galéria megtekintése

Sötétben

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 23. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Hiába az élénk érdeklődés, alig lettünk okosabbak annak a pernek a tárgyalásán, amelyben elsőként próbálta megvédeni egy takarékszövetkezet a hitelezési gyakorlatát az állammal szemben. Az első tárgyalás alapján csak az rajzolódik ki – ám az elég markánsan –, hogy az igazi kérdésekre nem fogunk sem hiteles, sem pedig megalapozott választ kapni a magyar társadalmat sok éve mételyező devizahitelekkel kapcsolatban.

Az is meglehetősen kétséges, hogy e bírósági eljárásoknak lesz-e bármiféle olyan tanulsága, amely segítené a hazai bankok, a szabályozók, a politika és nem utolsósorban a hiteleket felvevők felelősségének tisztázását. S alighanem kár remélni azt is, hogy születik egy olyan döntés, amely elősegítené az átgondolt hitelezés és a felelős pénzügyi gondolkodás meghonosodását Magyarországon.

Ez a per nem erről szól, hanem arról, hogy a kormány túl tud-e járni a nagy bankok jogászainak eszén. S hogy tudunk-e a ló egyik oldaláról a túlsóra esni úgy, hogy puhára érkezzünk. Eddig az évekig húzódó perek jelentettek problémát, de aligha gondolhatja komolyan bárki, hogy egy bírónak lehetősége van alapos döntésre a – kis túlzással – statáriális körülmények között.

 

Ha valaki kételkedett volna e persorozat valódi célját illetően, helyre teheti Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, aki szerint a kormány mindent megtett, hogy a perekben a bankok „alulmaradjanak” az állammal szemben. Persze az a dolga a kormánynak, hogy megvédje az emberek érdekeit. Beszédes okfejtése Répássynak, hogy „ha betartják az eljárásban a határidőket, akkor nem lehet kétséges a hitelesek érdekeinek érvényre juttatása”. Hiába reménykedünk: továbbra is sötétben tapogatózunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.