galéria megtekintése

Palkovics nem érti

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 14. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Jól érzékelhető volt Palkovics László felsőoktatási államtitkár megdöbbenése, amikor rájött, hogy mekkora konfliktust váltott ki a Budapesti Corvinus Egyetem átalakítása, a Budai Campus karainak a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolása. A hallgatók utcára vonultak, tüntettek, az egyeztetést hiányolták.

Az államtitkárság felháborodva közölte, hogy nem, nem maradt el az egyeztetés, hiszen a Corvinus hallgatói önkormányzata 2015. augusztus 25-én küldött levelében arról tájékoztatta Palkovics Lászlót, hogy elfogadja a Corvinus budai karainak kiválását, amennyiben a levélben felsorolt garanciákat vállalja a fenntartó. Erre az államtitkárság ígéretet is tett.

Nem az első eset, hogy Palkovics úgy hiszi, hogy egyeztetett, de aztán kiderül, hogy még sincs konszenzus az érintettekkel. Ez történt akkor is, amikor az államtitkárság kihirdette bizonyos szakok megszüntetését arra hivatkozva, hogy a javaslatokat a Magyar Rektori Konferencia illetékes munkacsoportjától kapta. A tiltakozások hatására a kormány visszakozott, s a leginkább konfliktusos ügyekben engedett a hallgatói követeléseknek.

Mindez azt jelzi, hogy bár az államtitkár jó taktikus, mégsem érti egészen a felsőoktatási intézmények autonóm világát. Pedig most, az intézményátalakítások során nem csak taktikázott, valóban arra törekedett, hogy elkerülje a botrányt. Egy a neve elhallgatását kérő forrásunk elmondta: az államtitkárságon sokkal több átalakítási ötleten dolgoztak. Felmerült például a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Gazdálkodástudományi Karának a Corvinushoz csatolása, vagy az Óbudai Egyetem és a Műszaki Egyetem házasítása.

 

Szóba került a Nyíregyházi Főiskola integrálásának lehetősége a Debreceni Tudományegyetembe. De ezek csak munkaanyagok voltak, s azok is maradtak. Azért, mert ezek nagy feszültséggel járó átalakítások lettek volna. Palkovics így csak olyan változtatásokat jelentett be, amelyeket vagy támogattak az érintett intézmények, vagy az egyik intézmény és a helyi politika támogatta. (Ilyen a Corvinus Budai Campusának elcsatolása.)

A tiltakozások azért is lephették meg Palkovicsot, mert azt hitte, a megelőző csapások sikeresek voltak. Ilyen „konfliktuscsökkentő” manőver volt, hogy az államtitkárság bábáskodásával a Corvinus megállapodást kötött a Matolcsy György által vezetett MNB-vel közös szakmai projektek indításáról. A gazdasági szférából érkező Palkovics ott mérte el magát, hogy azt hitte: ha egy egyetemi kancellárral vagy rektorral leül beszélgetni, az már egyeztetés.

Csakhogy a felsőoktatási intézmények még mindig autonóm szervezetek, amiből az is következik: azzal, hogy a szakállamtitkár a terveiről tájékoztatja a rektort, még nem egyeztetett a felsőoktatási intézménnyel. Ebben a szférában nincs parancsuralmi rendszer. Itt azt értik egyeztetésen, ha az elképzeléseket szakmai vitára bocsátja az államtitkárság, s rábízza az egyetemekre, hogy azokat „vitatkozzák le” belső fórumaikon. Igaz, ehhez idő kell.

Az a hivatkozás pedig, hogy az államtitkárság szerint a hökkel folytatott levelezés lefedi a hallgatókkal való egyeztetést, az egyetemi szféra teljes félreértéséről tanúskodik. Palkovics következő megmérettetése a finanszírozási rendeletmegalkotása lesz. Újra lehetőséget kap arra, hogy végre egy intézmény belső közvéleményével is egyeztessen, s ne csak egy-két vezetővel beszélgessen a tervekről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.