galéria megtekintése

Öncenzúra, mi?

7 komment


Kelen Károly

Szóval te azt szeretnéd, hogy az unokád csak ijedjen meg az önmagát szurkáló fakír látványától? Nem viseled jól a karikákat a képernyőn, és hülyeségnek tartod, hogy milliókra büntetik, aki rosszul ítéli meg a műsor korhatárát?! Nevetsz azon, hogy a tehetségkutatóban részt vehet egy óvodás, de kicsi ahhoz, hogy megnézhesse az utána következő produkciót, amellyel versenyez?! Komolyan azzal jössz, hogy a gyerekeket csak még kíváncsibbá tennék, ha adás közben növelnék a számot a korhatárkarikában?!

Semmi kifogásod az ellen, hogy obszcén plakátok öntik el az utcát? Nem érzed, hogy ha egy nagy színész mutat be, fokozza a bajt?! Nem csak a gyűlöletbeszéd árt ám, egy kép sokkal erősebben hat!

Mi? Hogy te nem tiltanád a gyűlöletbeszédet? Éppen most mondod, amikor zsidózás árasztja el a netet?! De hiszen már a Facebook is letiltja, ami szerinte „sértheti a fiatalabb korosztályok érzékenységét”! Egy polgári lap címlapját például levetették az oldalukról. A liberális hírszájt is bejelentette, hogy előzetes moderálást vezet be a kommentelésre, mert egyre durvul a hangnem.

 

Nem te vagy az, aki szereted azt az abszurditást, amit politikailag korrekt beszédnek neveznek? Már ott tartanak, hogy az amszterdami múzeumban megváltoztatják a címeket, amelyek régen semlegesnek számítottak, manapság viszont egyesek szerint érzékenységet sérthetnek. Ezt a baromságot te akceptálod, bár „nem örülsz, hogy idáig jutottunk”, mégis utálod, hogy kikockázzák Kern András mutatóujját, amivel „tudjukkinek” üzen!

Hogy neked ez eszedbe sem jutott. Hogy te magad semmiképpen sem cenzúráznál egy műalkotást, márpedig a plakát az. És nem írnád át a képcímeket sem, de megérted a hollandokat, s örülsz a megoldásnak, hogy az eredeti címeket nem tüntetik el, hanem szerepeltetik a képadatok között.

Azt mondod, az önmegtartóztatást pártolod. Azt szeretnéd, ha mindenki figyelne a másik érzékenységére, tartózkodna az országot, népet, nemzetet, kisebbséget, nemet vagy nemi orientációt általában lealacsonyító kifejezésektől, de pontosan és őszintén fejezné ki nemtetszését a társadalmi, politikai és kulturális élet jelenségeivel és konkrét szereplőivel szemben.

Látod, te, mire jutnak az engedékenységgel? Szerinted a Mein Kampf „tudományos lábjegyzetekkel ellátott kritikai kiadását” a tudásra áhítozó egyetemisták kapkodták el?!

Elállt a szavad, mi? Mindegy, úgysem veszünk be semmilyen önszabályozó testületbe!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.