galéria megtekintése

Nőtlenek

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 15. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Lassan véglegessé válik a budapesti főpolgármester-jelöltek listája, de az már a szociáldemokrata Fürst Izabella visszaléptetésével eldőlt: még a jelöltek között sem lesz nő. Vessük el a feltételezést, hogy az 1,7 milliós fővárosban ne lenne egyetlen alkalmas női jelölt sem, hogy Budapestért csakis érett férfiak szállhatnának csatába. Ismertebbek és (mint a liberális és a zöld jelölt esetében) ismeretlenek.

Logikus, hogy Tarlós István új esélyt kap a jobboldaltól. A balközép-liberális-zöld politikai vegyes csapat viszont elmulasztja a lehetőséget, hogy (akár győzelemben reménykedik, akár beárazta már a vereséget), felépítsen egy középtávon ütőképes női politikust. De honnan is meríthetne? A baloldal irányította három budapesti kerület élén férfiak állnak.

Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szabó Rebeka (PM), Vadai Ágnes (DK) vagy Szél Bernadett (LMP) lehet, hogy a jövő reménysége, de most, így, helyből esélytelen. Mégis, talán meg lehetett volna próbálkozni valamelyikükkel. Ha Falus Ferenc veszít október 12-én, ugyan milyen hozadéka lesz a 64 éves politikai újonc ismertté válásából az ellenzéknek? Egy női jelölt ellenben frissességet, új szempontokat vihetne az ősz halántékok uralta versengésbe, sok bizonytalan vagy apolitikus női szavazót is maga mögé állíthatna. És megismerné a médiából a fél ország.

 

Volt egy ígéretesnek induló kísérlet, még 2002-ben női politikus felépítésére. Látszott, hogy Demszky Gábort nem lehet megverni, de az MSZP a közös, koalíciós kormányzás dacára elindította Gy. Németh Erzsébetet. Ő azonban megrekedt városi szinten, ezúttal a XVII. kerület bevételével próbálkozik a DK színeiben. Ha esetleg a vidéki olvasó letette volna már az újságot: Budapesten kívül sem sokkal jobb a helyzet. Az öt vidéki nagyvárost férfiak irányítják, az első kivételként hirtelen Salgótarján jut eszembe, elnézést a többitől.

Pedig európai szinten is komoly igény lenne női politikusokra. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnöke kifejezetten kérte a tagállamokat, hogy lehetőleg ne férfiakat ajánljanak biztosnak. A csapat harmada jött össze nőkből, s ők jó tárcákat is kaptak. Orbánék Navracsics Tibort ajánlották, de ha nőt akartak volna jelölni, mégis ki lett volna az? Pelczné Gáll Ildikó? Hankiss Ágnes? Németh Lászlóné? Ugyan már! Egyetlen női miniszterünk sincs. (Az olasz kormány tagjainak a fele nő.)

Nem rögtön Margaret Thatcherre vagy Angela Merkelre lenne szükség. De nem jó, hogy már a Dávid Ibolya vagy Szili Katalin szintű politikusnők is kikoptak a politika fősodrából. Térségünkben kisebbségben vagyunk azzal is, hogy soha nem volt nálunk női miniszterelnök. Másutt ott a lengyel Hanna Suchocka és (hamarosan) Ewa Kopacz, a szlovák Iveta Radicová, a szlovén Alenka Bratusek, a horvát Jadranka Kosor. Nemrég egy olvasó helyesbített, amikor azt írtuk: még női külügy-, pénzügy- vagy védelmi miniszterünk sem volt. Kihagytuk Göncz Kingát! Mély nyomot nem hagyott e kivétel, de egy ideig valóban ő állt a külügyek élén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.