galéria megtekintése

Röpül a bumeráng

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 16. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Ha az amerikai elnökön múlt volna, akkor most nem Ferenc pápánál találkozott volna közös békeimára az izraeli és a palesztin vezetés, hanem a Fehér Ház rózsakertjében egy megállapodás aláírására. Hiszen ez volt az eredeti terv. Ez lett volna a hivatalából két és fél év múlva távozó Barack Obama nagy külpolitikai öröksége.

Ehelyett visszakapta, amitől pedig szabadulni akart: az iraki konfliktust.

A sikerfilm címét kölcsönvéve korábban is írtunk róla e hasábokon: évtizeddel az amerikai vezetésű iraki háború megindítása után a közel-keleti ország a bombák földje. Mára kiderült, ennél többről van szó. Szunnita dzsihádista előrenyomulásról, amelynek feltartóztathatatlansága, az iraki kormányerők minimális ellenállása megfigyelőket is meglepett.

 

Csak egészen kis túlzással: a 2003-ban megtámadott Irak ma saját amerikai bombázását kéri. Persze nem a kormányerők, hanem a fanatikusok állásaiét.

A neokonzervatív gondolat annak idején, még George W. Bush elnöksége alatt az volt: Szaddám Huszein véreskezű diktátor, fegyverprogramon dolgozik, és megérett rá, hogy megdöntsék az uralmát. Majd ha az amerikaiak, mint kiderült, dollár-ezermilliárdok ráfordításával és négyezer katonájuk élete árán, de pacifikálják Irakot, kiképzik és felszerelik a hadseregüket, akkor átadhatják nekik a biztonsági feladatokat.

A három fő közösség, a szunnita és a síita araboké, illetve a kurdoké pedig békében és demokráciában élhet egymással. Ez az elképzelés illúzió volt. Irak már az utóbbi években is földi pokollá vált a rutinszerűvé vált pokolgépes merényletekkel, a havi sok száz áldozattal, de az elmúlt napokban kiderült: lehet ezt még fokozni, egy a szunnita–síita felekezetközi válságot a végletekig elmélyítő iszlamista kalifátus rémével.

Aki nem számolt ezzel a lehetőséggel, az túlbecsülte az iraki központi hatalom erejét, és alá- a szektariánusnak nevezett vallási-politikai erőszakban rejlő potenciált.

Arról is megfeledkezhetett, hogy a gyenge síita kormány a síita Irán kiszolgáltatottjává válik. Gondoljunk bele: Washington és Teherán most egyazon napon ajánlotta fel Bagdadnak a szolgálatait...

A korábban békés kurd területek, ahol pedig mondjuk a Mol is érdekelt, sincsenek biztonságban. „Nehezebb lezárni egy háborút, mint elkezdeni”, jelentette ki Obama 2011 végén, éppen abból az alkalomból, hogy kivonta csapatait Irakból. Ehhez hozzátehetjük: a legnehezebb pedig az lehet, ha vissza kell menni az elhamarkodottnak bizonyult, dolgavégezetlen kivonulás után.

Ha nem is szárazföldi csapatokkal, mert erről (egyelőre) nincs szó.

A modern történelem számos olyan háborút ismer, amely elvarratlan szálakat hagyott maga után, s ezek újabb háborúkhoz, tömeghalálhoz vezettek. 1914 és 1944 kerek évfordulóján találunk erre Iraknál közelebbi példákat is. Eközben Irak a közeljövőre nézvést egy további ijesztő kérdést vet fel: Afganisztánét. Onnan a Nyugat 2014 végével vonul ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.