galéria megtekintése

Podvinecz marsall

8 komment


Megyesi Gusztáv

Azt már megtanulták a világ filmesei, hogy Magyarországon csak szerelmes filmet szabad forgatni, háborúsat nem, mert amint berendezik a terepet, lerohanják őket a magyar terrorelhárítók, elkobozzák fegyvereiket, a film fegyverszakértőjét pedig gatyában előállítják, amint az nem is olyan régen Brad Pitt-tel és stábjával történt.

Most kiderült, hogy fiatal fegyvergyűjtőként sem célszerű mutatkozni, különösen erdőben, ráadásul világháborús relikviák és fegyverek után kutatva. Szerdai értesülések szerint a TEK által a hét elején bejelentett elementáris erejű terrorellenes akcióról kiderült, hogy nem terroristákat fogtak el, hanem egy felvidéki ­fiatalembert, aki társaival hobbiból gyűjt régi katonai fegyvereket és tárgyakat.

Míg Hajdu János, a TEK vezetője pár nappal ezelőtt még „nemzetközi fajsúlyú ügyről" beszélt, a bíróság tegnap közleményben tudatta, hogy a terroristának nézett illető nem az Iszlám Állam hazánkba akkreditált sejtje, s egyáltalán nem kell attól tartani, hogy gyűjteményét a közrend vagy bárki élete ellen fordítaná, úgyhogy nem fogja elrendelni a letartóztatását.

 

Jó, Párizs után mindenki egy kicsit fél, minden fejkendő és övtáska érthető módon gyanússá válik, ám ez csak a lakosság esetében elfogadható. A terrorelhárítás munkáját normális alakulat esetében nem befolyásolhatja semmiféle tömegpszichózis, elvileg profinak kell maradnia, és hiteles információk alapján felkészülten lépni akcióba.

A TEK vezetője azonban egyre inkább Podvinecz marsallra emlékeztet, állománya pedig a Rejtő Jenő-i Láthatatlan légióra, annyiban mindenképpen, hogy tevékenységét homály fedi, azt mondanak magukról, amit akarnak, hogy aztán egyszer csak felbukkanjanak és cselekedjenek.

Nyáron például, miközben a miniszterelnök terrorista migránsokról beszélt, a TEK egyetlen terroristát sem fogott el, illetve akit elfogott, arról kiderült, hogy nem az, viszont hadgyakorlatként, mintegy a párizsihoz hasonló terrorcselekmények prevenciójaként felpofoztak, illetve szó szerint a földhöz vágtak fél tucat külföldi újságírót; nyilván mindben egy új Vegyi Alit láttak.

A megfelelési kényszer nagy úr, főleg, ha a parancsnokot is feszíti a nagyotmondás vágya, olyannyira, hogy a hírek szerint még a parlamenti illetékes bizottságot is félrevezette; igaz, tehette, mert semmiféle elszámolási kötelezettsége nincs. Ebbe azonban a lakosság már nem lát bele. Viszont az őt érintő akciók nemzetbiztonsági jelentőségét nagyon is érzékeli. Mint például tavaly februárban, amikor a TEK egy névtelen bejelentés nyomán kiszállt a Nógrád megyei Jobbágyi faluba, és lerohanta egy nyugdíjas házaspár házát; természetesen szintén tévedésből.

Jó tanács nyugdíjasoknak: eszükbe ne jusson mostanában nyugdíjasnak öltözni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.