galéria megtekintése

Reváns vagy sansz

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 09. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

„Csak nehogy kiderüljön, muzulmán az elkövető!” E szavakkal telefonált 2002-ben brüsszeli tudósítónk a pesti szerkesztőségbe, hogy értesítsen bennünket: Rotterdamban fényes nappal lelőtték Pim Fortuynt, az iszlámmal szemben kritikus, radikális jobboldali politikust. Bő fél évvel voltunk szeptember 11-e után. A nyugati világ hajlamos volt muzulmán szélsőségeseket látni minden ágy alatt. De a pánik ott és akkor lecsendesedett. Kiderült, Fortuynt egy radikális környezetvédő lőtte le, igaz, részben az iszlámgyűlölet ellen tiltakozva. Viszont két és fél évre rá már iszlám terrorista végzett a Fortuynhöz hasonlóan gondolkodó Theo van Gogh filmrendezővel, máig muníciót szolgáltatva a holland szélsőjobb orwelli gyűlölet-kétperceihez.

Franciaországot most egy teljes szerkesztőség legyilkolásával érte el ugyanez a probléma. Szerdán elborzadva és megrendülten szembesült a világ azzal, hogy iszlám fanatikusok hogyan öltek meg Párizsban tizenkét ártatlan embert, s egyben azzal, milyen magas labdát adtak ezzel az iszlámgyűlölőknek. A franciák egy részén a megrendülés és az iszony mellett úrrá lett a bosszúvágy is, több városban mecseteket támadtak meg. Egyesek revánsra biztatnak, új rekonkvisztát, visszahódítást hirdetnek, utalva a mórok nyolcszáz évig tartó kiűzetésére az Ibériai-félszigetről.

Egyelőre beláthatatlan, hogyan hatnak majd a most történtek a többségi társadalom és az iszlám bevándorlók, illetve már Franciaországban nevelkedett gyerekeik amúgy is egyre feszültebb viszonyára. Megyei és regionális választásokat is tartanak az idén: ezek tesztek lesznek. A szélsőjobboldali Nemzeti Front tavaly megnyerte az EP-választásokat, bejuttatta eddigi első két szenátorát a felsőházba, és ha most tartanának elnökválasztást, két jobboldali vívná a döntő csatát. Francia sztár- és egyben botrányírók olyan művekkel tarolnak a listákon, amelyek kezelhetetlennek tartják a bevándorlást, és iszlám köztársasággal riogatnak francia földön.

 

Le Pen (Nemzeti Front) és Sarkozy (jobbközép ellenzék) visszafogottan nyilatkoznak, „a dolgok összemosásától” óva intenek. De könnyen meglehet, az események a malmukra hajtják amúgy is a vizet. Nem kell túl mélyen elmerülni a magas- és lektűrirodalomban ahhoz, hogy értsük, mitől retteg annyira a francia kisember. Attól, hogy Franciaország már nem olyan, amilyennek megszokta és megszerette. Már a sarki bisztró, a café du coin és a Tour de France sem a régi! És akkor jön a muzulmán, elveszi előle a munkáját, a segélyét, a nyugdíját, sőt a kedvenc futballcsapatában is ott virít. A végén meg lelövi fényes nappal. Tudjuk a történelemből, hová vezethet a kisember páni félelme, állandó szorongása.

Van másra is sansz. A szimpátia-megmozdulásokból látszik: a franciák keresik a nemzeti egységet. Elvégre ötmillió muzulmán nem ölt meg szerdán senkit, a tizenkét áldozatból pedig ketten arab nevet viseltek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.