galéria megtekintése

Az EU és a címkézés

4 komment

Ilan Mor

Izraelben a politikai spektrum mindkét oldalán elképedve fogadták azt a döntést, amely arra kényszeríti az európai importőröket és viszonteladókat, hogy az izraeli telepekről származó árukat új, kötelező jelöléssel lássák el. A döntés csak Izraelt érinti, ilyesféle címkék egyetlen másik vitatott terület termékeire se kerülnének rá. E lépés hatására gyökeresen megváltozhatnak a kapcsolataink, sajnos nem előnyükre.

Európa Izrael első számú kereskedelmi és üzleti partnere. Országunk az európai partnerek szövetségese a Közel-Keleten, ahol oly sok nehéz­séggel találkoznak. Mindennél fontosabb azonban, hogy országaink jövőjét ugyanazon humanista eszmék szellemében képzeljük el.

E rokonságra alapozva az elmúlt hónapokban több sikeres diplomá­ciai találkozó is lezajlott Izrael és az EU között. Benjamin Netan­jahu miniszterelnök a nyár előtt kétszer is találkozott Federica Mogherini külügyi és biztonságpolitikai főképvi­selő ­asszonnyal Jeruzsálemben, majd New Yorkban. Szeptemberben pedig Izrael miniszterelnöke Jeruzsálemben fogadta Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét.

 

Benjamin Netanjahu egyértelműen leszögezte: Izrael továbbra is elkötelezetten kiáll a kétállamos megoldás mellett. A célunk, hogy a két népnek két külön állama lehessen. A miniszterelnök azóta többször is kijelentette, hogy konkrét megoldásokat kell keresnünk, és közvetlenül a palesztinok vezetőivel kell tárgyalni, akár Jeruzsálemben, akár Ramallahban.

Az EU vezetői kifejezték eltökéltségüket a közel-keleti békefolyamat támogatásában. Ez nagyon lényeges pont. Izrael örömmel fogadja Európa ezen törekvését.

Tényleges eredmények eléréséhez azonban a lehető legszorosabb együttműködés szükséges, amelyet bizalomra, nyitottságra és pártatlanságra kell alapozni.

Izrael sajnálattal veszi tudomásul, hogy az EU politikai okok és a bojkottmozgalom által motiválva példátlan és diszkriminatív, az izraeli termékeket megkülönböztető lépésekhez folyamodik; épp akkor, amikor Izrael az összes polgárát veszélyeztető terrorhullám ellen küzd. Az izraeliek hálával és elismeréssel hallgatták Szijjártó Péter külügyminiszter beszédét, aki jeruzsálemi látogatásakor, november 16-án „irracionálisnak” nevezte az EU döntését, hogy címkézze a Ciszjordániából és a Golán-fennsíkról származó termékeket. Köszönjük, Magyarország!

Az izraeli termékeket megkülönböztető címkék nem segítik elő a közel-keleti békefolyamatot. Egyesek szerint a címkézés gazdasági hatása jelentéktelen lesz, és ez a lépés nem jelent bojkottot, de sok izraeli számára fájdalmas emlékeket idéz, amikor európai boltokban megkülönböz­tető címkéket látnak a zsidók által előállított termékeken. Különösen fájó, hogy csak Izraelt sújtja ez a bánásmód. Az EU kettős mércét alkalmaz. Több mint kétszáz más területi vita is folyik a világon. Az EU-n belül vagy annak szomszédságában is. Cinikus és alaptalan állítás, hogy ez pusztán technikai kérdés. Bár Iz­rael teljes mértékben tiszteletben tartja, hogy az EU-nak a saját ­vívmányait kell alkalmaznia, nagyon nehezen tekinthetne el attól a következtetéstől, hogy ez politikai lépés. Azt üzeni, hogy Izrael okolható a békefolyamat megrekedéséért, és ezért büntetést érdemel.

Izraelben nagyon nehéz elfogadtatni, hogy ez bármi módon segíthetne a béketárgyalások újraindításában. Az időzítés sem ­megfelelő, mert a Közel-Kelet forrong: Szíriában, Irakban, Líbiában és Jemenben is háború dúl. Ezek mágnesként vonzották az Iszlám Állam és a Hezbollah iszlamistáit, akik a civil lakosság válogatás nélküli mészárlá­sába kezdtek. Korábban sosem látott méretű menekültválság zajlik a szemünk előtt. Mindeközben az EU úgy döntött, hogy egy fogyasztóvédelmi törvény álcája alatt ­kvázi szankciókkal sújtja Izraelt, a régió egyetlen olyan államát, amely Európa eszméit követi és óvja.

Izrael számára a két népnek két államot biztosító megoldás kulcsa az, hogy biztonságát sziklaszilárd garanciák védjék. Reméljük, kül­földi partnereink segítséget nyújtanak ezek megtalálásához. Számunkra mindig is a biztonság volt a legfontosabb, és ez így is marad. Ma, amikor a régiót vérontás és szekta­riánus konfliktusok tépázzák, ezt nehezebb biztosítani, mint bármikor. Már a Gázai övezetben is működnek az IS-hez kapcsolható sejtek.

Az EU más problémák megoldásában is segítséget nyújthatna. A palesztin vezetőség továbbra is tétovázik, megosztott, és nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni. Netanjahu többször is felajánlotta, hogy előzetes feltételek nélkül tárgyal Abbasz elnökkel a két nép – két állam megoldásról. Legutóbb New Yorkban tette ezt, az ENSZ közgyűlése előtt. Mi történt ezután? A közvetlen kapcsolatfelvétel helyett Abbasz elnök heves szónoklatokkal és egyoldalú, bom­lasztó tevékenységekkel reagált. Az EU ­állítása szerint a címkékkel kapcsolatos döntése elősegíti a tárgyalásokat. Épp ellenkezőleg, ez a lépés csak megerősíti a Palesztin Nemzeti Hatóságot abban, hogy ne tárgyaljon Izraellel.

Az EU-nak segítenie kell meg­győzni Mahmud Abbasz elnököt, hogy közvetlenül tárgyaljon velünk. E nélkül el sem tudjuk indítani a békéhez vezető folyamatot. Az EU-nak fel kell használnia diplomáciai lehetőségeit arra, hogy véget vethessünk az izraeli állampolgárokat az elmúlt hónapokban érő támadássorozatnak. Ezt többek között azzal lehetne elérni, ha a palesztin vezetőket rábírnánk, hogy vegyenek vissza az ­uszító hangvételükből. Az EU-nak többet kell tennie a gázai lefegyverzés elősegítésére, és segítenie kell a Palesztin Nemzeti Hatóságnak, hogy átvegye az uralmat az övezet felett.

A címkézési ügy pusztán a figyelem elterelésére szolgáló fájdalmas lépés. Nem kétséges, hogy Európa jelentősen hozzájárulhat a közel-keleti békefolyamathoz, ehhez azonban félrevezetés és látszatintézkedések helyett szembe kell néznie a feladattal. A mostani lépések bizonytalanságot ébresztenek az EU jövőbeli szándékait és szerepét illetően, s akár az Európai Unió és Izrael Állam viszonyára is hatást gyakorolhatnak. A megfeneklett békefolyamat előrelendítése önmagában is épp elég hatalmas feladat.

A szerző Izrael Állam budapesti nagykövete

*

Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.