galéria megtekintése

Titkok világa

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 13. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A világ legismertebb vezetői – értve ezalatt az EU-t és az USA-t, meg persze a két gazdaságpolitikai integráció világcégeit – mintha az ismeretlen háttérhatalmak kottájából játszanának: a TTIP (az USA és az EU közötti szabad kereskedelmi megállapodás) egész története olyan, mintha direkt a chemtrailhívők kedvéért találták volna ki.

Létezik itt Európában egy Európai Unió nevű konglomerátum, amelynek talán legfontosabb alapdokumentuma – bizonyos megszorításokkal: „alkotmánya” –, a lisszaboni szerződés egy demokratikusabb és átláthatóbb Európát ígér az itt élő polgároknak. És létezik odaát, az óceán túloldalán az Amerikai Egyesült Államok, amelynek az alkotmánya (mindenféle megszorítás nélkül) az igazságosság, a közjó, a szabadság és a törvény előtti egyenlőség megvalósítását nevesíti az amerikai unió céljaként.

Ez a két szerveződés pedig immár több mint egy éve munkálkodik egy egyezménytervezet elfogadásán, amely legalább olyan mértékben átformálja majd az egyszerű emberek hétköznapjait, mint amennyire az Orbán-kormány szeretné a magyar polgárok életét – de ennek a pontos tartalmát néhány beavatott politikuson és nagyvállalati lobbistán kívül senki nem ismerheti meg, amíg csak el nem fogadják.

 

Vannak nekünk persze saját, nemzeti konteógyárosaink is: szerintük maga az Európai Unió sem más, mint a tudjukkik összeszövetkezése a nemzeti önrendelkezés ellen. Ezek a derék emberek is kaptak most egy komoly megerősítést a rögeszméjükhöz, amikor kiderült: hiába gyűjtöttek össze az európai civilek több mint hárommillió aláírást a TTIP ellen. Bár az Európai Polgári Kezdeményezés – éppen a demokratikusabb és átláthatóbb Európa jegyében – már egymillió autogram után is kötelezné az Európai Parlamentet meg a Bizottságot, hogy képviselje a döntéshozatalban az emberek akaratát, a szabad kereskedelem azonban úgy látszik túlságosan fontos ügy ahhoz, hogy az európai lakosság beleszólhasson.

És a furcsaságok sora itt még nem ér véget: van egy kormány Európában, amely egyrészt gazdasági szabadságharcot vív az EU és az USA ellen, másrészt elkötelezett híve a TTIP-nek annak ellenére, hogy maga is tudja: a vitás gazdasági ügyekben a nemzeti bíróságok joghatóságáról történő lemondás – a magyar Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács jelentéstervezete szerint – „érdemi jogi és pénzügyi kockázatot jelent, amely alkalmas lehet a jogalkotók illegitim politikai befolyásolására”. Ráadásul a megállapodás ennek fejében semmilyen gazdasági előnyt nem nyújt: „a TTIP-egyezménynek a magyar gazdaságra becsült makroökonómiai hatása csekély”.

Orbánéknak legfeljebb annyi mentségük akad, hogy tőlük egyáltalán nem idegen, ha titkos tárgyalásokon a nemzet feje fölött állapodnak meg sorsdöntő kérdésekről, és még utólag is csak részben tájékoztatják az érintetteket. Mert igaz ugyan, hogy a magyar alkotmány nem 220 éves, mint az USA-é, sőt a lisszaboni szerződésnél is fiatalabb, de azt már mi is többször megmutattuk, hogy ha a magasabb érdekek úgy kívánják, ugyanúgy semmibe tudjuk venni, mint a nagyok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.