galéria megtekintése

Siratóasszonyok nélkül

2 komment

Tamás Pál

Emlékszem egy réges-régen Londonban hallott adomára. Tartósan köd ülte meg a Csatornát. Akadozott a kompforgalom. Európa elszakadt tőlünk (ők tőlünk, és nem mi tőlük!) – írták az akkori londoni lapok. Most mintha megint a köd értelmezéséről lenne szó. Folyik a brit kampány. Abban most természetesen mindenki kizárólag fekete-fehér képeket vi­zionál. A „maradni” (Remain) és a „távozni” ­(Leave) között lehet választani. A népszavazás-dramaturgia átmeneteket nem kínál. Maradnak, s a brüsszeli színdarab megy tovább; kilépnek, és akkor megint nyitottá válik számukra a világ – így érvelnek a távozás hívei. A keleti-európai perem korlátozott mozgástere így is, úgy is adott. Egyetértek Bruszt Lászlóval és Nauro Camposszal (Népszabadság, június 1.), hogy ez a történet alapjában nem rólunk szól, s nem is nagyon hat ránk, vagy csak nagyon sokadikként.

Persze akármi történik is, nem lesz fekete-fehér. A népszavazást követő napon is befutnak majd az Eurostar vonatok a kontinensről, és érkeznek sok helyre, hozzánk is az Erasmus európai cserediákjai. Jaques Delors, az Európa-politikák élő klasszikusa pedig már elmondta, ha a britek kilépnek is, az unió nyugodtan köthet velük szabad kereskedelmi egyezményt, s így a gazdasági apokalipszis elmarad.

Persze az ottaniakat egyébként is nehéz ijesztgetni. Ami fekete lehet a tőkének, egyáltalán nem feltétlenül az „lent” az embereknek. A bal elit is inkább maradna, de közben fintorog. Az EU végül is „munkásellenes, antiszocialista és antidemokratikus”, nyilatkozza egy munkáspárti képviselő – s a gazdasági növekedés forrásai már évek óta az EU-n kívüliek ott is. Persze a kilépés után zuhanhatnak a brit lakásárak. A gazdagok nyilvánvalóan rosszul járnak. De számtalan kispénzű ­fiatalnak ez inkább jótétemény lenne. Tudnának valamit venni, ők is el tudnának valahogy indulni. A fontalapú gazdaság mégiscsak gyorsuló kivitele valamelyest védené a munkahelyeket. A csökkenő külföldi beruházások miatt legalább otthon maradnának a brit munkások, vagyis a szaktudás. Gyengülhetnek a bankok, a londoni City? Úgyis túlerősödtek már, túlhatalmuk van a hazai gazdaságban…

 

A progresszió közben azért fél valamilyen erősödő xenofóbiától, bezárkózástól. Ráadásul sokan új külső hálózatokról, az újonnan meg(vissza)szerezhető ­külső szabadságról beszélnek, a brüsszeli erőfeszí­téseket pedig álságos kudarcsorozatoknak hiszik.

Az eurobürokráciát pedig elévült, múlt századbeli, a hidegháborús időkben kierőszakolt, s a ma már ­elévült, központosított világ tartozékaként tagadnák meg, akár maradnak, akár mennek.

Ha a britek maradnak, kialkudott különleges mozgásterük persze csak az övék lesz. Nem ­Orbáné, nem Kaczynskié. Minden valószínűség szerint. ­Legfeljebb a status quót stabilizálhatják valamennyire. Az itteniek mozgástere nem változik, de ez persze nem zavarja őket abban, hogy – elsősorban az otthoni propagandában – ne hivatkozzanak majd többet
a britekre.

Mit hozhat a konyhára a britek esetleges ­kilépése? Bizonyos mértékig nyilvánvalóan teremthet új, átfogóbb lehetőségeket, kismértékben ronthatja Orbánék függetlenségi retorikáját is. Amíg a britek bent vannak, a brüsszeliek a keleti perem dühös szövegeit alapjában ráhagyják az itteniekre. A britek nélkül sok mindenről másként lehet majd gondolkozni.
Először is az eurózóna stabilizálásához nyilvánva­lóan erősíteni kell az európai politikai akaratot. A nemzeti politikákat sok területen, s feltehetően nem csak a gazdaságban fokozottabban egyeztetni kell. Az adom-kapomnak is jobban érvényesülnie kell majd, s a nagyobb gazdaságok, sőt a nagyvállalatok akaratának is közvetlenebbül kellene jelentkeznie. Németország ereje még nyilvánvalóbbá válik – bár a németek ezt majd, amennyire lehet, még inkább leplezni fogják. Magyarország német gazdasági függősége eddig nem tudatosult formákban és politikailag közvetlenebbül is megjelenhet. A kuruckodás tere bizonyára csökkenni fog.

Ugyanakkor a britek nélküliség „Brüsszel”, vagyis az európai adminisztráció számára kudarcot fog jelenteni. Persze fogadkozni fognak, hogy most azután igazán demokratizálnak majd, de ezt most már senki sem veszi még annyira sem komolyan, mint eddig. Viszont a most egy pillanatra legalább részben megvalósíthatónak tűnő „Európai Egyesült Államok” utópiája sokak hite szerint közelebb kerülhet. S az európai apparatcsikok az első igazi kilépés után tulajdonképpen most vesztik el a „politikai szüzességüket”, kevésbé fognak félni a nyilvános konfliktusoktól a tagállamokkal. Szükségszerűen erőszakosabbak is lesznek. Az ­európai perem megpróbál majd ezzel szemben lázongani (mi pláne). Brüsszel, illetve a „régi magEurópa” válasza nem engedékenyebb, hanem adminisztratívan tökéletesítettebb lesz.

Az európai mag, felszabadulva a brit nyomás alól, belső csonkolással fog próbálkozni. El akarja majd szigetelni, szélsőséges esetekben talán ki is akarja majd vágni a nem készségeseket, a kákán is csomót keresőket, a főárammal szemben próbálkozókat.

De lehet mindennek egy progresszista olvasata vagy kibontása is. Végül is ilyen szabadsága sok éve nem volt az európai tervezőknek. Most tulajdonképpen mindenféle ötletet ki lehetne próbálni. Megerősíthetők új intézmények, előszedhetők az utolsó tíz-tizenöt év elvetélt európai alkotmányos ötletei, innovatív próbálkozásai. Az őszinte reformerek között kialakulhat egyfajta „most vagy ­soha” hangulat. Persze kiderül majd, hogy a korábbi ötletek tömege nem véletlenül és nem is a gonosz nemzetállami politikusok ármánykodásai miatt bukott meg. S így különböző mértékű intellektuális nagytakarításra is sor kerülhet. Kiderülhet, hogy mennyi illúzió tapad meg a felhalmozódott europolitikai hulladékhoz. S milyen jó lesz ezektől a félig kész vagy részben elvetélt policykészletektől megszabadulni.

Végül is az európai tervek szempontjából most ­valószínűleg jobb lenne a britek külső szövetségessé válása, durvábban a kilépés. Ha minden maradna a régiben, az jó lenne a brit konzervatívoknak, az ott dolgozó kelet-európai vendégmunkásoknak és az amerikai­aknak (mivel a britek közvetítenek közöttük és Brüsszel között). Az európai gondolat megújulása – nemcsak rövid, hanem középtávon is – mindebből inkább vesztesként kerülhet majd ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.