galéria megtekintése

Nem plakátolhat az ellenzék

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 13. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

A PM korrupcióellenes demonstrációra hívta volna a lakosságot a plakátokkal Orosházán, a hirdetési felület kezelője, az önkormányzati tulajdonú Városüzemeltetési Zrt. azonban ezt nem engedte.

Orosházán még a kétezres években sok forgalmas helyen, tetszetős hirdetőtáblákat állíttatott fel az önkormányzat, hogy a helyi polgárok, szervezetek ne összevissza ragasztgassák a hirdetéseiket. Fetser János, az MSZP önkormányzati frakcióvezetője, korábbi polgármester szerint ők kerestek magánüzemeltetőt, de senki nem jelentkezett, ezért a hirdetési felület kezelője az önkormányzati tulajdonú Városüzemeltetési Zrt. lett. Mielőtt a Fidesz 2006-ban hatalomra került Orosházán,

nem szóltak bele, hogy ki milyen tartalmú hirdetést helyez el az erre szánt felületen.

2009-ben született egy önkormányzati rendelet a közterület használatáról, amelyet azóta többször is módosítottak. Ennek idevonatkozó paragrafusa kimondja, hogy „az önkormányzat által kihelyezett hirdetőtáblákon hirdetőfelületeket bérleti szerződés alapján azok üzemeltetőjétől lehet igénybe venni. A plakát kiragasztására kizárólag az üzemeltető jogosult.”

 

Fanaczán Istvánné, a PM körzeti elnöke április 17-én kereste fel a Városüzemeltetési Zrt. ügyintézőjét, hogy szeretnének megjelentetni öt plakátot, amelyek az ellenzéki pártok korrupcióellenes demonstrációjára hívják a lakosságot. Ki akarta fizetni a bérleti díjat, ám az ügyintéző előtte elkérte a plakátokat. Mikor meglátta, hogy tüntetésre hívnak, kiküldte Fanaczánnét az irodájából azzal, hogy telefonálnia kell valakinek. Kicsit később közölte, hogy majd csak délután lesz bent Benkő Ferenc vezérigazgató, vele majd beszélhet a megrendelő.

De nem beszélhetett, később azt is az ügyintéző közölte vele, hogy nem ragasztják ki a plakátokat,

mert nincs választási kampány.

Fanaczánné megjegyezte, hogy ezzel a szólásszabadságot korlátozza a vezérigazgató. Az ügyből közgyűlési vita lett. Fetser János azt kérdezte Dávid Zoltán polgármestertől: Orosházán az ellenzék nem plakátolhat? A Városüzemeltető Zrt. vezérigazgatója következmények nélkül megsértheti a szólásszabadságot?

Az idézett önkormányzati rendeletben ugyanis csak az szerepel, hogy a hirdetés feladója maga nem ragaszthatja ki a plakátját, de a szövegből nem következik, hogy a városi cég cenzúrázhatja is a hirdetések tartalmát, és akinek a mondanivalója nem tetszik a városvezetésnek, annak a plakátját csak a választási kampány idején szabad kiragasztani.

Imre György

A polgármester sem szóban, sem írásban nem adott érdemi választ. Azt írta: a rendelet szerint a választási kampányidőszakokat kivéve csak az üzemeltető jogosult kiragasztani a plakátot – ami Fetser szerint rendben is van. Arra azonban a fideszes polgármester nem reagált, hogy ezek szerint mégiscsak cenzúrázzák a hirdetéseket, holott erre a saját rendeletük sem ad lehetőséget. Orosházán azért hozták létre az egységes hirdetési felületeket, hogy megkönnyítsék a hirdetők dolgát, a mostani városvezetés viszont

az ellenzék korlátozására használja ezt, mivel a városban nincs más lehetőség a városvezetést vagy a kormányt bíráló hirdetések kihelyezésének.

Dávid Zoltán a Népszabadságnak sem nyilatkozott. Hiába kérdeztük, milyen jogon teszik függővé a plakátok kiragasztását azok politikai tartalmától.

Milliók a korábbi Fidelitas-elnöknek

Az orosházi Városüzemeltetési Zrt. igazgatója három éven át, idén márciusig Csizmadia Gergely, a Fidelitas helyi szervezetének korábbi elnöke volt. A vállalatot 230 millió forint eredménytartalékkal vette át, amikor távozott a vezérigazgatói székből, 80 millió forint volt a veszteség. „Sikeres” működéséért nyolcmillió forint prémiumot kapott a fideszes önkormányzattól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.