galéria megtekintése

Olvasói levél: Izrael sem vétlen

7 komment

Wiegandt Tamás

Érdeklődéssel olvastam Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete rövid esszéjét. Úgy érzem, örömmel kell fogadni minden olyan hivatalos izraeli véleményt, amely hangsúlyozza az EU és Izrael közötti stratégia partnerség fontosságát, igényli annak erősítését, valamint rámutat azokra az EU által elfogadott politikai kezdeményezésekre, amelyek nemritkán indokolatlanul megterhelik a kétoldalú kapcsolatokat. Könnyen elképzelhető, hogy az említett címkézési rendelet esetében (is) erről van szó, és helytállók az izraeli kritikák, valamint a magyar külügyminiszter szavai, miszerint az EU intézkedése irracionális.

Ugyanakkor az EU és Izrael közötti kapcsolatokért aggódó szemlélő számára további nyugtalanító kérdések is felmerülhetnek. Vajon Izrael megtesz-e mindent annak érdekében, hogy legfontosabb gazdasági és politikai partnereivel, köztük az EU-val konfliktusmentes legyen az együttműködése, hogy megvalósulhasson a Netanjahu által is kívánatosnak tartott kétállami modell, s hogy a palesztin elnök visszatérjen a tárgyalóasztalhoz? Sajnos az újabb és újabb zsidó telepek építése Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben az elmúlt években is nem ok nélkül kelthet némi bizalmatlanságot a palesztin hatóságban és a nemzetközi közösségben.

Izrael ragaszkodása a '67-es határok elutasításához és a telepek bővítéséhez biztonságpolitikai-demográfiai szempontból érthető, de nem magától értetődően elfogadható, hiszen a külvilág a '67-es határokat ismeri el, és az említett területeket „megszálltnak" tekinti. Ebből következőleg Izrael számára sem lehet érthetetlen a vele szemben felerősödő kritikai attitűd a nemzetközi térben. Ez a tendencia viszont kényelmes, nemzetközi jogilag körülbástyázott álláspontot tesz lehetővé a palesztin hatóságnak (és meggyőződésem szerint kényelmetlent Izraelnek), és az idő is kevésbé sürgeti a palesztin hatóságot, mint Izraelt, hiszen nekik megfelel a jelenlegi állapot fenntartása, mert abban – széles nemzetközi elismertséggel és támogatással megerősítve – maradéktalanul érvényesíthetik korrupt hatalmi igényeiket úgy gazdaságilag, mint politikailag.

 

További kérdésként merülhet fel, hogy vajon csak az Egyesült Államok hibája-e, hogy a két kormány közötti viszony az utóbbi években meglehetősen elhidegült? Amikor az izraeli kormány a John Kerry érkezése előtti napon, szinte arculcsapásként hagyta jóvá 69 kelet-jeruzsálemi lakás építési tervét, nem kis megütközést váltott ki Washingtonban. Ez a lépés nem csak protokollárisan hagyott kívánnivalót maga után, de akár provokatívnak is tűnhetett, ami nem járult hozzá a közel-keleti feszültség enyhítéséhez. Izrael egyenesen legfontosabb szövetségesével konfrontálódott.

Értve Izrael biztonsági aggodalmait, valamint ismerve a mindenkori izraeli kormány koalíciós kényszereit, talán mégsem túlzás kijelenteni: Izrael az építkezésekkel kapcsolatos álláspontjával jottányit sem növeli, hanem sokkal inkább csökkenti nemzetközi tekintélyét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.