galéria megtekintése

Nem bírják

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 17. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Harmadjára hívta fel az emberi jogi bíróság a magyar kormány figyelmét arra, hogy bizonyos területeken rendszerszintű problémákat tapasztal. Az úgynevezett „pilot judgement” eljárás lényege az, hogy a strasbourgi fórum jelzi: az elmarasztalt állam tegyen a saját háza táján rendet, mert az emberi jogok európai egyezményének sorozatos megsértése okán nem maga akar ügyek százaiban-ezreiben igazságot tenni. Erre se kedve, se kapacitása.

Korábban buktunk a büntetőeljárások elhúzódása, idén pedig a börtönök túlzsúfoltsága miatt. Csütörtökön azért született elmarasztaló verdikt, mert a polgári pereket sem sikerül ésszerű határidőn belül befejezni. Az első ügy valahogyan feledésbe merült, az utóbbi két esetet viszont aligha ússzuk meg ilyen egyszerűen.

A fogva tartás embertelen körülményeinek javítására ugyanis a bíróság határidőt szabott.

 

Miként arra is, hogy teremtsék meg az érdemi hazai jogorvoslat lehetőségét mindazoknak, akiknek az egyezményt sértő körülmények között kell a büntetésüket kitölteniük.

Ugyanez a helyzet a polgári peres eljárások elhúzódása kapcsán is. A bíróság figyelmeztetett: négyszáz folyamatban levő magyar üggyel kellene megbirkózniuk, ezért inkább határidőt szabtak. Egy évet adnak arra, hogy a kormány találjon valamilyen megoldást. Az állam gyorsíthatja az eljárásokat  vagy fizethet önként kártérítést – nincs más lehetőség.

Pontosabban van egy jobb opció is: vegye a magyar állam végre komolyan a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.