galéria megtekintése

Plakátcenzúra

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 13. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Sokan igyekeznek hozzátenni a maguk kis tégláját a „nemzeti együttműködés” lassan mindent falak közé záró építményéhez. Apró, de nem jelentéktelen innováció ebben a folyamatban az orosházi fideszes önkormányzaté: a városüzemeltetési társaság vezérigazgatója a hirdetmény tartalma alapján maga dönti el, mely plakátokat ragaszthatnak ki a városban, melyeket nem.

Nem engednek közszemlére például olyan felhívást, amely korrupcióellenes tüntetésre invitálja az orosházi népet. A vezérigazgató értelmezése szerint a korrupció ellen harcolni nem egyéb, mint ellenzéki kampány, amelynek megvan az ideje – de nem éppen most. Ez nincs így leírva a közterület használatát szabályozó önkormányzati rendeletben, mert ott annyi szerepel, hogy csak a városüzemeltető rakhat ki plakátokat. Kreatív jogértelmezésben azonban mindig is erős volt a Fidesz. A fenti szöveg szerintük azt jelenti, hogy csak azt rakják ki, amit ők akarnak.

Áprilisban ez még csak helyi ötlet volt, de nem lennék meglepve, ha a következő korrupcióllenes tüntetéshullámra a gyakorlatot tömegével vennék át a fideszes önkormányzatok. A NER szempontjából ugyanis kifejezetten hátrányos, ha a helyi nyilvánosságban túlzásba viszik a sajtószabadságot. Például nem muszáj azt mindenkinek tudnia, hogy Csizmadia Gergely, az orosházi Fidelitas korábbi elnöke, aki három évig volt a városüzemeltető vezérigazgatója, 8 millió forint prémiumot vett föl, miközben működése alatt a korábbi 230 millió forintos eredménytartalékot 80 millió veszteségre sikerült letornásznia. (Hogy hova lett a pénz, azt mély homály fedi.) A veszteség miatt mintegy 20 dolgozót el kellett küldeni a cégtől.

 

Tiszta szerencse, hogy így is maradt, akinek feltűnjön, az ellenzék korrupció elleni tüntetésre akar mozgósítani a hirdetőtáblákon. Amúgy Csizmadia testvére, egy időben szintén a helyi Fidelitas elnöke, 2013-ban még évi 4,5 millió forintért tanácsokat adott Orbán Viktor külpolitikai stratégiájával kapcsolatban a Miniszterelnökségnek, miközben négyórás munkaidőben havi 174 ezer forintos fizetésért alpolgármesteri tisztséget is betöltött.

Az önkormányzat évi 100 millió forint közpénzt költ a kézilabdacsapatra, amely az ellenzék sejtése szerint elfogyaszt még legalább 200 millió forint önként felajánlott társasági adót is. Ezekről azonban nem tud érdemben kommunikálni az ellenzék – a helyi médiában az ő sajtótájékoztatóikról rendre úgy sikerül a tudósítás, hogy csakis szinte értelmetlennek tűnő dolgok emelődnek ki, ám még ezekre is azonnal reagálhat a városvezetés. Fordítva ugyanez nem szokott előfordulni.

Miközben telt 8 milliós prémiumra a fidelitasos volt vezérigazgatónak, arra nem került pénz, hogy a város kicsengesse a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj rá jutó részét. A békési városban már annyira jó a helyzet, hogy egyetlen ügyintézői állásra nyolcvannál többen jelentkeztek. Minél kevesebbet tudnak róla az emberek, annál jobb lesz a centrális erőtér világa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.