell csak aláírni. Fejenként 2500-at azon a szép áprilisi napon. A papírok pályázati értékelők voltak, rajtuk az egyes trafikpályázóknak adott pontszámokkal. Kinek feltűnően sokkal, kinek feltűnően kevéssel.

 

Mivel az értékelők azóta nyilvánosak – az azokat kiperelő Demokratikus Koalíció irodájában várakoznak –, bárki, ideértve Polt Pétert és kollégáit is, láthatja, hogy az ott szereplő pontszámokból súlyos és kiterjedt csalás rajzolódik ki. Láthatta ez a tizenkét ifjú káder is, ha akarta. Ahogy azt is kitalálhatták maguktól, hogy miért őket érte a megtiszteltetés, és a már idősebb, beérkezett társaik miért nem kapkodtak a trafikbizottsági posztért.

Sebaj, ifjú szervezet sokat bír, a gyomor még többet, fiataljaink tollat ragadtak, aláírtak, majd mentek a dolgukra. Várta őket a nagybetűs élet. Az elkövetkező hónapok őket igazolták: szépen, rendre érkeztek a kinevezések. A fiatal aláírók államtitkár-helyettesi posztokon, jól fizető fb-tagságokban, brüsszeli állásban, zsíros politikai tanácsadói megbízásokkal a zsebükben landoltak, fontos megbízásokat kaptak, egyszóval: érvényesültek. És mivel valóban tehetséges emberekről van szó, eltelik majd egy-két évtized, a kisemmizett egykori trafikosok emlékét is belepi a por, a fiatal hivatalnokokból viszont társadalmunk köztiszteletben, megbecsülésben álló tagjai lesznek, közösségek oszlopai, vagyonos emberek. Azaz: az élet végül őket igazolja.

És bizonyos, tágabb perspektívából azt is meglátják, hogy az ő kis aláírásuk egy sokkal nagyobb tradíció része. Minden rendszerben voltak, akik aláírtak. És minden rendszerben volt, aki érvényesült. Arról pedig igazán nem tehetnek, hogy ez egy ilyen ország, ahol gyanúsan gyakran azokból lesznek a tartógerendák, akiknek már cserjekorukban összeforraszthatatlanul megtört a derekuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.