galéria megtekintése

Nyúlkonzerv

1 komment


Csepelyi Adrienn

Ismerik a Dobozbontót? Leleményes szervezet. A Nyúlpörkölt- és Hallevesgyár üzemrészlege. Működése egyszerű: a frissen elkészült konzerveket kinyitják, a bennük lévő nyúl- és haldarabokat kihalásszák, nagy gondossággal összerakják belőlük az eredeti állatot, s aztán lelőhelyükön szabadon eresztik azokat. Egyetlen aprócska gond vet csupán árnyat a rendkívül humánus vállalkozásra: az állatok nemigen szaladnak. Mondhatni semennyire. Ettől persze a Dobozbontó munkatársai roppant idegesek. Büntetéssel fenyegetőznek. Amikor ez hatástalannak bizonyul, jutalmazást helyeznek kilátásba annak az állatnak, amelyik a legmesszebbre szalad. Ez sem működik, úgyhogy a Dobozbontó munkatársai új módszerhez folyamodnak: valahány eleven nyulat vagy halat látnak, fennhangon hirdetik módszerük sikerességét.

Azt mondják, a Dobozbontó marhaság? Nézőpont kérdése. Örkény aspektusából például – tudják: terpeszállás, lehajolni – korszakalkotó. Olyannyira, hogy idehaza is sok a követője: például egyes sportági szövetségek.

Hosszú Katinka nagyot csapott a nyúlpörköltbe, a komplett magyar sport elevenjére tapintott, amikor feltette a kérdést: tulajdonképpen mi végre is van a szövetség, ha nem a sportolót segíteni. Mert hát nézzük józan paraszti ésszel: ha nincsen sportoló, nincs kit képviselni. Vonatkoztassunk most el az úszószövetségtől, mert nem bűnbakot keresünk, és ebben a vitában nem is tudnánk ítéletet hozni.

 

Hosszú Katinka azt mondja, versenysikerei mellett a sport feltételeinek megváltoztatásaival is emlékezetest akar alkotni. És ami a világversenyeken éremesélyes sportolóink mögött készülő, küzdő sokaságot illeti, valóban sok a tennivaló. Tudják, hány perifériára szorult sportág képviselője mesélte suttogva nekem az utóbbi években, hogy mindenre van pénz, csak a felkészülésre nincs? Hogy jéghideg vízben tusol, ha egyáltalán folyik valami a csapból a fűtetlen öltözőben? Hogy nem tud elutazni egy versenyre vagy edzőtáborba, nincs megfelelő pályája, eszköze, mert a szövetség nem segít a finanszírozásban? A sportolók hallgatnak: féltik azt a keveset, amit megkapnak, s ami nélkül végképp feladni kényszerülnének.

Az élsport már rég nem arról szól, hogy néhány lelkes fiatal rója a köröket a medencében vagy a rekortánon. Kis túlzással több köze van az űrkutatáshoz, mint a testgyakorláshoz: mocskosul sok befektetés, méregdrága technológia, minden egyes izomrángást és taktikai mozzanatot elemző szakemberek. Aki a kibontott konzervdobozok fölött üldögél, egyszer csak rájön majd: hiába. A konzervnyúl nem szalad.

Sok országban már nem terpeszállásban, fejjel lefelé nézik a dolgokat. Felmérték a halak és nyulak igényeit, akik határozottan állították: noha a Dobozbontó munkatársai kétségtelenül fontosnak érzik magukat tőle, a konzervbe aprítás nem javítja a teljesítményüket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.