galéria megtekintése

Szép karrier lett a jutalom a trafikmutyiért

3 komment


Batka Zoltán

A megfeszített munka a Fideszen belül meghozza a gyümölcsét: Brüsszelbe, államtitkári ­posztokra, jól fizető tanácsadói állásokba kerültek azok, akik a hivatalos magyarázatok szerint 2013 márciusában éjt nappallá téve dolgoztak a trafikpályázatok értékelésén.  Kevésbé hivatalosan: akik a nevüket adták a trafikmutyihoz.

Fiatal középkáderek voltak a kormány mellett, és nem értettek a dohánybizniszhez – közös vonása volt ez annak a tizenkét embernek, aki a hivatalos magyarázat szerint 2013 elején eldöntötte, hogy Magyarországon ki kaphasson trafikot és ki ne. Emberfeletti munkát végeztek a pályázatok gyors értékelésekor, kommunikálta a kormányzat akkor, ám azóta kiderült: nagy valószínűséggel csak a nevüket és aláírásukat adták az azóta trafikmutyiként elhíresült pályázathoz.

Gyulay munkaadóként segít
Gyulay munkaadóként segít
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Újabb közös vonásuk, hogy azóta felívelt a csillagzatuk.Nemrégiben az MSZP volt el­nöke, Mesterházy Attila tette szóvá, hogy Rogán Antal a Miniszterel­nöki Kabinetirodára tanácsadónak szerződtette le a korábban a trafikbizottságban is ügyködő Her­nádi Ádámot. De nem ő az egyetlen, akinek szépen ível felfelé a karrierje. Társai is kinevezésekben gazdag szép két évre tekinthetnek vissza.

 

Csomorné Orbán Krisztina a ­trafikpályázat idején még a dohánykereskedelemért felelős ­Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) főosztályvezetője volt, időközben főtanácsadó lett. Ami azonban ennél is érdekesebb: néhány hónappal a bizottsági ténykedése után a Hunga-roring Zrt. igazgatósági tagjává nevezték ki.

Aligha véletlenről van szó, mivel a Hungaroring Zrt. vezérigazgatója a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. első embere, Gyulay Zsolt. Szép ívet futott Mészáros Karina karrierje is: anno a fejlesztési tárca titkárságvezetőjeként osztotta újra a dohánypiacot. Időközben vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkárrá nevezték ki.

Eredményekben gazdag két évet tudhat maga mögött Pindroch Szilárd is, aki a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas Nógrád megyei elnöke és a Miniszterelnökség tanácsadója volt. Azóta a Széchenyi Programiroda stratégiai igazgatója és a Pro Regio Közép-Magyarországi Nonprofit Közhasznú Kft. felügyelőbizottsági tagja lett, míg 2013 októberétől a Miniszterelnökségtől tanácsadóként 14 millió forintot kapott a „területi ­koordináció erősítésére".

Mihalovics megalapozta a jövőjét
Mihalovics megalapozta a jövőjét
Bús Csaba / Népszabadság/archív

Szintén a Fidelitasban alapozta meg a karrierjét a trafikpályázatkor igazságügyi minisztériumi kabinetvezető Mihalovics Péter, aki nemcsak a 2012-ben tulajdonába került 120 négyzetméteres budai ingatlanára lehet büszke. A Bakony–Balaton térség fejlesztéséért felelős miniszteri biztos lett, nemkülönben a Magyar Villamos Művek és a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt. felügyelőbizottsági tagja.

Eleve előnyös helyről startolt ­Bitay Márton Örs: korábban a Vidékfejlesztési Minisztérium kabinetfőnökeként a trafikpályázatokra számos ponton hasonlító – átláthatatlan és szubjektív – földbérleti pályázatok körül ügyködött, időközben a tárca állami földekért felelős államtitkára lett, így most a földprivatizáció egyik fő felelőse. Bitayval egy időben, 2013 júniusában, pár hónappal a trafiktender után léptették elő ­Gulyás Andreát, aki a vidékfejlesztési tárcánál a miniszteri kabinetet vezeti.

A trafikkárosultak tüntettek, mások csendben jól jártak
A trafikkárosultak tüntettek, mások csendben jól jártak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A trafikbizottságba egyetlen tagot delegált az Emberi Erőforrások Minisztériuma: László András ekkor kabinetvezető volt, később politikai tanácsadó a tárcánál, tavaly májusban Brüsszelbe távozott, ahol a Fidesz-frakció sajtótitkára.

Némileg kakukktojás Kohut Balázs. A trafikpályázat idején a közigazgatási tárca helyettes államtitkára volt, utóbb Szijjártó Péter mellett közigazgatási államtitkár. Ám 2015 áprilisában távoznia kellett, egyes hírek szerint a Quaestor-ügy miatt. De nem hagyták az út szélén, azóta is a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt., illetve az Eximbank felügyelőbizottsági tagja.

Bitay előnyös helyről startolt
Bitay előnyös helyről startolt
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Egyetlen értékelő helyezkedett el a versenyszférában: ­Bagoly Andrea a gazdasági minisztérium titkárságvezetője volt a pályázatok elbírálásakor, a fiatal jogász aztán a kormánnyal stratégiai partnerséget kötött amerikai multihoz, a GE Healthcare-hez igazolt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.