galéria megtekintése

Pénznyelőcső

4 komment


Marnitz István

Majd hat évvel a nemzeti fülkeforradalom győzelme után ma már senki sem mondhatja, hogy a Fidesznek nem állt módjában bebizonyítani, miként nézne ki a Nemzeti Együttműködés Rendszere a maga fizikai valójában.

Fennkölt polgári eszméik közé tartozott például, hogy az állam igenis lehet jó gazda. Fideszes hangszerelésben: az, hogy az állam rossz gazda, nemzetrontó liberális hazugság. Mert ha szerény állami cégeink élére kiművelt, elhivatott, ügyes, becsületes, jól fizetett vezetőket állítunk, ők csattanós példát mutatnak minőségi szolgáltatásból. Mit lehet erre mondani? Ez is erősen választásiblődli-szagú, szinte csak ellenpéldákat ismerünk, az előjelek is baljósak, de hát tettünk még egy próbát.
És ma már itt áll előttünk a megvalósult álom. Minden ízében magán viseli Orbán Viktor eszméinek, személyiségének, hatalomtechnikájának, mi több, enkezének nyomát.

Példánk erre egy cső. Magyarországot köti össze Szlovákiával. Nagybani gázszállításra való. Évtizedek óta mantrázzák, hogy több cső kell. Biztos – vonjuk meg a vállunk. Épített is szakmányban ilyet a Mol, amely persze nem állami cég, döntéseiért tényleg a vezetés a felelős. Így azt merészelték mondani, hogy szlovák cső márpedig nem lesz. Mert nem éri meg. Zuhan a fogyasztás, senki se használná. Orbán Viktor viszont megmakacsolta magát. Hogy fontos a stratégia, a geopolitika, miegymás.

 

Ha nem a Mol, akkor majd megépítjük mi magunk. No nem ő, nem is valami haver, mert ugye hát mégiscsak pénzkidobás, no. Előhúzta hát az egyik energiatrükköt a százból: az állam épít gázvezetéket. A költségeket pedig beemeli a gázszámlába. Nincs kecmec, mindenki fizeti. Az állami cégvezérek pedig nem tanulmányaik, az ésszerűség, bárminemű szakma vagy tartás, csakis a hűség iránt tanúsítottak elhivatottságot. És tonnányi érvvel igazolták is a vezért. Az EU szokás szerint támogatott és kekeckedett: csak úgy adtak engedélyt, ha a vezetéket miniszterként személyesen Pintér Sándor felügyeli, akit ez ügyben Orbán Viktor nem utasíthat.

A kormányfő a választások előtt szlovák kollégájával át is adta a félkész csövet. A végjátékban a kivitelező már totojázással vádolta az állami megrendelőt. Azóta pedig síri csend. A tényleges átadás halkabb nem is lehetett volna. Ott áll ugyanis a cső üresen, árván. Az állami vagy haveri cégek se használják. Mert drága. Ráadásul arányítva háromszor többen dolgoznak ott, mint a csövek „fennmaradó" 98 százalékát birtokló Mol-leánycégnél. Bevétel híján négymilliárdnyi közpénzt is bele kellett nyomni, és ez biztos nem a vég, hisz a csövön nem a gázunk jön, hanem a pénzünk megy.

Orbán Viktornak a szeme se rebben. Hisz: kimondta, megcsinálták, átadta, a nép fizeti, mi a probléma? Tekintetét immáron újabb nemzetstratégiai álomberuházások irányába vetheti közönsége fokozódó rajongásától övezve.

Így néz ki a megvalósult állam.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.