galéria megtekintése

Országimázs 2.0

„Puszkász" – vágják rá a világ szinte bármely csücskében, ha magyarral találkoznak. Öcsi bácsi neve még ma is útlevél egy madridi kávézóban, egy görög tavernában, egy ausztrál presszóban. Az angol taxis csak miatta visz a rövidebb úton, de csupán akkor, ha hallhat néhány történetet a legendás futballistáról. Németországban a szálloda recepciósa – akinek az édesapja amúgy ott volt Bernben, és legendákat mesélt a magyar 10-esről – diszkréten kicseréli a kulcsot, mondván: a másik szobából jobb a kilátás, khmm..., de ez köztünk marad, ugyebár.

Így megy ez már évtizedek óta, Puskás a mi országimázsunk.

Rio, az úszódöntők első napja. Udvarias taps fogadja Hosszú Katinkát az olimpiai uszodában. A hangosbemondó bemutatja, a helyieknek ez éppen annyit jelent, mintha felolvasná a gulyás receptjét. Katinka beugrik a vízbe, 400 m vegyesen elképesztő világcsúcsot úszik, ami persze azonmód felvillanyozza a lelátó népét. Talán egy kicsit magukénak is érzik ezt a rekordot.

 

A 100 m hát döntője. A szpíker Katinkát szólítja, mire az udvariasnál már jóval nagyobb éljenzés tör ki. Beugrik a vízbe, persze megint nyer, óriási ünneplés, a döntőt követő sajtótájékoztatón pedig a moderátor már külön kiemeli: a magyar úszó a riói játékok első kétszeres bajnoka.

200 m vegyes. A hangszórókból üvölt a bűvös mondat: az ötös pályán Hosszú Katinka. Tombol az aréna, Katinka ismét első, az eredményhirdetésnél a legtöbben már felállva tapsolnak, sajtótájékoztatós emberünk pedig elmondja, Hosszú az első, aki egyéni számban három aranyat nyert Rióban.

200 m hát. Az uszodában már a döntők kezdete előtt hangolják az embereket, a kivetítőn bejátszás pereg, s egyszer csak feltűnik négy brazil szurkoló, kezükben lepedő, amelyre ennyit írtak kézzel: Katinka. A riporter faggatja őket, elmondják, lelkes rajongók és szurkolnak, hogy Hosszú a negyedik aranyát is megszerezze. A hangosbemondó ezúttal a négyes pályára szólítja Katinkát, ő belép, az emberek pedig imádják, ünneplik, talán már örökbe is fogadnák, de nem adjuk. Minden mozdulatát lesik, figyelik, majd sokadszor is beugrik az olimpiai uszoda vízébe, és... Kikap. A közönség azonban mit sem törődik ezzel, s miután kellően megünnepli a győztes amerikai Maya DiRadót, a második helyezett, levegőért kapkodó, de azért mosolygó Hosszú kapja  a nagyobb tapsot.

Kiderült, ő sem gép. Ember, aki sokszor győz, néha azonban legyőzik. Lehet, elbukott egy aranyat, de újabb híveket nyert, mi pedig immár hivatalosan is gazdagabbak lettünk valakivel, akinek a neve hallatán Brazíliától Amerikán át Ausztráliáig rávágják: Magyarország.

Ő Hosszú Katinka, ezekben a napokban a világ talán legismertebb magyarja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.