galéria megtekintése

Rakás csere

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 27. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

A kabaré szent. A futball is. Nálunk szintén az volt. Anno.

Az előbbi is sokat veszített prezstízséből, a klasszikus jelenetek, humoreszkek a „polcra” kerültek, a dumaműfaj, a „képzeljétekmitörténtvelem-tegnapesteamikortalálkoztamaBélával”-sztorikon fogja a hasát a mind fiatalabb közönség. A stand up comedy a sikk. Hol van ma már például Pomócsi, a „ha én egyszer kinyitom a számat!” Mondják, sokat ártott a műfajnak, hogy hosszú ideje már mindent ki lehet mondani, nem kell vidámkodva üzengetni.

Nyugodjon meg az olvasó, nem lapozott rossz helyre, a sportoldalnál tart. Olcsó poén lenne a kabaréval összehasonlítani az egykor tündöklő, most még haloványan sem csillogó magyar futballt, de – olcsóság ide, olcsóság oda – tény: ami a hazai pályákon már hosszú ideje történik, az kész kabaré.

 

(Vigyázat, nem a klasszikus fajtából!) S ha már stand up: a műfaj egyik régi képviselője, Kellér Dezső – miközben fogalma sem volt, hogy „sztendápol” – szenzációs konferanszai közben jobbnál jobb dumájával fájdította az őt hallgató nők és férfiak rekeszizmát. Ám nemcsak beszélt: írt is. Mint például a Négyes lakáscsere című bohózatot.

Már megint a stadionokkal van a baj. Nem elég, hogy az újonnan épült létesítmények konganak az ürességtől, a régi pályákat is felújítják. Ami persze még helyénvaló is lenne – hiszen ma már kevesen járnak mezítláb, a cipőcégek a fénykorukat élik –, ám arra talán lehetett volna ügyelni, hogy a munkák közben azért lehessen valahol játszani. Természetesen a labdarúgásban nem alkalmazható az üzlet a tatarozás ideje alatt is nyitva tart elve, ám az időzítés, az megint csak kész kabaré.

Az MLSZ csütörtökön elkészítette az NB I-es sorsolást, de kiderült: az még nem tekinthető véglegesnek, a csapatok ugyanis hétfőig egyeztethetnek a pályaválasztó jogokról. A helyzet a fővárosban kezd tarthatatlanná válni. A 12 csapatosra szűkített mezőny csaknem fele budapesti. Az FTC-nek nincs gondja: új arénáját nemrégiben a világ legutóbb épült stadionjai legszebbikének választották. A Honvéd vezetőit felkérte ugyan a szövetség, hogy halasszák későbbre a modernizálást –a kérést teljesítették –, ám Kispesten nemcsak a piros-fekete társulat, hanem lebontott pályája miatt az MTK is focizik.

Már ha sikerül megegyezni, a zuhanyhíradó szerint ugyanis a kék-fehérek a tavalyi összegnél kevesebbet akarnak fizetni. S hogy bonyolódjon a történet: azt is hallani, hogy – ha már kabaré – Salamon Béla kedvenc csapata a Fáy utcában szeretné elkápráztatni nem túl sok hívét. Igen ám, de a több esztendő után újra a legmagasabb osztályban szereplő angyalföldi klub létesítménye jelen pillanatban nem alkalmas NB I-es meccsek megrendezésére, ezért a Vasas a Megyeri úton fogadná ellenfeleit. S hogy legyen még egy csavar: az újpesti stadion átalakítását október közepén kezdenék el.

Értik?

Nem nagyon?

Ne csodálkozzanak! Annak idején a Fővárosi Ingatlanközvetítő Vállalat intézte a bérlakások cseréjét, persze térítés ellenében. Minőségi otthonokhoz kenőpénz nélkül nem nagyon lehetett hozzájutni. A Kellér Dezső írta Négyes lakáscsere című, bodrogis, voithos, Kabos László-s, körmendis jelenet végén a partnerek szinte majd mindegyike megőrül a sok változtatástól, egyedül egy magányos férfi marad nyugodt. Ő csak ismétel geti a már klasszikusnak számító szlogent: „De én maradok, mert albérlőt nem lehet kitenni.”

Kár, hogy Kellér már nem él. Ő biztos találna megoldást a pályamizériára.

Jobb híján mit tehetünk?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.