galéria megtekintése

Színházat mertek

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 13. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

A kisebbségi magyar művészvilág, jelesül az Újvidéki Színház társulata csütörtök este kapott némi anyaországi hazafias és erkölcsi nevelést a POSZT-on, meg lettek tanítva a magyarok istenére, hogy mégis tudják, merre hány óra. (Régi hagyomány: olvassák el Ablonczy Balázs Erdély-könyvének azt a részletét, amelyben Kós Károlyt oktatja ki egy budapesti hivatal arról, milyen a valódi népi építészet).

Szóltunk nekik, hogy a színház magasztos szavalatok és erkölcsi deklarációk terepe, nem az öncélú kérdezésé, pláne nem az illetlenségé és csúnya beszédé. Arisztophanész, Shakespeare, Moliere és Brecht rosszul tudta. Az Urbán András által rendezett Bánk bán-előadás végéről vonult ki az egyik zsűritag a Bánk bán előadástörténetétől közismerten idegen aktuálpolitizálást orrontva. Az újvidéki színigazgató azt mondta a Népszavának, hogy „az előadás kisebbségi optikából próbál a haza fogalmáról, önreflektív módon beszélni”, hát coki. Ide ne jöjjenek Újvidékről reflektálni, tiszteljék a kultúránkat.

Azért kaptak épp most a szívükhöz a közproblémáktól mentes színházi unalom hívei, mert itt, a szemünk előtt mertek színházat csinálni Urbánék, és nem otthon, ahol jóformán le sem ejtjük őket (a szélsőjobboldal figyel csak, ők már februárban felháborodtak az előadáson). Ez szinte unikális: Urbán máshol sokakat érdekel. Viszont Végel László Balkán-szerte ünnepelt Újvidék-drámájának, a Neoplantának, ha minden igaz, akkor egyetlen előadása volt Budapesten (tegyük hozzá hálásan: a Tháliában). A kint kiadott magyar könyvek jelentős részéhez Önök réges-régen nem juthatnak már hozzá itthon.

 

A vajdasági magyarság politikai intézményei hónapok óta botrányoktól hangosak, korrupciós vádak röpködnek, befolyásos politikusok buknak, az egyetlen nyomtatott magyar napilap újságírói fellázadnak politikailag befolyásoltnak gyanított főnökük ellen, a színészek ugyanezt tették, a váratlan és eredményes önszerveződés, civil politikai aktivitás egyre erőteljesebb jelei mutatkoznak, bár Önök erről a magyar médiából nem tudhatnak meg jóformán semmit. Nem Közép-Amerikáról, nem a távoli Csehországról, mondjuk, hanem a negyedmilliós vajdasági magyar kisebbség ügyeiről.

Élünk-halunk a határokon átívelő nemzeti összetartozásért, törvényt hozunk, lüke dalocskát szerzünk róla, haragszunk azokra, akinek nem fáj Trianon, csak épp a határon túli magyarok nem érdekelnek valahogy bennünket. Bizonyára Önök is észrevették már, hogy testületileg lemondtunk róluk, úgy csinálunk –két-három nemzedékkel megelőzve korunkat –, mintha már nem is lennének. Kivéve persze a szép ünnepi alkalmakat, a Barackfa-dalt és azon eseményeket, amelyeken avantgárd elhajlásaikért leteremthetjük nemzettársainkat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.