galéria megtekintése

Puskás tévedése

5 komment


Kelen Károly

Hétfő nagy nap volt a 285 ezer lakosú Leicester életében. A város szülötte, Mark Selby lett a snookervilágbajnok, a Leicester City pedig megnyerte az angol futballbajnokságot. Selby 330 ezer fontot (130 millió forintot) kapott a serleg mellé, és mint egy, a magyar futball felívelésében (anyagilag) érdekelt honfitársunk a közösségi portálon sajnálkozva megjegyezte: „a Leicester is többet költött az elmúlt években, mint amennyit a magyar állam stadionokra. Kispénzű kiscsapat".

Ó, mennyire nem bánnám, ha bármilyen sport nagy versenyének díjazására összejönne csak töredéknyi pénz, vagy ha a meccs­re tóduló közönség igényeinek kielégítésére sportért lelkesedő vagy profitéhes vállalkozók létesítményeket húznának fel! Szerencsés Angolhon, az állam tetemes bevételhez jut abból, hogy polgárai áldoznak a sportra!

Nálunk viszont az adófizetők pénzét költik rá, mindig többet és többet. Minél kevesebb az eredmény, annál inkább. Fapofával hazudják hozzá, hogy a költés nagyjából harmadát kitevő pénz – a kieső adóbevétel, amelyet a vállalatok elsősorban a látványsportokra fordíthatnak –, nem is a mi pénzünk. Még akkor sem hinnénk, hogy nem az állami jóindulat és megrendelésekben megnyilvánuló viszontszolgáltatás reményében irányítják „jó irányba" a cégek a taót, ha most egy csapásra beszüntetnék annak a csapatnak a támogatását, amely a gyenge magyar NB I-ben sem tudta megvetni a lábát. Mi bizonyítja jobban, hogy hozzá nem értőkhöz ömlik a pénz? Hogy csak megszorítással volt igaza a névadó Puskás Öcsinek, amikor azt mondta: „kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci". Akkor, ha tudják azt is, hogyan kell a labdába rúgni.

 

Nurmi, villan az eszembe, Paavo Nurmi, a kilencszeres olimpiai aranyérmes csodafutó. Aki ért hozzá, tudja jól, a finn is „sportnemzet". De most azt a videót nézem, amelyen mosolygó (!) finn tanárok mesélik az elképedt amerikai riporternek, hogy hétfőn csak három órájuk van a gyerekeknek, egész héten legfeljebb 23, mégis sokkal jobbak a tanulmányi teljesítményeik, mint az amerikaiaké, sőt, bárkivel felveszik a versenyt a világon!

Élmény ott iskolába járni: diáknak és tanárnak egyaránt. Ha ezt el tudnánk érni! Érti valaki, hogy mi akadályoz meg bennünket?

Igaz, a legrosszabb rendszerben is voltak jó pedagógusok. Kovács Endre tanár úrról még könyvet is összeraktak híressé vált ­diákjai, és máig emlegetik a szavajárását: „a tornatanárokat az én időmben nem engedték be a tanáriba!" Politikailag nem korrekt megjegyzés, tudom, de akkor még értették a képes beszédet. A biztonság kedvéért másik képre fordítom: az iskola célja nem az olimpiai aranyérem, hanem a Nobel-díj.

Manapság egészen más a helyzet. A pénzosztót nem érdekli a művelt emberfők kinevelése, fél viszont a gondolataikkal versengő szabad állampolgárok közösségének erejétől.

A tornatanárok forradalmát éljük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.