galéria megtekintése

Nyílt levél Pokorni Zoltánnak, a XII. kerület polgármesterének

Tisztelt Polgármester Úr!

Az Ön által is támogatott hatalom újabb határvonalat lépett túl a demokrácia teljes felszámolásához vezető úton, amikor egy militáns csoport megakadályozta, hogy ellenzéki képviselők leadhassák népszavazási kezdeményezésüket a Nemzeti Választási Irodában. A Fidesz ezzel kapcsolatos közleménye minden jóérzésű embert émelyegtet, s ez az oka annak, hogy a hatalommal kapcsolatos párhuzamot megvonhatom.

A népszavazás mai rendjéről szóló CCXXXVIII. törvényt 2013. december 17-én fogadta el az Országgyűlés, s azt Ön is megszavazta. Ez a jogszabály eleve azért jött létre, hogy rendkívüli módon megnehezítse a népi kezdeményezéseket, s lényegében elejét vegye a kormánnyal szembeni referendumoknak még az elindítását is. Erre a legjellemzőbb példa a törvény 8. cikkelyének első pontja, mely szerint „a kérdés benyújtását követően nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés". Ezen paragrafust kihasználva sikerült megakadályozni korábban számos népszavazási javaslatot, s éppen ez a rendelkezés adott okot a hivatkozott gyalázatos eseményre.

 

2016. február 23-án a hatalom átlépte a Rubicont: kigyúrt testű és agyú egyének, akik között vélhetően köztörvényes bűnözők is akadtak, agresszíven léptek fel a Nemzeti Választási Irodánál ellenzéki politikusokkal szemben, s a kormány ahelyett, hogy azonnal feljelentést tett volna az ügyben, vádaskodásba kezdett. A NER teremtette közhangulatban csak idő kérdése volt, hogy mikor fajul odáig a helyzet, amikor már demokrata ellenzékiek mozgását akadályozzák (vagyis fizikai létükben fenyegetik) semmitől vissza nem riadó, a hatalom által védelmet élvező elemek.

Félreértés ne essék: közvetlen kapcsolat van a népszavazásról szóló hatályos törvény és a február 23-ai botrány között. Ugyanis, ha meg lehet akadályozni egy referendum kezdeményezését, akkor az illiberális államban hívők nyilván élnek is ezzel a lehetőséggel. Így tehát közvetlen kapcsolat áll fenn az Ön népszavazási törvényjavaslatra leadott „igen" szavazata és a demokratákat ért minapi inzultus között. Vagyis, sajnálatos módon az Ön személyes felelőssége is mindaz, ami tegnap a Nemzeti Választási Irodánál történt!

Polgármester Úr! Értékrendem szerint hiszek abban, hogy mindenkiben ott lakozik a jó érzés, még ha vélt vagy valós személyes körülményei nem engedik is meg annak felszínre törését. Lelkiismeretére apellálok tehát most, s kérem, hogy szólaljon fel az említett incidens kapcsán, ítélje el az erőszakos módon fellépőket, s álljon a népszavazási kezdeményezést benyújtani szándékozók mellé. Akkor is, ha céljaikkal netán nem is ért egyet. Így tesznek a demokráciák nagyszerű politikusai, akik akkor is védelmezik ellenfeleik jogait, ha esetleg élesen elutasítják is az – amúgy a maguk logikája szerint következetes és jogos – érveiket. Mert a pártállás lényegtelen, hiszen közös a hazánk, s ne akarjunk másnak olyan sorsot, amelyet magunknak és szeretteinknek sem kívánnánk.

Kérem, gondoljon arra, hogyan érezte magát a rendszerváltozás előtt, amikor Önt érték fenyegetések és megaláztatások. S emlékezzen a kilencvenes évek nem ritkán felemelő és élvezetes parlamenti vitáira, amikor az egymás iránti tisztelet még általános volt a megszólalásokban és a politikusi magatartásban. Mutasson példát arra, hogy a demokratikus elkötelezettség és az emberi méltóság tisztelete nem válogat, hanem minden embertársat, ha úgy tetszik: teremtett lényt egyenlőnek ismer el. A 2013-as törvénnyel kapcsolatos szavazását nem tudja megmásítani, de valamit jóvátehet higgadt, de határozott kiállásával.

Nem vagyok hajlandó feladni a reményt, hogy sikerül ebben a súlyos kérdésben közös nevezőre jutni Önnel, ezért várom válaszát. Biztosítom arról, hogy a demokrácia védelmében, a bármilyen színben jelentkező önkénnyel szembeni fellépésben és egymás méltóságának megvédésében mindig számíthat rám!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.