galéria megtekintése

Sáp és bér

2 komment


Tanács István

Azt írta Ungár Tamás kollégám a minap, hogy a nettó 140–180 ezer forintos hazai építőipari szakmunkásbér akár meg is duplázódhat, ha magasra csap a kormány által ösztönzött építési hullám. Itthon már nincs, aki megépítse a tervezett házakat, mert mindenki elment nyugatra, aki tud és akar dolgozni. Sokak véleményével ellentétben azt gondolom, az emberek nem örömmel költöznek el más országba, szívesen hazatérnének, ha itthon is lenne munkájuk, és azt rendesen megfizetnék. Ha Németországban vagy Angliában háromszor annyit lehet keresni, mint itthon, de annak minimum egyharmada, de inkább több elmegy a kinti megélhetésre. Enni itthon is kell, de több száz eurós lakbért fizetni nem szükséges annak, akinek itthon megvan a saját lakása.

Nemhogy száz, hanem hatvan-hetven százalék pluszbérért is hazatelepülnének sokan. Csakhogy hol van az a hatvan százalék?

Azt is szokták mondani, hogy nálunk rendre túlárazzák a beruházásokat. Ez azonban nem feltétlenül igaz. A kész beruházások teljes árában ugyanis messze nincs akkora különbség itthon és mondjuk Németországban, mint az ács vagy a vízvezeték-szerelő munkabérében. Az anyag többnyire külföldi multik gyártmánya – nagyjából annyiért vagy drágábban lehet beszerezni itt, mint ott.

 

A teljes elköltött összegben benne van a tisztességes bérre való is – csak éppen nem jut el ahhoz, aki a munkát elvégzi.
A magyar szabályozás a kapitalizmus újrakezdése óta nem lép fel hatékonyan az élősködő vállalkozói trükközés ellen. Az egy dolog, hogy a tendert rendre a politikai csókosok nyerik – nem volna ezzel olyan nagy baj, ha a munka is kéne nekik, nem csak a pénz. A munkára azonban alvállalkozókat szerveznek. Egy-két szint még elviselhető volna az alvállalkozói lépcsőben – vannak speciális munkák, szakosodott cégek – de a magyar gyakorlat szerint 4-5 olyan „alvállalkozó" is beékelődik a megrendelő és a tényleges kivitelező közé, aki semmi egyébre nem vállalkozik, csak arra, hogy levesz 5-10 százalékos profitot, és továbbadja a munkát. A tízmilliárddal becsődölt Szeviép-vezetők perén hallhattuk, hogy cégcsoporton belül is célszerű összevissza mozgatni a pénzt – ha igaz, ami a vádiratban szerepel, úgy sokkal könnyebb eltüntetni.

Nem is mind politikai csókosok, akik a semmiért pénzt vesznek fel, hanem egymásnak minden kurzus alatt szívességet tevő csalók és tolvajok. Azért alacsonyak a magyar bérek, mert mind a szabályozás, mind a vállalkozói önmérséklet hiánya lehetővé teszi, hogy a bérre és járulékra fordítható összegek lehető legnagyobb részét kilopják a rendszerből.

Nem tudni, változtat-e majd ezen, hogy annyi pénzért, amennyiért a nyugat-európai kirajzás előtt tették, már senki nem hajlandó Magyarországon vakolni. Kevesebbet kellene kilopni, mert nem marad, aki fölépítse a házakat. A sápszedésről azonban nehéz leszokni, pláne, ha a törvények sem ösztönöznek erre, és a politikai szereplők is azzal mutatnak példát, hogy maguk nyúlkálnak a legmélyebben a húsosfazékba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.