galéria megtekintése

Hosszú Katinka ráborította az asztalt a magyar úszásra

Egy átlagszurkoló azt hihette, az úszással Magyarországon minden a legnagyobb rendben van. A versenyzők a világ- és Európa-bajnokságokról rendre temérdek éremmel térnek haza, a szövetség egyre-másra rendezi a rangosabbnál rangosabb viadalokat. Hosszú Katinka, a jelenlegi legjobb hazai úszó azonban másképp látja.

Hosszú Katinka nem tudja tovább tettetni azt, hogy minden rendben van. Keddi sajtótájékoztatóját azzal kezdte: „Nagyon sajnálom, hogy a médiához kell fordulnom a magyar úszósport fejlődése érdekében”. Az ötszörös nagymedencés és hatszoros rövid pályás világbajnok úszó

2012-ben jött haza az Egyesült Államokból, azóta vívja zárt ajtók mögött harcát a szövetséggel, de szerinte mondanivalója mindvégig süket fülekre talált.

Úgy véli: „a vezetők megelégedtek a magyar úszás jelenlegi helyzetével, s nem gondolnak arra, hogy mire lenne szükség az előrelépéshez... Ha valaki veszi a bátorságot és úgy dönt: kiáll az igazáért, azt a szövetség elutasítja egy szimpla magyarázattal, vagy egész egyszerűn tudomást sem vesz a problémáról”. A szövetség világszínvonalú eredményeket vár el, de ehhez nincs meg a világszínvonalú háttér.

 

Katinka tudja, kijelentéseivel magát teszi ki az esetleges támadásoknak, de vállalja – mert neki nincs veszítenivalója –, hogy kiáll azoknak az úszóknak az érdekeiért is, akik nem engedhetik meg, hogy kritizáljanak, mert félnek, hogy mostani „minimális támogatásukat” is elveszítik. Többször hangsúlyozta, nem pénzről van szó, megengedhetné magának, hogy ő állja a cechet (eddig bravúros teljesítményeivel több mint 300 millió forintot úszott össze).

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

De akkor mégis mire van a Magyar Úszó Szövetség?

„Ha az utóbbi két esztendő eredményei sem elegendőek ahhoz, hogy teljesítsék kéréseimet, akkor mi lehet a helyzet a többi úszóval?”

– firtatta Katinka. A világklasszis szerint ambiciózus emberek kellenek, mert sajnos a jelenlegi vezetőség elégedett a mostani állapottal, hiszen jönnek az eredmények. Úgy véli, nem szabad addig várni az önvizsgálattal és változtatással, amíg túl késő, és teljesen összedől a rendszer.

„Mindig a legtöbbet próbáltam kihozni magamból, és a velem dolgozó embereknek sem engedem meg, hogy a legjobbjuknál kevesebbel beérjék. Őszintén hiszem, hogy a világ legerősebb úszónemzete lehetünk. De akkor miért dőlünk hátra és elégedünk meg a jelenlegi eredményekkel?”

– tette fel a kérdést. Hosszú nem támadni akart, azt reméli: párbeszéd és változás kezdődik.

Az eddig általános bírálatok után kiderült, hogy a 200 méteres vegyesúszás világbajnoka, világcsúcstartója például a minél sikeresebb olimpiai szereplés érdekében szeretné, ha egy masszőr egész évben segítené őt, és a versenyekre is elkísérné; az illetékesek a jelenleg tapasztalható áldatlan állapotok helyett teremtsenek méltó edzési körülményeket a Komjádi uszodában, ahol a medence partján kell öltöznie, legyenek helyben erősítőgépek, hogy ne kell konditermekbe járnia; a szövetség szerezzen be videoelemző számítógépes programot, amelynek a segítségével például nemcsak a magyar úszók mozgása tanulmányozható, hanem a riválisok tempózása, fordulója is. A hazai edzőkonferenciák helyett, amikor egymás közt beszélgetnek a magyar trénerek, sokkal hasznosabb lenne, ha rangos külföldi szakembereket hívnának meg előadóknak.

A pénz is meglenne erre, mert Katinka úgy véli, egy miami edzőtábor költségét erre kellene fordítani, az úszók pedig itthon is felkészülhetnek.

Katinka még beszélt arról is: a szövetség többszöri tárgyalás után is attól tette függővé kéréseinek teljesítését, hogy az arcát és a nevét adja-e a 2017-es budapesti úszó vb reklámozásához. „Eddig mindig azt hangoztatták, hogy azok kaphatják meg az extra támogatást a felkészüléshez, akik világversenyen eredményesek.”

Ezzel kapcsolatban lapunk megkeresésére Gyárfás Tamás elnök kifejtette: „Sajnálom, hogy Katinka ezzel a nyilvánosság elé állt,

én nem tettem volna, hiszen ez belügy.

Korábban mindig partner volt a sportág és a rendezvényeink népszerűsítésében, amikor viszont azt kértük tőle, hogy néhány másodpercre megjeleníthessük őt is a kazanyi vébé záróünnepségén bemutatott promóciós kisfilmünkben, amely a budapesti vébét reklámozta, nem jött el a forgatásra. Rosszul esett nekünk, hiszen ez nem kereskedelmi célú igény volt, hanem egy Magyarországnak fontos sporteseményt kívántunk propagálni.”

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Gyárfás a sajtótájékoztatón elhangzottakra pedig így reagált: „Nagyon fontosnak tartom, hogy Katinka elmondta mindezt, nem jó, ha tüskék maradnak valakiben. Ő világklasszis, próbálunk felnőni hozzá, de csak földi halandók vagyunk. Mindent elkövetünk, hogy tejben-vajban füröszthessük, hiszen ezért vagyunk, és örömünkre is szolgál. Több mindent felsorolt, amit hiányol, ezek közül már beszereztünk testre szabott kamerát, aminek darabja hárommillió forintba kerül, ezekből közbeszerzés révén húszat rendeltünk. Hetvenhárommillió forintért pedig Hollandiából rendeltünk kamerarendszert, ami ötméterenként rögzíti majd a versenyzők mozgását, hogy utána a szakemberek elemezhessék. Ezzel – és minden tettünkkel – a sportág itthoni fejlődését igyekszünk szolgálni.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.